torstai 16. tammikuuta 2014

Haruki Murakami - IQ84, osat 1&2

Haruki Murakami - IQ84 (2009)
Tammi 2013
Suomennos Aleksi Milonoff
Kansi Laura Lyytinen

"Tahdoin tai en, olen nyt täällä, vuodessa IQ84. Minun tuntemaani vuotta 1984 ei ole enää olemassa. Nyt on IQ84. Ilma on muuttunut, maisema on muuttunut. Minun täytyy sopeutua tähän kysymysmerkkimaailmaan mahdollisimman nopeasti. Niin kuin eläimen, joka on vapautettu uuteen metsään. Jotta voin pitää puoliani ja säilyä hengissä, minun pitää oppia ja sisäistää paikan säännöt."

Olen ollut jo useamman päivän poissa blogimaailmasta johtuen siitä että olen elänyt aivan toisessa maailmassa, tarkemmin sanottuna rinnakkaistodellisuudessa ja vuodessa IQ84. Venytin lukemistani loppua kohden sillä en olisi millään halunnut tämän kirjan loppuvan! Tämä kirja on kerta kaikkiaan vienyt nyt lukijaa, koska kärsin kuuhulluudesta ja täysikuun aikana kirja tuli jopa uniini. Oli vaikeaa herätä normaaliin arjen oravanpyörään kun mieli on vuodessa IQ84.

Kirjan alussa tuntuu siltä ettei juuri mitään tapahdu, mutta sitten kirja alkaakin vetää puoleensa niin paljon että tällä hetkellä kärsin suorastaan vieroitusoireista kun odotan vain kolmannen osan saapumista kotiini. En usko että saan tässä välissä edes aloitettua uutta kirjaa ennen kuin olen tämän sarjan saanut luettua. Todella, todella koukuttavaa.

On vuosi 1984, ja Aomame istuu taksissa keskellä liikenneruuhkaa ja toivoo ehtivänsä työkeikalle. Aomame tappaa työkseen miehiä, jotka hakkaavat vaimojaan. Koska liikenne on täysin tukossa, kuljettaja neuvoo Aomamelle oikotien hätäpoistumistikkaita pitkin. Kun Aomame on laskeutunut tikkaat alas, hän huomaa siirtyneensä rinnakkaistodellisuuteen jonka taivaalla on kaksi kuuta.

On vuosi 1984, ja matematiikanopettaja Tengo saa käsiinsä oudon käsikirjoituksen, jonka on kirjoittanut nuori tyttö, Fuka-Eri. Tengo alkaa työstää kömpelöä tekstiä romaaniksi joka saavuttaa huikean suosion, mutta Fuka-Eri ei ole kiinnostunut suosiosta. Kirjan menestyksen huipulla Fuka-Eri katoaa, ja Tengo tajuaa kirjoittaneensa tarinaa maailmasta, jossa on kaksi kuuta ja niin nyrjähtää todellisuus raiteiltaan.

Aomamen ja Tengon elämät liittyvät toisiinsa, ja lukija odottaa koko ajan milloin Aomame ja Tengo kohtaavat kasvotusten. Kirjan lopussa polut alkavat hieman kohdata mutta maailma ympärillä jatkaa muuttumista yhä kummallisemmaksi, he molemmat näkevät taivaalla kaksi kuuta ja ymmärtävät, että jotain on alkanut tapahtua. Kaikki eivät nimittäin voi nähdä kahta kuuta.

Murakami on todellakin yksi lempikirjailijoistani, olen lukenut häneltä ennestään Norwegian Woodin ja Sputnik- rakastettuni, joista pidin erittäin paljon. IQ84 on enemmän juonivetoisempi ja siksi vielä niin paljon enemmän koukuttavampi. Murakamin kirjoittamana mikään ei tunnu mahdottomalta, ja oudoimmatkin asiat tuntuvat luonnollisilta. IQ84 on uskomaton kirja, tätä tiiliskiveä ei kannata pelätä, sillä sivumäärä ei tunnu missään kun tarina alkaa edetä.

"Jos et ymmärrä ilman selitystä, et ymmärrä myöskään selityksen kanssa."

12 kommenttia:

 1. 1Q84 on elämää suurempi kirja. Niin on myös Kafka rannalla, jota suosittelen sinulle erittäin lämpimästi, sitten kun olet saanut ahmittua kolmannenkin osan ja luultavasti kärsit Murakami-vieroitusoireista ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen siis aivan koukussa nyt. Nyt toivon vain että kolmas osa saapuu pian postilaatikkooni...en älynnyt sitten ajoissa tilata kirjaa! Kafka rannalla kiinnostaa hurjasti ja se on ehdottomasti lukulistalla :) Kauheita nämä vieroitusoireet ovat kyllä ;)

   Poista
 2. Minulta löytyy tämä omasta hyllystä. Molemmat osat, mutta en ole vielä lukenut. Kafka rannalla kiinnostaa myös, mutta tämä voisi toimia innoittajana lukemaan oman hyllyn kirjoja. Toivottavasti saat kirjasi pian. Odotus on piinaavaa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oiii, suosittelen kyllä lukemaan! Kafka rannalla on lukematta minullakin, mutta siihen aion kyllä tarttua ehdottomasti lähitulevaisuudessa :) Tämä odotus on hirveää, ensi viikolle menee kirjan saapuminen. Kuinka kestän? :D

   Poista
 3. Oi, sinullako on vielä kolmososa edessäsi? <3

  VastaaPoista
 4. Olen ollut varauksellinen Murakamin suhteen, koska pari vuotta sitten katsoin Norwegian Wood elokuvan josta en välittänyt. IQ84 on kuitenkin alkanut houkuttaa, koska juoni vaikuttaa niin mielenkiintoiselta. Täytyy antaa Murakamille mahdollisuus. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En voi kuin suositella, olen koukussa Murakamiin :) Vaikka nämä kaksi osaa yhdessä muodostavat yhdessä melkoisen järkäleen, ei kokoa kannata pelästyä. Sivumäärä ei tunnu missään, kun lukee hyvää kirjaa! Olen muuten monesti miettinyt että pitäisi katsoa tuo Norwegian wood elokuva, millainen se on verrattuna kirjaan. Yleensä kirja on parempi kuin elokuvaversio :)

   Poista
 5. Voih, minäkin palasin Murakamin maailmasta juuri! Sain tämän teoksen juuri luetuksi, ja kävin eilen jo ostamassa kolmososan, että pääsen piakkoin jatkamaan. <3 Ajattelin kuitenkin hieman pitää taukoa ennen kuin jatkan kolmososaan. :) Huikea tarina. En edes muista, milloin olisin ollut näin koukussa!

  Pst, kurkkaapa blogiini. Sieltä löytyy sulle haaste. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eli ollaan samassa tilanteessa! Käyn ihan kierroksilla kun kolmas osa ei ehtinyt tulla postitse ennen vkoloppua. En pysty keskittymään mihinkää muuhun kirjaan ennen kuin IQ84 saa päätöksensä! :D

   Ja hei kiitos, tulenpa kurkkimaan <3

   Poista

Lisääntyneen roskapostin vuoksi olen ottanut kommentinvalvonnan taas käyttööni. Kirjakirppu kiittää kommentistasi ja vastaa mahdollisimman pian! ♥