keskiviikko 3. huhtikuuta 2013

Hélène Grémillon - Uskottuni

 Hélène Grémillon (Le Confident) Otava 2012. 
Suomennos Anna-Maija Viitanen, kansi Owen Franken 

"Kun nyt mietin murhenäytelmän syitä, päädyn aina samaan: jos Annie ei olisi harrastanut maalaamista, olisi kaikki jäänyt tapahtumatta. Olen siitä yhtä varma kuin jotkut siitä, että maailma olisi parempi paikka, jollei Hitler olisi reputtanut taidekoulun pääsykokeissa."

Eletään vuotta 1975, ja kustannustoimittajana työskentelevä Camille Werner alkaa saada äitinsä kuoleman jälkeen kirjeitä ilman tarkempaa tietoa lähettäjästä. Joka tiistai Camillea odottaa jälleen uusi kirje, eikä hän ymmärrä mitä kirjeiden taakse kätkeytyy: kyseessä täytyy olla joku toinen henkilö, jokin väärinkäsitys.

Kirjeiden takana on muuan Louis, jonka tarina vie aina 30- luvulle saakka aikaan, jolloin rakastui Annie nimiseen tyttöön. Louisin kirjeet ovat kirjoitettu tarinamuotoon, ja Camille pohtii myös sitä mahdollisuutta että joku kirjailijaksi haluava päättää lähestyä häntä tällä tavoin. Louisin tarina koukuttaa niin Camillen kuin lukijankin täydellisesti. Alkuhämmennyksen jälkeen kirjeiden sävy muuttuu, eikä Camille enää tiedä mitä uskoa todeksi. Kuinka yli neljäkymmentä vuotta sitten tapahtuneet asiat liittyvät häneen?

"En tiedä miten sain kirjeen luetuksi loppuun.
Kun laskin sen käsistäni olin kalmankalpea ja voimaton, toistin toistamistani samaa elettä: sivelin sormellani niskakuoppaa ihan hiusrajasta.
Sen pikku kauneuspilkkua."

Kaikki alkaa pienestä N:n kylästä. Annie rakastaa maalaamista, ja maalatessaan hän tutustuu vähän aikaa sitten kylään muuttaneeseen Rouva M:ään, joka kutsuu Annien hänen ja Herra M:n kotiin. Rouva M kantaa sydämessään raskasta taakkaa, ja Annie tuo hänen yksinäiseen elämäänsä kaipaamaansa eloa, ja Rouva tarjoaa Annielle tarvikkeet maalaamiseen. Annie ei myöskään koskaan kysele, toisin kuin kaikki Pariisissa. Rouva M kertoo eräänä päivänä Annielle kaiken: hän ei voi saada lapsia, kaikista kokeilemistaan keinoista huolimatta. Tutustuminen pariskuntaan ja tunnustus käynnistävät uskomattoman tapahtumaketjun jonka vuoksi Louis on päättänyt kertoa vuosikymmeniä olemassa olleen salaisuuden kaikessa rumuudessaan, mutta kristallinkirkkaana.

Uskottuni oli upea lukukokemus, joka vangitsi minut välittömästi. Kerronta on todella koukuttavaa, ja salaisuuden purkautuminen pikku hiljaa vaikuttaa lukijaan syvästi. Uskottuni ei ole ainoastaan rakkaustarina, se sisältää paljon sellaistakin mitä en osannut ennalta arvata; kostonhimoa, vihaa sekä äidinrakkautta sodan riehuessa ympärillä. Se on myös uhrauksia, joita rakkauden vuoksi ollaan valmiita tekemään.

Aluksi osa kirjan henkilöistä eivät saaneet minulta mitään sympatiaa osakseen, mutta kirjailija keikauttaa kaiken päälaelleen ja tarjoaa motiivin henkilön teolle. Näin lukija ymmärtää paremmin miksi kaikki on niin kuin on, mutta on silti vaikeaa asettua kenenkään puolelle. Eniten minua jäi kaihertamaan Louisin kohtalo. Mies, joka rakasti Annietaan aina vaan..
Kohtalon kiemurat ja salaisuuden verho vaikuttavat vielä kirjan lukemisenkin jälkeen, ja olen todella vaikuttunut tästä esikoisteoksesta. Melkoisen kauan kesti ottaa tämä kirja lukuun, mutta onneksi kuitenkin nyt. Minulle tämä oli täysosuma, täydet viisi tähteä.

7 kommenttia:

 1. Niin just, viisi tähteä! :D Ihanaa, että tykästyit!

  Loppuratkaisu kruunasi kaiken.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Annika, tykästyin ihan täysillä! Todella upea teos loppuineen kaikkineen :)

   Poista
 2. Olipa ihana lukea kirjasta pitkästä aikaa ihastunut arvio. Minullekin tämä oli mieleinen kirja, toivottavasti kirjailijaa suomennetaan vielä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivon myös kovasti että kirjailijaa suomennetaan vielä lisää, todella vahva esikoisteos!

   Poista
 3. Ihanaa, että sinulle tämä iski niin kovaa! Minustakin kirja oli hieno, mutta jotain jäi kuitenkin uupumaan siitä viidestä tähdestä. Piti silti otteessaan todella hyvin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä kyllä kolahti todella kovaa, näin upea esikoisteos!

   Poista
 4. Jenni, samaa mieltä: Tämä kirja on löytö!

  VastaaPoista

Lisääntyneen roskapostin vuoksi olen ottanut kommentinvalvonnan taas käyttööni. Kirjakirppu kiittää kommentistasi ja vastaa mahdollisimman pian! ♥