sunnuntai 13. tammikuuta 2013

Suzanne Collins - Nälkäpeli trilogiaSuzanne Collins (The Hunger Games, Catching Fire, Mockingjay) WSOY 2012. 
Suomennos Helene Bützow, Kansi Maarit Norvanto

Joululahjaksi saamani Nälkäpeli- trilogia on vienyt minua tämän muutaman viikon enemmän tai vähemmän tiiviisti. Olen jo pidemmän aikaa ollut erittäin kiinnostunut lukemaan tätä kovasti hehkutettua teosta mutta odottanut saavani käsiin koko trilogian kerralla. Tiedän itseni sen verran hyvin, ettei mistään tule mitään jos ei jatko-osaa ole lähestulkoon heti saatavilla. Ja oikeassa olinkin, sen verran koukutuin ihmisistä ja tapahtumista, että pakko oli saada tietää mitä tapahtuu seuraavaksi. Uskon että tämä yhteenputkeen lukeminen oli muutenkin hyvä ratkaisu, koko tarinassa on kiinni alusta loppuun saakka, eikä taukoja tule.

En arvostele seikkaperäisesti jokaista kirjaa erikseen, vaan kerron ajatuksiani trilogiasta kokonaisuudessaan. Ajattelen tätä yhtenä kokonaisena kirjana, mitä se minulle tavallaan olikin tässä yhteisniteessä. Oli aika hurjaa pitää kädessä tätä yli 1000 sivuistä järkälettä ja ajatella lukevansa tämän vielä suhteellisen nopeassa tahdissa. Ilman pakollista työhön menoa kirja itseasiassa olisikin kaluttu nopeamminkin loppuun sillä oli vaikea lopettaa lukemista kesken.

Mutta nyt hieman juonta!

Eletään tulevaisuuden maailmassa, jossa luonnonkatastrofin kohdanneesta Pohjois-Amerikan raunioista syntyy Panemin valtakunta jota hallinnoi mahtava Capitol. Valtakunta on jaettu 12 vyöhekkeeseen. Siinä missä Capitolin asukkaat elävät yltäkylläisyydessä on vyöhykkeillä puutetta ruoasta ja ihmiset ovat köyhiä. Pahinta vyöhykkeiden elämässä on kuitenkin Capitolin luoma Nälkäpeli, jossa jokaiselta vyöhykkeeltä valitaan yksi poika ja yksi tyttö taistelemaan vuotuisessa Nälkäpelissä jossa voittajia on vain yksi. Aikuiset pelkäävät lastensa joutuvan valituiksi ja Capitolilaiset odottavat innolla viihdettä jota Nälkäpelin edetessä seuraa. Nälkäpeli on Capitolin julma tapa osoittaa kaikille vyöhykkeiden asukkaille kuka heitä hallitsee. Jotta nöyryytys ja kauhu olisi mahdollisimman kamalaa, pakottaa Capitol pitämään tapahtumaa urheilujuhlana, jossa eri vyöhykkeet ottavat mittaa toisistaan.

Kun kaikki vyöhykkeen 12 asukkaat kokoontuvat elonkerjuun aikana kaupungintalon eteen, ovat 12-18 -vuotiaat omalla alueellaan peläten oman nimensä huutamista ja näin ollen osallistumista Nälkäpeliin. Katniss Everdeenin pahimmat pelot käyvät toteen, kun hänen pikkusiskonsa Primin nimi kuulutetaan. Katniss ei voi lähettää Primiä kuolemaan, ja ilmoittautuu vapaaehtoiseksi kilpailijaksi Primin tilalle. Ilmoittautuminen Nälkäpeliin vie Katnissin kyvyt äärirajoilleen, sillä myöhemmin Nälkäpelin edetessä häntä epäillään yllytyksestä kapinaan. Osalliseksi joutuu myös Katnissin pelipari Peeta. Katnissin koko elämä muuttukin yhtäkkiä yhdeksi suureksi peliksi, jossa Katniss joutuu miettimään kehen voi todella luottaa, mikä on totta, mikä tarua.

Nälkäpelin juonta on hankala tiivistää, varsinkin siksi etten halua paljastaa juonen kulusta liikaa. Minulle tapahtumakäänteet tuottivat yllätyksiä, enkä lopussa ollut varma miten tarina voi ylipäänsä päättyä. Matkan varrella pääsee tutustumaan useisiin hahmoihin ja päähenkilö Katnissin rinnalla minä tykästyin ehdottomasti eniten Peetaan. Katniss oli henkilönä mielenkiintoinen, välillä tämä vauhdikas sisupussi sai hengästymään nokkeluudellaan, toisinaan taas raivostumaan alakuloisuudellaan ja saamattomuudellaan. Silti ymmärsin näitä kaikkia puolia Katnississa. Nälkäpelin voittaja ei saavu kotiin aina voittajana, kotiin voi palata myös suoranainen ihmisraunio.

Ensimmäinen kirja Nälkäpeli meni yhdessä hujauksessa. Kun olin päässyt ensimmäisen kirjan loppuun, katsoin myös kirjaan perustuvan elokuvan. Pidin kirjasta enemmän (kuten yleensä), mutta toisaalta oli kiva saada ihmisille kasvot. Kaksi seuraavaa osaa Vihan liekit ja Matkijanärhi, eivät olleet enää niin koukuttavia kuin ensimmäinen osa ja Katnissin vireystason laskiessa huomasin omankin lukutahtini hieman hidastuvan. Kaiken kaikkiaan viihdyin kirjan parissa loistavasti enkä ihmettele ollenkaan tämän suosiota. Olen ollut nyt pari viikkoa täysin Nälkäpelin maailmassa, kuinkahan pääsen tästä pois? ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Lisääntyneen roskapostin vuoksi olen ottanut kommentinvalvonnan taas käyttööni. Kirjakirppu kiittää kommentistasi ja vastaa mahdollisimman pian! ♥