torstai 5. joulukuuta 2013

Charles Dickens - Saiturin joulu

Charles Dickens - Saiturin joulu
Egmont Kustannus / Kirjalito 2007
Suomennos Antti Autio
Kirja kuvitus P. J. Lynch
A Christmas Carol, In Prose: Being A Ghost Story of Christmas 1843

"Tässä pienessä aavetarinassa olen koettanut herättää henkiin erään ajatuksen haamun, jonka tarkoituksena ei suinkaan ole saattaa lukijoitani suuttumaan, ei itseensä, toisiinsa, jouluun eikä minuunkaan. Kummitelkoon se heidän kodeissaan mukavalla tavalla, älköönkään yksikään heistä tahtoko sitä haudata."

Näin aloittaa Charles Dickens kirjansa joulukuussa 1843. Kirjan, jota yhä rakastetaan ja luetaan vielä tänäkin päivänä.

Vanha, itsekäs ja saituri Ebenezer Scrooge on tunnettu epäsosiaalisuudestaan, ja varsinkin joulua hän inhoaa yli kaiken. Sitten, eräänä jouluyönä hän saa vieraakseen edesmenneen liikekumppaninsa hengen, joka varoittaa Scroogea tekemästä samaa virhettä elämässään kuin mitä hän on tehnyt unohtaessaan auttaa lähimmäisiään ja nauttia elämästä. Vielä haamun poistuessakin Scrooge yrittää uskotella tilanteen olleen vain harhaa. Mutta tulevina kolmena yönä hänelle saapuu menneen, nykyisen ja tulevan joulun henget jotka saavat Scroogen silmät avautumaan ja ymmärtämään tekojensa seuraukset, kuinka ilkeä ihminen hän on ollutkaan.
Uuden mahdollisuuden seurauksena hän muuttuu lempeäksi ja hyväntahtoiseksi mieheksi, joka haluaa tuoda joulun myös lähimmäistensä sydämiin.

Pidän valtavasti tästä painoksesta mikä minulla on, kirjan kuvitus on upea ja oikeissa kohdissa sopivan karmaiseva. Näin tarinan teho tulee todella lähelle. Tarinan taika ei tänä päivänäkään ole millään tavalla vanha tai kulunut, joulun sanoma on hyvinkin ajankohtainen asia nykyisen taloustilanteen ja toisaalta kauhean kulutusjuhlan aikanamme. Joulun tärkein sanoma tuntuu unohtuneen. Saiturin joulu levittää rakkauden ja hyvän tahdon sanomaa, ja siksi se onkin yksi maailman hienoimmista ja tunnetuimmista joulutarinoista!

"Henkien kanssa Scrooge ei enää sen koommin ollut tekemisissä, koska oli läksynsä oppinut. Hänestä sanottiin aina, että hän, jos kuka, tiesi, kuinka joulua kuului juhlistaa. Pitäköön se paikkansa myös meidän kohdallamme - meidän kaikkien! Ja niin kuin pikku Tim sanoi, Jumala siunatkoon meitä jokaista!"

Kirjan on äskettäin lukenut myös Henna ensimmäistä kertaa ja ihastunut.

2 kommenttia:

  1. Voi mikä kirja sinulla onkaan ja miten kaunis painos! Tämä tarina liikuttaa minua alati...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on kyllä joka joulu luettava, upea klassikko ja sen sanoma on kaunis. Ja juuri tämä painos on mieleeni koska kuvitus siinä on niin upea! <3

      Poista

Lisääntyneen roskapostin vuoksi olen ottanut kommentinvalvonnan taas käyttööni. Kirjakirppu kiittää kommentistasi ja vastaa mahdollisimman pian! ♥