keskiviikko 4. joulukuuta 2013

John Grisham - Joulua pakoon

John Grisham - Joulua pakoon
WSOY 2002
Englanninkielinen alkuteos: Skipping Christmas
Suomennos Hilkka Pekkanen


Luther ja Nora Krankin aikuinen tytär on ensimmäistä kertaa elämässään joulun poissa kotoa muuttaessaan Peruun, ja Krankit jäävät taloon kahdestaan. Joulu lähestyy ja Lutheria alkaa ahdistaa; hän laskee viime vuonna jouluun menneet rahat ja järkyttyy perusteellisesti. Jouluun kuluu useita tuhansia dollareita! Tästä hän saa idean: mitäpä jos joulua ei tänä vuonna vietettäisikään, vaan he suuntaisivat Noran kanssa Karibian risteilylle ihan kahdestaan? Näin heidän ei tarvitsisi kuluttaa älyttömiä summia jouluun, poissa olisi kauhea tungos kauppakeskuksissa sekä turha roju ja krääsä. Tänä jouluna Krankien talo on kadulla ainoa, jonka katolta puuttuisi älytön lumiukko, ympäri taloa kiertävät tuhannet jouluvalot sekä joulukuusi, edes joulukortteja ei lähetettäisi. Naapurit eivät ymmärrä Krankien älytöntä ideaa pakoilla joulua ja yrittävät saada heidät mukaan katujen väliseen kilpavarusteluun mitä tulee joulukoristeisiin. Toteutuuko Noran ja Lutherin unelma kiireettömästä joulusta?

John Grishamin Joulua pakoon ei nimensä perusteella ollut lähtökohtaisesti sellainen kirja mitä olin jouluviikolleni ajatellut, mutta päätin antaa sille mahdollisuuden. Nimestään huolimatta. Ja kun takakannessa luvataan vielä tiedossa olevan hilpeä joulutarina.  

Ei ehkä olisi pitänyt. Tämä ei nimittäin todellakaan ollut nyt tälle jouluihmiselle oikea valinta. 

Joulua pakoon on selkeästi kirjoitettu amerikkalaiselle yleisölle, kulutushysteria ja aivan käsittämätön joulukaaos on sellaista mitä tämä suomalainen ei käsitä. Ymmärrän toki, että Grisham pyrkiikin tällä tavoin juuri napauttamaan lukijoitaan, mutta onhan se aivan kauheaa ajatella että yhteen jouluun voi mennä helposti yli 6000 dollaria. Tuosta noin vaan. Ei tosiaan ihme että joku saattaa alkaa tuntea pakokauhua joulusta jos silmissä vilisevät vaan dollarin kuvat ja kauheat laskut tammikuussa.

Kauhea rahan tuhlaus harmitti pitkin matkaa, ei joulun taika tule ostamalla turhia tavaroita! Tarina ei myöskään takakantensa perusteella ollut erityisen hilpeä, vaikka muutama oikein naseva kommentti seassa oli. Naapureiden ylitse pääsemätön kiinnostus Krankeja kohtaan oli sietämätöntä, kyllähän jokainen saa viettää joulunsa kuten haluaa, ja olla koristelematta talonsa kattoa jättimäisellä lumiukolla jos ei halua?! Myöskään loppuratkaisuun en ollut erityisen tyytyväinen. Onneksi kyseessä oli lyhyt kirja jonka luki nopeasti, sillä tämä joulukirja sai suorastaan pahalle tuulelle.

Nyt on kyllä saatava lukea jotain kaunista ja jouluista jotta pääsee taas oikealle taajuudelle joulun odotuksessa. Harvoin harmittaa että on jonkun kirjan lukenut, mutta tämä oli nyt kohdallani juuri sellainen.


2 kommenttia:

  1. Jenni, siis olen niin jouluihminen, että kun luin tuon kirjan nimen ajattelin: 'Hyvä kun lähtevät joulunvihaajat pois joulua pilaamasta!'

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Leena, siis jouluihmiselle ihan kamalaa luettavaa! Tulin ihan vihaiseksi, ei minun kirjani ollenkaan. Menkööt joulunvihaajat tosiaan muualle pilaamasta jouluamme. Onneksi on tiedossa muita ihania joulukirjoja vielä.


      Poista

Lisääntyneen roskapostin vuoksi olen ottanut kommentinvalvonnan taas käyttööni. Kirjakirppu kiittää kommentistasi ja vastaa mahdollisimman pian! ♥