sunnuntai 18. syyskuuta 2011

John Boyne - Nooa Notkoniitty karkaa kotoa

" Mahdanko minä tehdä oikein? hän mietti, ja iso joukko onnellisia muistoja yritti murtautua esiin ja tukahduttaa uudemmat, surullisemmat muistot. Mutta hänellä ei ollut valinnanvaraa. Hän ei enää kestänyt jäädä kotiin."

Kirjan kauniin kannen sisällä on tarina kahdeksanvuotiaasta Nooa Notkoniitystä, joka päättää karata kotoa nähdäkseen maailmaa. Oikeasti Nooa pakenee kotona tapahtuvien asioiden vuoksi joita hän ei halua ajatella. Matkallaan maailmalla Nooa tapaa mitä eriskummallisimpia asioita, muun muassa liikkuvia puita, puhuvan koiran sekä lelukaupan, jossa ei koskaan käy asiakkaita. Kiehtovassa lelukaupassa Nooa tapaa vanhan miehen joka kertoo sekä lelujen että oman tarinansa. Ennen pitkää molemmat huomaavat ymmärtävänsä omaa tarinaansa paremmin.

Nooa Notkoniitty karkaa kotoa on satu kaiken ikäisille, jossa käsitellään hienovaraisesti vakavia ja surullisiakin asioita. Nooan tarina avautuu lukijalle pikkuhiljaa. Kirja on samalla lystikästä ja koskettavaa luettavaa. Se on täynnä hienoja totuuksia jotka jäävät lukijan mieleen vielä kirjan sulkemisenkin jälkeen.

" Mies vaikeni hetkeksi. Kun hän katsoi taas ylös, poika tuijotti häntä huolestuneen näköisenä. " Älä koskaan tahdo olla muuta kuin mitä olet", vanha mies sanoi hiljaa. " Muista se. Sinun ei pidä toivoa enempää kuin sinulle on annettu. Se voi osoittautua elämäsi suurimmaksi virheeksi.""

Aikaisemmin olen lukenut kirjailijalta Poika raidallisessa pyjamassa, mutta tästä pidin huomattavasti paljon enemmän. Samalla taas muistin, kuinka ihanaa on välillä lukea ihan rehellisesti lastenkirjoja ja satuja!

4 kommenttia:

 1. John Boynen romaanit ovat olleen luettavien listoillani ikuisuudelta tuntuvan ajan, mutta jostain syystä en ole vielä tutustunut niihin. Tämä(kin) kiinnostaa kovasti. Ehkä nyt olisi sopiva aika tarttua kirjailijan teoksiin, kun hän on tulossa Helsingin kirjamessuille! :)

  VastaaPoista
 2. Zephyr, suosittelen kyllä tarttumaan kirjoihin. Täytyy pikkuhiljaa alkaa tutustumaan tarkemmin kirjamessujen ohjelmaan, sillä esimerkiksi tämä tieto Boynen virailusta messuilla on mennyt täysin ohi..:)

  VastaaPoista
 3. Hmm, täytyykin kirjoittaa tämä jonnekin muistiin! Poika raidallisessa pyjamassa ei ollut mikään ykköslempparini, koska Bruno oli niin ärsyttävä. Mutta ehkä Nooa on kivempi tapaus :)

  VastaaPoista
 4. Janninna, tämä oli kyllä parempi kuin Poika raidallisessa pyjamassa :)

  VastaaPoista

Lisääntyneen roskapostin vuoksi olen ottanut kommentinvalvonnan taas käyttööni. Kirjakirppu kiittää kommentistasi ja vastaa mahdollisimman pian! ♥