maanantai 29. heinäkuuta 2013

Karin Slaughter - Triptyykki

Karin Slaughter - Triptyykki ( Triptych 2006) Tammi 2009.
Suomennos Annukka Kolehmainen

Sain mielettömän kipinän aikaiseksi, kuin luin vähän aikaa sitten Slaughterin uusimman Will Trent - sarjaan kuuluvan dekkarin, Yli rajan. Nyt olenkin haalinut sarjan aikaisempia osia, ja nyt on luettu sarjan ensimmäinen osa, Triptyykki.

Tapahtuvat sijoittuvat Atlantaan, jossa poliisi Michael Ormewood saa avukseen erikoisagentti Will Trentin selvittämään julmaa murhaa, jossa naisen kieli on purtu irti. Will kärsii lapsuustraumojensa lisäksi vaikeasta dysleksiasta, mutta omaa vahvan vaiston mitä tulee rikosten selvittämiseen. Michaelin on vaikea sietää Williä, hänellä on omasta takaa ongelmia kotona vaimonsa ja autistisen poikansa kanssa.

Julma naisiin kohdistuva murha ei ole ensimmäinen laatuaan, jo kaksikymmentä vuotta sitten löydettiin kaunis lukiolainen Mary Alice raiskattuna ja silvottuna omasta huoneestaan, ja nuori John joutui vankilaan sovittamaan tekoaan. Nyt jo aikuinen mies John vapautuu vankilasta ja yrittää rakentaa elämäänsä uudestaan, silti murhat jatkuvat ja John saa järkytyksekseen selville että joku käyttää hänen henkilöllisyyttään hyväkseen. On käyttänyt koko ajan. Vaan kukapa uskoisi murhamiestä?

Palasia alkaa pikku hiljaa loksahdella paikoilleen, ja olin täysin ällikällä lyöty kun Slaughter alkaa paljastamaan pienen pieniä asioita. Nerokasta antaa jokaisen kertoa omaa tarinaansa ja sitten antaa kertoa toisen ihmisen toimesta ihmisestä aivan päin vastainen tarina. Mikään ei ole sitä miltä aluksi näyttää.

Kirjassa kohtaavat Michaelin ja Willin lisäksi myös jo lapsuudestaan saakka tunteneet Will ja Angie. Heillä molemmilla on takanaan rankka lapsuus, joista he molemmat yhä edelleen kantavat mukanaan raskaita taakkoja, Will arpiaan myöten. Angie toimii Atlantassa siveysrikospoliisissa ja peitetehtävissään toimii ilotyttönä. Angiellakin on osansa tarinassa, onhan kotirapussaan murhattu tyttö prostituoitu.

Ja voi Will sentään, hänet haluaa vain ottaa kainaloonsa. Vaikea lapsuus, arvet ja dysleksia tekevät hänestä epävarman, jota Angie käyttää hyväkseen. Siinä missä olin jo viimeksi täysin raivoissani Angielle, annoin tässä ihan hieman periksi, vain hieman, sillä tiedän että Angie ei tule olemaan jatkossa olemaan helppo tapaus, kuitenkin tässä hän ajatuksissaan myöntää että rakkaudestaan hänen tulisi päästää Will vapaaksi...

Triptyykki on melkoinen tiiliskivi, yli 500 sivua. Alussa tuntuu kuin mitään ei tapahtuisi, mutta jossain vaiheessa huomaa että sivuja kääntyy tiuhempaan tahtiin, ja täydellinen koukutus on tapahtunut.

*******
Olen ollut viime aikoina todella huono keskittymään lukemiseen, tämän kirjan luin jo pari viikkoa sitten mutta ehkä aurinko on pehmittänyt päätä sen verran etten tahdo jaksaa nyt keskittyä lukemiseen tai bloggailuun. Tämäkin teksti on ollut luonnoksissa jo vaikka kuinka kauan.. Olen lukenut vuorotellen kahta eri kirjaa ja odottanut jomman kumman imaisevan minut mukaansa. Aikani on mennyt ihanista ilmoista nauttien ystävien kanssa. Hmm, eiköhän lukujumi tästä vielä aukea. :)

5 kommenttia:

 1. Hyvä, että olet löytänyt Slaughterin kirjat, sillä hänen henkilöt eivät vaihdu, jos eivät kuole. Will on niin ihana, mutta vielä enemmän tykkäsin Jeffreystä, jonka kuolemaa itkin varmaan koko päivän. Jeffrey on eri sarjasta, mutta sarjat yhtyvät ja pari kirjaa on tullut jo samaa sarjaa.
  Angiesta voisi tulla oma sarja, sillä hän on oikein oikein paha tyttö ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on ollut minulle melkoinen löytö, ihan jo siitäkin syystä että dekkari genre ei ole koskaan aikaisemmin ollut minulle omiaan. Näin ne asiat vain muuttuu! :)
   Olen miettinyt tuon toisen sarjan lukemista myös, mutta taidan kahlata tämän ensin ja sitten siirtyä tuohon toiseen.

   Poista
 2. Tämä on tylsin Slaughter, lupaan sulle, että meno vain kiihtyy!

  Will, häntä tekisi niin mieli rutistaa. Ja Angielle antaa pari litsaria :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oon lukenut näitä nyt vähän hassusti, kun aloitin uusimmasta ja nyt luin sarjan ensimmäisen. Jatkossa menen aikajärjestyksessä ;)
   Kauheaa kun tietää että Angie roikkuu mukana joka kirjassa, mutta ehkä seuraavassa hänestä pääsisi jo eroon? :D

   Poista
  2. Minä taisin aloittaa koko sarjan lukemisen tästä...dekkarihulluystäväni kantoi tämän minulle 'väkisin' ja siitä se sitten alkoi. Ja jatkuu. Viimeisin on paras.

   Angie...ei, en usko, että pääsemme hänestä vielä;)

   Poista

Lisääntyneen roskapostin vuoksi olen ottanut kommentinvalvonnan taas käyttööni. Kirjakirppu kiittää kommentistasi ja vastaa mahdollisimman pian! ♥