sunnuntai 29. syyskuuta 2013

Joel Haahtela - Tähtikirkas, lumivalkea

Joel Haahtela- Tähtikirkas, lumivalkea. Otava 2013. Kansi Päivi Puustinen


"Kirjoitan jotta olisit olemassa, edes vähän. Jokainen sana on ajatus sinulle, pisara vettä maahan. Joskus tuntuu kuin kulkisi autiomaan halki, yöllä, tähtien alla. Näkisi teltan raosta kuvaelman, ääneti liikkuvat hahmot, ihmiset jotka ovat pitkään olleet poissa. Tai kuin selailisi kirjaa ja yrittäisi löytää kohdan, jonka muistaa; huteran lauseen joka on muuttunut jo toiseksi."

Kirja alkaa vuodesta 1889, jolloin lahjakas piirtäjä ja nuori ylioppilas kirjoittaa päiväkirjaa Pariisissa. Pakon sanelemana nuori mies on joutunut jättämään Helsingin taakseen ja aloittamaan elämäänsä uudessa maassa ja kaupungissa. Setänsä avustuksella hän pääsee töihin lennätintoimistoon jossa etenee kirjeenvaihtajaksi. Työ kuljettaa miestä maailmalle, ja kirjan sivuilla vieraillaan niin Berliinissä kuin Kaukoidässäkin. Vuosikymmeniä myöhemmin miehen jälkeläinen löytää päiväkirjat, ja käy niin että

"Aloin lukea päiväkirjoja syyskuussa, ja kun luin sivuja hitaasti, minusta tuntui kuin olisin tavannut kauan sitten kadonneen ystävän."

Helsingissä vuonna 2012 päiväkirjoja lukeva mies huomaa, että meistä jokaisesta jää jälki tähän maailmaan, ilman näitä päiväkirjojen sivuja hän ei tietäisi tätä tarinaa, tätä joka auttaa ymmärtämään häntä itseäänkin ja menneisyyttään paremmin. Jokaisesta jää maailmaan jälki, mutta on niitä jotka maksavat kovemman hinnan, surevat muidenkin puolesta.

Tämän kirjan lukemisessa erikoista on ollut se, että vertailupohjaa edellisille Haahtelan kirjoille minulla ei ennestään ole. Tämä on ensimmäinen kirja Haahtelalta jonka olen nyt lukenut, ja päätyi luettavakseni tempauksen ansiosta, ostamalla kirjan normaalihintaisena. Valinta oli sinänsä erikoinen, suorastaan villi kortti, sillä en edes muista koska olisin ostanut kirjaa normaalihintaisena niin etten olisi tutustunut kirjailijan aiempaan tuotantoon ennestään.

Täytyy sanoa että kyllä kannatti tämä kirja ostaa, vaikka hieman sokkona! Haahtelaa on monissa blogeissa kehuttu pitkän aikaa, ja olen pienen piston tuntenut itsessäni kun en ole tätä aukkoa sivistyksessäni vielä saanut paikattua. Pidin Tähtikirkkaasta, lumivalkeasta todella paljon, enkä pitänyt lukemisen kanssa mitään kiirettä. Tuli jo ennen kirjan avaamista tunne ettei tämän kanssa kiirehditä, ja jostain kumpuava varmuus että tähän en pety.

Haahtelan sanat ovat tarkkaan harkittuja, turhaa rönsyilyä ja selittämistä ei ole. Sen sijaan kauniita lauseita joihin väkisinkin pysähtyy ja kirjoittaa itselleen ylös. Ihanaa että kaikkea ei kerrota lukijalle heti, vaan asiat selviävät vähitellen. Lopussa kaikki palaset loksahtavat paikoilleen, menneisyys ja nykyisyys sekoittuvat yhteen.

Upeaa, olen vaikuttunut! Tiedän että teitä on paljon Haahtela -faneja ruudun toisella puolen, kertokaahan mihin kirjailijan teokseen suosittelisitte minua tutustumaan seuraavaksi?

"Mutta eksyneen on hyvä kulkea toisen eksyneen kanssa, ainakin hetken. Sitten ajattelin, että ihmisessä on monta ihmistä samaan aikaan. Yksi esillä ja muut piilossa."

5 kommenttia:

 1. Ihana Joel! Odotan innolla tutustumista tähän uuteen ja muutenkin muihin kirjoihin. Luin vasta nyt kesällä ekan Haahtelan, Elenan, ja ihastuin ikihyviksi, sittemmin luin Kaksi kertaa kadonnut, joka oli sekin ihan jees, vaikkakaan ei niin säväyttävä kuin Elena. Jokin Joelissa kiehtoo, vaikken kotimaisista yleensä välitäkään hirveästi... =D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana Joel, kyllä! Nyt aion kyllä tutustua herran muihinkin teoksiin, sen verran sain tästä kipinää. Laitetaan Elena ja Kaksi kertaa kadonnut muistiin! :)

   Poista
 2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 3. Hienoa, että rohkeutesi palkittiin! Suosituksia olisi tarjolla esim. täällä. Tuo arvonta on jo umpeutunut, mutta parhaillaan sattuu olemaan menossa uusi. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pekka, en todellakaan muista kertaa että olisin ihan näin "sokkona" ostanut mitään. Ihanaa että tämä osottautui ihan nappi valinnaksi! Ja kiitos, tulen katselemaan suosituksiasi :)

   Poista

Lisääntyneen roskapostin vuoksi olen ottanut kommentinvalvonnan taas käyttööni. Kirjakirppu kiittää kommentistasi ja vastaa mahdollisimman pian! ♥