sunnuntai 25. elokuuta 2013

Piia Posti - Talven jälkeen valo

Piia Posti, Talven jälkeen valo. Gummerus 2010. Kansi Sanna-Reeta Meilahti.


"Mutta Marja tuli ulos ja teki hänestä äidin, siloposkisesta tytöstä, jolla oli mielipiteissään pelkkää mustaa ja valkoista: En koskaan eroa. Permanentit ovat rumia. En ikinä hanki tuulipukua.
Vielä silloin tunteetkin sopivat omiin laatikoihinsa ja rakkauden tiesi rakkaudeksi ja vihan vihaksi."


Anna on saavuttanut elämässään kaiken mitä on toivonutkin. Häät, opiskelut, lapsi, omakotitalo ja sitä ympäröivä kaunis puutarha. Silti hän huomaa kaipaavansa jotain muuta, ja silloin tulevat unet. Aviomies Jussin työpäivät venyvät ja vievät paria erilleen. Sitten Annan on kerrottava Jussille mitä on tehnyt, ei halua pitää salaisuutta enää itsellään. Jussi pakenee Lappiin mökille jonka on vuokrannut nuorille opiskelijatytöille. Siellä hän tapaa nuoren Nadjan, ja pian heidän avioliitossaan on enemmän kuin kaksi ihmistä.

Heti alussa selviää Annan uskottomuus, ja vauhdilla etenevät myös petetyksi tulleen Jussin kuviot. Kuvio on vielä melko kliseinen, kun lohtua haetaan itseään nuoremmasta tytöstä. Tästä seuraa tilanne jossa Nadja huomaa rakastuneensa ukkomieheen totaalisesti ja haaveilevansa yhteisestä tulevaisuudesta, vielä melko sinisilmäisesti.

Tarina alkaa heti alussa kulkemaan jouhevasti ja tavalla, joka saa lukijan täyden huomion. Nuoruuden mustavalkoisesta ajattelutavasta on tultu pisteeseen jossa kaikki ei aina mene suunnitelmien mukaan, ihmiset muuttuvat. Kaiken tämän seurauksena Anna muuttaa heidän yhteisen tyttärensä Marjan kanssa kerrostaloon asumaan, Nadja ja Jussi heidän entiseen yhteiseen taloonsa.

Siinä missä aikuiset kasvavat ja kipuilevat, kärsii myös Jussin ja Annan tytär Marja tilanteesta. Marja joutuu jo hyvin nuorena ottamaan vastuuta äidistään, ja myös uuden sisaren hoito jää pitkälti Marjan vastuulle Annan alkoholiongelmien lisääntyessä. Nuori tyttö joutuu kokemaan turhan paljon nuoresta iästään huolimatta, ja Annan käyttäytyminen saa välillä haukkomaan henkeä.

Henkilöhahmoihin suhtauduin hyvin ristiriitaisesti ja ailahtelevaisesti. Tavallaan ymmärsin, miksi kaikki alkoi niin kuin alkoi, silti ärsyynnyin useissa kohdin. Jussin uuden avovaimon Nadjan haaveet täydellisestä elämästä, lapsesta ja naimisiinmenosta, Annan holtittomuudesta mutta myös Jussin käytöksestä kaikkia naisiaan kohtaan. 

Minä mietin kirjaa lukiessani vielä elokuun lämpiminä päivinä, että tämä olisi ollut ehkä enemmän syksyn synkkyyksiin sopiva. Vai miksi kaiken synkän ja surullisen mieltää niin helposti syksyyn? Lukukokemus oli melkoisen rankka, niin paljon ikäviä asioita. Silti pidin tästä, sivuja kääntyi kuin itsestään ja Posti kirjoittaa hyvin. Lukija ei voi olla tuntematta vahvasti teosta lukiessa.

Tartuin kirjaan täysin sattumalta, sillä löysin tämän kirjaston poistomyynnistä enkä osannut ollenkaan varautua melkoisen yllättävään juonenkäänteeseen kirjan keskivaiheilla. Tämä yllätys sai pohtimaan mitä kaikkea kirjalla onkaan vielä antaa, ja tämä lisäsi kirjan imua kyllä entisestään. Talven jälkeen valo on kirjailijan esikoisteos.


6 kommenttia:

 1. Muistan lukeneeni kirjan ja tsekkasin blogistani, että olen lukenut sen vuonna 2011 =) Niin se aika menee... mutta kirjasta siis pidin, mutta en ollut silloin vielä montaa samanaiheista kirjaa lukenutkaan. Nythän pettämisaiheisia kirjoja tuntuu tulevan joka paikasta...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyy myöntää että minulta on mennyt tämä teos täysin ohi, ilmestymisvuosi on ollut 2010. Hyvä että sain kuitenkin nyt luettua :) Vaikka tämä oli melkoisen rankkaa luettavaa juuri pettämisen, erokipuilun yms vuoksi. pidin tästä silti ja tarina veti koko ajan eteen päin.

   Poista
 2. Minä luin kirjan helmikuun valossa ehkä silloin 2010 ja tykästyin kovin. Ehkä valo loi sopivaa kontrastia raskaisiin teemoihin. Hieno esikoinen tämäkin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joana, voisin hyvin kuvitella että juuri helmikuun valossa tämä voisi olla omiaan. Kesä ei ole ehkä parhainta aikaa lukea näin raskaasta aiheesta, mutta hieno esikoinen kyllä ehdottomasti!

   Poista
 3. Minulla on ollut tämä kirja omassa hyllyssä jo muutaman vuoden. Pitäisi lukea kyllä piakkoin, innostuin taas kun luin arviosi! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lue Sanna ihmeessä! Ihan hirveästi en löytänyt kirja-arvioita tästä, olisi kiva lukea tästä muitakin ajatuksia :) Tämä muuten etenee todella hyvällä tahdilla, luin tämän muutamassa päivässä.

   Poista

Lisääntyneen roskapostin vuoksi olen ottanut kommentinvalvonnan taas käyttööni. Kirjakirppu kiittää kommentistasi ja vastaa mahdollisimman pian! ♥