torstai 5. tammikuuta 2012

Jari Tervo - Layla

Vuonna 2012 ensimmäinen lukemani kirja on Jari Tervon Layla.
Teos on ensimmäinen, jonka Tervolta olen lukenut. Kiinnostus kirjaa kohtaan on noussut koko ajan, sen verran kovaa mediahuomiota teos on ilmestymisestään asti nauttinut.


"Minut kihlattiin kehdossa."

Laylan elämä kurdiyhteisössä saa dramaattisen käännöksen, kun hääaamuna lakanoista ei löydykään verta. Koko suku janoaa kunnianpalautusta, sen verran suurta häpeää Layla -tytär on aiheuttanut. Vaakakupissa ei paina mikään muu kuin perheen kunnia, ja Laylan pakomatka valkoliljojen maahan, Finlandiyaan alkaa.


Odotin kirjalta todella paljon, ja kun lopuksi tänään sain kirjan kannet kiinni, oli päällimmäinen tunne pettymys. Minulla kesti uuvuttavan kauan saada tämä luetuksi, sillä juuri mitään toivetta paremmasta ei välittynyt. Kaikki oli väärin, ahdistavaa ja väkivaltaista.
Herkkänahkainen tai ei, toisinaan lukukokemus oli rankka. Vaikka Tervoa onkin syytetty asioiden liiallisesta kärjistämisestä., täytyy kuitenkin muistaa, että teos on fiktiivinen, joten myös lukijalla on oma vastuunsa kuinka syvälle antaa kirjan vaikuttaa.

En kuitenkaan suotta ihmettele, että kirja todella on saanut niin paljon mediahuomiota. Aihe on rankka, tekstikin hieman kärjistävää, joten tämä jos mikä saa keskustelun heräämään. Olen lukenut paljon kirjoja, joissa kärsin yhdessä naisten kanssa sen saman tuskan, jota kirjan sivuilla esiintyy, mutta Tervon kirjassa erikoisinta on se, että naisen äänellä puhuukin mies. Jo tämä tosiseikka on omiaan kiinnittämään huomiota.

Ehkä annan tämän teoksen pölyn hieman laskeutua, ennen kuin uskallan tarttua Tervoon taas uudella mielenkiinnolla... Mielenkiintoista muuten kuulla kirjan seuraavien lainaajien mielipiteet, sillä huomenna tämä kirja matkaa anoppikokelaalleni sekä sen jälkeen omalle äidilleni.

1 kommentti:

  1. Minua ei ole aiemmin Tervo kiinnostanut, mutta tämä kirja kiinnostaa aiheensa puolesta. Mielenkiintoinen asia juuri tuo, että mies puhuu naisen äänellä tässä kirjassa:)

    VastaaPoista

Lisääntyneen roskapostin vuoksi olen ottanut kommentinvalvonnan taas käyttööni. Kirjakirppu kiittää kommentistasi ja vastaa mahdollisimman pian! ♥