torstai 14. heinäkuuta 2011

Muriel Barbery - Kulinaristin kuolema

" Olen pilannut ja tuhonnut nuo vaimoni sisuksista putkahtaneet kolme valjua oliota, ne lahjat jotka annoin hänelle ohimennen korvaukseksi koristeena olosta - kamalia lahjoja, nyt kun asiaa ajattelen, sillä mitä muuta lapset ovat kuin kauheita pahkoja rungossamme, ikiajoiksi rauenneiden toiveidemme säälittäviä korvikkeita. Minun kaltaiselleni ihmiselle, jolla jo on iloja elämässään, he ovat kiinnostavia vasta sitten kun lähtevät kotoa ja alkavat olla jotakin muuta kuin poikiamme ja tyttäriämme. En rakasta heitä, en ole koskaan rakastanut enkä kadu sitä tippaakaan."

Inhosin koko kirjan ajan Pierre Arthensia, kirjan päähenkilöä ja Ranskan vaikutusvaltaisinta ravintolakriitikkoa, jonka itsekeskeisyys ja nostaminen suorastaan Jumalan tasolle oli vertaansa vailla. Inhosin, vaikka edessä häämötti vääjäämättä kuolema ja hänen ruokamuistonsa saivat vatsani kurnimaan nälästä. Kirjassa saavat puheenvuoron Arthensin lisäksi lapset, vaimo, rakastajattaret ja jopa kissa, ja harvalla on lämpimiä muistoja kuolevasta Arthensista.

Kulinaristin kuolema oli Siilin eleganssin lukemisen jälkeen hieman valju lukukokemus, vaikka tämä kirjailijan esikoisteos oli kuitenkin hyvin vahva taidonnäyte. Ruokanautintojen ilotulista oli osattu kuvata kerrassaan herkullisesti. Omalla kohdallani olisi toiminut ehkä paremmin, jos olisin lukenut Barberyn kirjat juuri ilmestymisjärjestykessä, sillä taso sen kuin näyttää paranevan. Kirjan 181 sivua oli helppo lukea, mutta varoituksen sana: älkää lukeko nälkäisinä, sillä muuten oma tyhjä jääkaappi ja olemattomat kokkaustaidot voivat olla kohtalokas yhdistelmä.. ;)

2 kommenttia:

  1. Löysin juuri blogisi ja jään lukijaksesi :-). Olen lukenut blogeista paljon tästä vasta julki tulleesta teoksesta, mutta jokin vieroksuttaa minua siinä, että lukisin syömisestä! Syön mielelläni itse, mutta kirja, jossa makunautintoja kuvataan, tuntuu omituiselta. Tuo alkuun nostamasi lainaus alkoi kuitenkin kiinnostaa - onko tässä kirjassa siis sittenkin jotakin? :-)

    VastaaPoista
  2. Paula, sanoisin että kyllä tämä kannattaa ainakin kokeilla, kuitenkin on niin lyhkäisestä kirjasta kyse :)

    VastaaPoista

Lisääntyneen roskapostin vuoksi olen ottanut kommentinvalvonnan taas käyttööni. Kirjakirppu kiittää kommentistasi ja vastaa mahdollisimman pian! ♥