keskiviikko 19. helmikuuta 2014

Holly Smale - Geek Girl- Matalalentoa mallitaivaalla
Holly Smale - Geek Girl- Matalalentoa mallitaivaalla
Tammi 2013
Suomennos Kaisa Kattelus
Englanninkielinen alkuteos Geek Girl. From Geek to Chic... 2013

"Olen Harriet Manners: huippuoppilas, puolijalokivien keräilijä, virheettömässä mittakaavssa toteutettujen pienoisjunaratojen rakentaja, listojen kirjoittaja, kirjojen aakkostaja ja genrettäjä, keksittyjen sanojen käyttäjä, puutarhan perällä kahdenkymmenenkolmen kiven alla asuvan siiran suojelija.
Olen Harriet Manners:
NÖRTTI."

Harriet Manners on 15-vuotias ja pesunkestävä nörtti. Hän kulkee Nalle Puh -puseroissa, rakastaa tehdä listoja, jakaa nippelitietoa muille eikä hän voisi vähempää välittää muodista tai tyylistä. Muoti on vain vaatteita. Harrietin paras ystävä Natalie, joka on haaveillut mallinurasta pikkutytöstä lähtien, raahaa Harrietin väkisin mukaansa muotimessuille. Natalie haaveilee että hänen keksittäisiin messuilta malliksi, mutta jostain kumman syystä iso mallitoimisto kiinnittääkin huomionsa Harrietiin. Hetkessä Harrietista tulee maailmankuulun muotisuunnittelijan uusi kasvo ja hän huomaa olevansa matkalla Venäjälle muotikuvauksiin. Lisää sydämentykytyksiä uudessa elämäntilanteessa aiheuttaa myös komea mallipoika Nick.

Nörttitytöstä tulee hetkessä maailmankuulu, mutta elämä ei silti ole pelkkää tähtisadetta, sillä mutkia matkaan tuo paras ystävä Nat, joka on pahoillaan asioiden uudesta kulusta, isän ja äitipuolen aviokriisi sekä nörtti-stalkkeri Toby, joka on totaalisen ihastunut Harrietiin.

Minusta nörtit ovat parhaita, olen aina näiden väärinymmärrettyjen ja koulumaailmassa sorrettujen puolella. Kun kirjaston hyllyssä on Geek Girl -kirja, minä en mieti asiaa enempää, vaan nappaan kirjan mukaan. Sitä paitsi, minuun ihan oikeasti iskee nörttihuumori.

Geek Girl on hyvin helppolukuinen, iso fontti ja lyhyet luvut takaavat että sivut kääntyvät tiuhaan. Ja koska juoni on kuitenkin kevyt, voi tämän kanssa heittää hyvin aivot narikkaan. Kirja on ennen kaikkea suunnattu nuorille lukijoille: on koulumaailma, nörttejä ja suosittuja, muotia, malleja ja tietysti poskia punoittavaa ihastusta. Minulle tämä oli kevyttä hömppää, harmitonta komediaa, paikoitellen lapsellistakin luettavaa, mutta ihan mukava nuorten kirja.

Eniten kirjassa ärsytti jonkinlaisena malliagenttina työskentelevän Wilburin käyttämät hellittelysanat Harrietille: luumutorttuseni, pikku-panda ja mitä lie tomusokerilla kuorrutettuja sanoja. Ne olivat yksinkertaisesti ällöjä. Vaaleanpunaisessa silinterihatussa kulkeva Wilbur oli todellinen ääripää. Lisäksi Harrietin isä oli myös kummallinen, heti kun Harriet kertoo muotimessuilla sattuneesta kohtauksesta syttyy isän kasvoille miljoonien omahyväisten keijujen valo. Hmm, aika omituinen suhtautuminen.

Olin positiivisesti yllättynyt siitä, että tämä oli hyvin vetävä, ja että mallimaailma ei kuvattu pelkkänä glamourina. Asiaan varmasti vaikuttaa jonkun verran se, että kirja sisältää omaelämäkerrallisia aineksia. Holly Smale on löydetty 15-vuotiaana ja kiinnitetty lontoolaisen mallitoimiston listoille, mutta ei tee enää mallintöitä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Lisääntyneen roskapostin vuoksi olen ottanut kommentinvalvonnan taas käyttööni. Kirjakirppu kiittää kommentistasi ja vastaa mahdollisimman pian! ♥