sunnuntai 7. lokakuuta 2012

Petri Karra - Pakenevat unet

Petri Karra - Pakenevat unet, Gummerus 2012. Kuva: Tuom Parikka 

Vasta 14- vuotias Nasta on nähnyt elämässään jo paljon. Marina on vahvasti huumeriippuvainen, tuo surkean säälittävä ihmisolento jota myös äidiksi kutsutaan. Nasta joutuu huolehtimaan pikkusiskostaan Nadjasta, joka ei vielä ymmärrä kaikkea mitä ympärillä tapahtuu. Nastan toive on, että Nadja saisi mahdollisimman normaalin lapsuuden, niin normaalin kuin huumeäidin kanssa eläminen voi vaan olla. Nasta varastaa tavaraa ja myy sitä eteenpäin jotta Nadja saisi ruokaa, vaatteita ylleen ja joululahjoja.

Iltaisin, kun uni ei tule, Nasta pakenee Pahan Valveen valtakuntaan, joka on hänen omaa rinnakkaiselämäänsä kuvaava fantasia sarjakuvapiirros. Se kertoo maailmasta, jossa unet pakenevat ihmisistä ja jonka ainoa toivo saada unensa takaisin, on nuori poika. Yhä uudestaan hän taiteilee tapahtumia Pahan Valveen valtakunnassa ja haaveilee tarinaan mukaan myös kauniin naapurin tytön Veeran.

Petri Karra on minulle entuudestaan tuntematon kirjailija, mutta kun huomasin tämän uutuuskirjan ja luin muutamia blogiarvioita kirjasta, olin täysin varma että haluan tähän tutustua. Ja kyllä, tämä oli uskomaton lukukokemus kaikessa rumuudessaan, kielen kauneudessa ja arjen sankaruudessa, jota huono-osaiset lapset joutuvat elämässään kokemaan. Tämä teos iski suoraan sydämeen, enkä voinut lopettaa tätä ennen kuin olin viimeisenkin sivun lukenut. Nastan ja Nadjan tarina kosketti syvältä, ja vaikuttaa edelleenkin kun vain katson kirjan kantta.

Tämä on teos joka antaa äänen niille lukuisille lapsille, jotka kärsivät ongelmaisissa perheissään, ja jotka pelkäävät jokaista tulevaa päivää. Tämä on teos jonka rankasta aiheestaan huolimatta suosittelen lukemaan. Rakastava perhe, turvallinen lapsuus ja jokapäiväinen ateria ei ole kaikille itsestäänselvä asia.

Myös Sannan tavoin näkisin tämän hyvänä Finlandiaehdokkaana.
1 kommentti:

Lisääntyneen roskapostin vuoksi olen ottanut kommentinvalvonnan taas käyttööni. Kirjakirppu kiittää kommentistasi ja vastaa mahdollisimman pian! ♥