lauantai 28. tammikuuta 2012

Cecilia Samartin - Nora & Alicia

" Rakas Alicia,

Minulle sanotaan, että et tule ikinä saamaan kirjettäni, sillä kommunistit repivät sen palasiksi. Mutta kun näin valokuvan meistä kahdesta yhdessä Varaderon rannalla, tiesin että minun olisi kaikesta huolimatta kirjoitettava sinulle. Katselen kuvaa joka ilta ja muistan millaista elämä oli silloin, kun tunsin vielä olevani elossa. En kuulu tänne. Aina kun herään aamuisin ja huomaan olevani yhä täällä, haluan sulkea silmäni ja olla heräämättä enää koskaan.
Minulla on enää vain muistot. Rakastan ja vihaan niitä sen tähden, mitä ne tekevät minulle. Rakastan niitä, sillä kun uppoudun niihin, tämä jäytävä tunne sydämessäni helpottaa hetkeksi. Ja vihaan niitä, sillä ne ovat niin kauniita, että ehdin jo kuvitella olevani kotona ja joutuvani taas lähtemään.
Kunpa olisimme yhdessä. Kunpa pakkaisimme juuri tällä hetkellä laukkujamme lähteäksemme kohti Varaderoa vailla huolia. Pohtisimme korkeintaan sitä ehtiikö sade yllättää meidät ennen puolta päivää.."

Eletään 1950- lukua Kuuban Havannassa. Nora & Alicia ovat paitsi serkuksia myös parhaita ystäviä. Elämä on huolettomia päiviä uimarannalla turkoosin veden äärellä, elämä on jännittävä erilaisten seikkailujen parissa, mutta elämä myös yllättää näyttämällä nurjan puolensa, kun paratiisin ylle laskeutuu kommunistien synkkä varjo.

Fidel Castron noustua valtaan yhä useammat kuubalaiset joutuvat jättämään rakkaalle maallensa sydäntä särkevät jäähyväiset, kun toivoa paremmasta ei ole, ja lopulta myös Noran perhe muuttaa Yhdysvaltoihin. Alicia perheineen jää Kuubaan toivo sydämessään. Vaikka vuodet kuluvat ja kuljettavat tyttöjä eri suuntiin, on ystävyys ikuista.

Nora & Alicia kertoo elämää suuremmasta ystävyydestä, joka kestää yli vuosikymmenten ja välimatkojen. Se on kertomus naisten välisestä ystävyydestä, ja todellisesta selviytymisestä hirmuvallan armoilla. Kirja lumoaa, liikuttaa ja on koskettava kunnianosoitus Kuuballe, jollainen sen tulisi olla.

Samartin on oikea henkilö kuvaamaan Kuubaa, sillä hän itse on joutunut pakenemaan maasta perheineen Castron hallituksen takia. Siksi kuvaukset totutun elämän taaksejättämisestä ja sopeutumisesta uuteen elämään tuntuvat aidosti uskottavilta ja riipaisevilta. Kuvaukset merestä, ruoasta, elämästä ja muistoista kuljettaa mukanaan ja pitää lukijan otteessaan.

Samartin on vakuuttanut minut kirjailijana. Senor Peregrino oli hieno, mutta Nora & Alicia vei lopullisesti mennessään. Samartiniin tartun jatkossakin innokkaasti, sillä tässä oli kirja josta pidin äärimmäisen paljon!

Ottaen huomioon kirjailijan taustan, kuinkakohan paljon tässä kirjassa on oman elämän kuvausta mukana?

8 kommenttia:

 1. Samartin on todellakin mainio kirjailija, ja tämä oli ihana kirja. Odotan innolla, että pääsen Samartinin uutuussuomennoksen pariin lähiviikkoina!:)

  VastaaPoista
 2. Ai että, Samartinia on kehuttu niin hirveästi! Mitenkähän mahtaa käydä minun lukemisieni kanssa, kun on niin valtavat ennakko-odotukset?
  Voivoi, tuli heti tästä kirjasta mieleen minä ja serkkuni, jotka olimme aikoinaan parhaat ystävät, mutta aika vei meidät erilleen :/

  VastaaPoista
 3. Nora ja Alicia oli kyllä aivan ihana kirja, tunnelma vei täysin mennessään. Luen parhaillaan Samartinin uutta Kaunis sydän -kirjaa, suosittelen ehdottomasti tarttumaan siihen, mikäli Samartinin tyylistä pitää.

  VastaaPoista
 4. Sanna, Samartin on onnistunut vakuuttamaan minut täysin, ja toivon että pääsen minäkin pian lukemaan kirjailijan uutukaista :)

  Anni, mielestäni Samartinia ei ole kehuttu suotta. Itsekin sain kipinän tarttua kirjoihin juuri blogien kautta, ja se on ollut mahtava asia se! :)
  Ajan kuluminen ja ystävyyssuhteiden muuttuminen on väistämätöntä, välillä kaiholla ajattelen itsekin miten elämä muuttaa ihmisiä ja jo tässä vaiheessa elämääni monet ihmiset ovat vain ikään kuin tippuneet pois... :/

  Tuulia, innolla odotan tätä uutukaista koska pääsen lukemaan! :)

  VastaaPoista
 5. Voi että! Anoppini kehui näitä kovin ja meinasin silloin tarttua täkyyn, mutta nyt on jo sitten pakko. Kiitos vinkistä!

  VastaaPoista
 6. Jenni, Nora & Alicia on kaunis ja varmaan siinä onmyös paljon todenperää. Minua tämä ei sytyttänyt kuten teki Señor Peregrino, jossa oli jotain erityistä juuri minulla.

  Uusin eli Kaunis sydän taitaa olla Samartinin vahvin ja kokonaisvaltaisin kuljettaessaan kahta aikaa kauniisti, sydämellä ja taidolla aina yllättävään loppuun asti.

  Minusta Samartinin kirjat kertovat hänestä ihmisenä paljon...kaunista.

  VastaaPoista
 7. Leena, minulle taas Nora & Alicia kolahti enemmän, kuitenkaan Senor Peregrinoa väheksymättä..! Odotan todella paljon että saan lukea Kaunis sydän- teoksen, toivottavasti pian :)
  Samartin on todella vakuuttanut minut, niissä on sitä jotain :)

  VastaaPoista

Lisääntyneen roskapostin vuoksi olen ottanut kommentinvalvonnan taas käyttööni. Kirjakirppu kiittää kommentistasi ja vastaa mahdollisimman pian! ♥