sunnuntai 8. huhtikuuta 2012

Téa Obreht - Tiikerin vaimo"" Tunsin kerran tytön, joka rakasti tiikereitä niin, että oli itsekin muuttua tiikeriksi." Koska olen pieni ja koska olen perinyt rakkauteni tiikereihin suoraan isoisältä, luulen että hän puhuu minusta, kertoo minulle satua, johon voin kuvitella itseni - ja niin minä vuosikausia kuvittelenkin."

Kun Natalia saa kuulla sodasta toipuvan maan rajalla isoisänsä kuolleen, imaisevat tapahtuman oudot aukkokohdat hänet syrjäisen kylän (jota kartalta ei löydy) todellisuuteen, jossa tarut ja kertomukset yhä elävät.Vuosikymmenien tarinat elävät ja yhdistyvät suureksi kertomukseksi pitkästä matkasta, elämästä josta totuuden kustannuksellakin muistoksi jää tarinoista sitkein.

Tiikerin vaimo lipuu hitaasti mutta koukuttavasti eteen päin jättäen lukijalle vapauden tunteille ja tulkinnoille, joka tässä tapauksessa luo hieman haastettakin lukijalle. Tähän ei kannata tarttua kiireessä tai levottomassa mielentilassa, sillä tämä on niitä kirjoja joille tulee antaa aikaa. Kirja oli samaan aikaan toisaalta vaikealukuinen, hidastempoinen ja eri aikatasoissa kulkeva, mutta myös koukuttava, eteen päin soljuva ja ennen kaikkea vangitseva.

Minulla ei kirjaan tarttuessa ollut mitään ennakkokäsityksiä juonesta tai siitä, millaisia arvioita se oli kirjablogeissa saanut, luotin vain kirjaston bestseller -tarraan jonka se oli kylkeensä saanut. Kiitos taas loistavan kirjaston, luottamus kannatti. Tämä on nimittäin yksi mielenkiintoisimmista kirjoista joita olen tässä alkuvuodesta lukenut ja minusta tuntuu että taidan vielä kirjan lukemisenkin jälkeen olla hieman tiikereiden ja tarujen maailmassa..

Sanoisin, että tämä on kirja joka täytyy kokea, eikä tämä suotta ole saanut vuoden 2011 Orange palkintoa!

3 kommenttia:

 1. Tiikerin vaimo on kyllä hieno kirja. Ja iso peukku kirjastoille jotka osaavat laittaa kaikenlaisia ihanuuksia tyrkylle!

  Saanko mainostaa sen verran että kerron että Juonittelua-blogissa on kirjasta juoni-keskustelua! (http://juonittelua.blogspot.com/search/label/Obreht%20T%C3%A9a)

  VastaaPoista
 2. Minäkin tykkäsin tästä :). Mieleenpainuva ja kivan erilainen tarina ja todellakin Orange-palkintonsa ansainnut! :)

  VastaaPoista
 3. Norkku, kirjastojen henkilökunta kyllä todella osaa asiansa, niin hyviä kirjoja on tullut luettua ihan heidän nostamiensa tyrkkyjen vuoksi :) Ja hei kiitos linkistä, piipahdankin siellä heti tämän kommentin kirjoittamisen jälkeen...! :)

  Sanna, kiva kuulla että muutkin tykkäsivät tästä. On aika mieletöntä että sen verran nuori kun kirjailija onkin, on hän kirjoittanut jotain näin uskomatonta :)

  VastaaPoista

Lisääntyneen roskapostin vuoksi olen ottanut kommentinvalvonnan taas käyttööni. Kirjakirppu kiittää kommentistasi ja vastaa mahdollisimman pian! ♥