keskiviikko 19. syyskuuta 2012

Hernán Rivera Letelier - Elokuvankertoja

 
Hernán Rivera Letelier (La contadora de películas) 2012. Kuva: Will Immink Design & Getty Images, suomentanut Terttu Virta. Siltala.
 

"Rahaa kului kovempaa tahtia kuin sitä tuli, ja kun kaivosalueelle saapui elokuva - joka isäni mielestä vaikutti hyvältä pelkästään pääosan esittäjien nimien perusteella - kolikoita kerättiin killinki killingiltä niin että ne riittivät yhteen pääsylippuun, ja minut lähetettiin katsomaan sitä.
Elokuvan jälkeen minun piti kertoa näkemäni olohuoneeseen kokoontuneelle perheelleni."

Kun huomasin tämän pienen kirjan lähikirjastoni uutuus -hyllyssä, en voinut olla nappaamatta sitä mukaani. Olin kiinnittänyt huomiota, että tämä on monien blogeissa ollut luettavana, mutten ollut ehtinyt lukemaan arvioita. Joskus on ihan hyvä ollakin lukematta arvioita etukäteen, silloin lukukokemus on aina niin uusi, eikä ennakkoon ole ehtinyt piirtymään mitään mielipiteitä.

Sanoisin, että tässä on pienisuuri kirja. Elokuvankertojan lukee nopeasti, omaa aikaani en katsonut, mutta tuntui kuin muutama minuutti olisi vain kulunut tämän parissa. Se ei siltikään tarkoita, että tämä olisi sisällöltään jäänyt toiseksi niiden kirjojen rinnalla joiden kanssa kuluu pidempi aika.
Siksi siis pienisuuri kirja.

Alussa oleva sitaatti kirjan ensimmäiseltä sivulta tiivistää kirjan juonen. Kun María Margaritan kotikylään elokuvateatteriin saapuu elokuva, kerätään kotoa kaikki kolikot kasaan, jotta saataisiin ostettua yksi lippu. Sen jälkeen María lähetetään elokuviin jonka jälkeen hän palaa kotiin kertomaan elokuvan perheellensä. Pian koko kylä haluaa kuulla pienen tytön hämmentävän taianomaista elokuvan kerrontaa.

Lyhyeen tarinaan mahtuu paljon, ja se lumosi minut. Haikea tarina jätti mietteliääksi vielä kirjan kansien sulkemisenkin jälkeen. Marían elämä ei ole helppo, hän asuu köyhässä Pampan kaivoskylässä perheen ainoana tyttönä. Isä ei pysty käymään työtapaturman jälkeen enää työssä ja äiti on hylännyt perheensä paremman elämän toivossa. Silti pieni María on yllättävän vahva ja tarkkanäköinen tyttö, jonka tarina ja kerronta vangitsee lukijan mielenkiinnon välittömästi. Voi kuinka mielellään olisin lukenut vielä lisääkin...

3 kommenttia:

 1. Kivaa, että tykkäsit tästä! Minäkin pidin tästä kovasti vaikka olisin myös mielelläni lukenut tästä lisää :).

  VastaaPoista
 2. Minulla on vielä arvioteksti kesken, yritän sen viimeistään viikonlopun aikana saada valmiiksi. :) Hyvin samankaltaisia kokemuksia minullakin on kirjasta. Tykkäsin kirjasta, vaikka teoksen loppuun oli ahdettu liikaa surua ja esimerkiksi Marian äidin menneisyydestä olisi kaivannut lisää tietoa. Elokuvankertoja oli minulle puhdas blogibongaus. :)

  VastaaPoista
 3. Sanna, tämä oli oikein mukava yllätys! Pidin todella paljon :)

  Kaisa, olin huomannut tämän tosiaan useassa blogissa vaikken arvioita ollutkaan ehtinyt niistä lukemaan. Joten blogipongaus oikeastaan minullakin! :) Mahtavaa, tulen lukemaan sinunkin arviosi jahka saat sen valmiiksi :)

  VastaaPoista

Lisääntyneen roskapostin vuoksi olen ottanut kommentinvalvonnan taas käyttööni. Kirjakirppu kiittää kommentistasi ja vastaa mahdollisimman pian! ♥