maanantai 17. maaliskuuta 2014

Lirio Abbate - Mafian naiset
Lirio Abbate - Mafian naiset 
Atena 2014
Suomennos Taru Nyström
Kansi Mika Perkiökangas
Italiankielinen alkuteos Fimmine ribelli. Come le donne salverrano il paese dalla 'ndrangheta


"Tarinani kertovat mafiajärjestö 'Ndranghetan naisista, jotka pakotetaan menemään naimisiin liian nuorina ja joiden on hiljaisuudessa alistuttava väkivaltaiseen elämään ja miesten mielivaltaan. Ne kertovat ikivanhojen ja taantumuksellisten sääntöjen kahlitsemista äideistä, vaimoista ja sisaristam jotka maksavat uskottomuuden hengellään, sillä yhä nykyisinkin kaukaa menneisyydestä periytyvä raaka tapa, kunniamurha, niittää uhreja. Tällä vuosisadalla 'Ndraghetan kasvot ovat muuttuneet, mutta eläimellinen julmuus on ennallaan. Samoin kuin Taliban-liikkeen Afganistanissa, myös Calabriassa on yhä voimassa koodi, jonka mukaan uskoton nainen tuomitaan kuolemaan. 'Ndragheta ei nykyaikaistu, päinvastoin, se pitää moderniutta paheena."

Lirio Abbate on toimittaja ja kirjailija, joka on viidentoista vuoden ajan taistellut kynällään mafiaa vastaan paljastaen tärkeitä mafiaan liittyviä rikoksia. Rohkea mies nostaa esiin asioita joihin mafia on tavalla tai toisella sekaantunut, ja kirjassaan Mafian naiset hän antaa äänen niille naisille joilla on ollut rohkeutta nousta mafiaperhettään vastaan. Jokainen joutuu maksamaan kalliin hinnan, myös Abbate, jonka henkeä on uhattu useammin kuin kerran, ja joka on vuodesta 2007 asti elänyt viranomaisten suojeluksessa.

Italian Calabriaa hallitsee mafiajärjestö 'Ndragheta, voimakas ja pelottava klaani, jonka rikolliset lonkerot yltävät kaikkialle bisneksiin, ja jonka toiminta perustuu ikivanhaan kunniakoodiin. Tuossa kieroutuneessa kunnian maailmassa "Klaanien naisilla ei ole omaa tahtoa eikä asemaa, ei minkäänlaista mahdollisuutta tehdä omia valintoja. He ovat perheensä omaisuutta." Tyttö ei saa käydä yksin missään ilman esiliinaa, eikä tyttöjen koulunkäyntiä arvosteta. Miehen sana on laki.

Ikivanhaan kunniakoodiin kuuluu olennaisena osana naisen uskollisuus perheelleen ja miehelleen. Mafian miehille vaimon lähteminen toisen miehen matkaan merkitsee aina kasvojen menetystä, ja naiselle itselleen kuolemantuomiota. Kunniamurhan suorittaa joku perheen miehistä, ja se naamioidaan usein itsemurhaksi. Kaikki naisia ei edes koskaan löydetä, he vain katoavat. Naisen elämä päätty joko isän, veljen tai jopa oman poikansa käden kautta. Rankaisemalla naista klaani saa takaisin menetetyn kunniansa ja vahvistaa näin omaa voimaansa ja mahtavuuttaan.

Kirjassaan Abbate kertoo useamman naisen tarinan. Jotkut pysyvät lujina ja pääsevät jatkamaan elämäänsä vapaana ilman mafiaperhettään, mutta se vaatii aina viranomaisten suojelua ja lasten hylkäämistä. Ja juuri tämä on se, mikä on jokaisella äidillä heikko kohta. Mafiaperheet käyttävät häikäilemättömästi hyväkseen naisten heikointa kohtaa houkutellakseen naisen takaisin kotiin. Luvataan, että kaikki on anteeksi annettu, mutta koodia ei noin vain ohiteta...

Mafian naiset on karua luettavaa. Nämä tarinat ovat totta. Tässä päästään lukemaan muutaman naisen tarina, mutta kuinka monta naista kärsii tälläkin hetkellä pelon keskellä? Mafiamaailma kuulostaa todella kaukaiselta ja muinaiseltakin asialta, mutta mafiayhteisö elää edelleen. Italian viranomaiset ovat päässeet taistelussaan mafiaa vastaan eteenpäin, mutta katoaako mafia koskaan?

"Huolimatta rikollisesta loiselämästään perheet nauttivat yhteisössä laajaa hyväksyntää. Laittomista toimistaan tulevilla varoilla klaanit luovat uusia työpaikkoja alueille, missä niistä on pula, ja rikollisjärjestöihin suhtaudutaan melkein kuin hyväntekijöihin. Pelonsekainen kunnioitus ja rauhanomainen rinnakkaiselo perheiden kanssa on turvallisempaa, ja sen lisäksi hyvistä suhteista saattaa olla hyötyä."

Kirjassa on paljon rankkoja asioita ja kohtaloita, mutta pieni valonpilkahdus onneksi on näkyvissä aivan lopussa. Calabriassa pidetään 'Ndraghetaa välttämättömänä pahana, jonka kanssa ihmiset tulevat toimeen, ja kääntävät mieluummin katseensa pois. Kouluilla on suuri rooli, kun nuoria ohjataan kyseenalaistamaan mafian toimet. Muutoksia ilmapiirissä on tapahtunut, kun lopussa on vielä kahden entisen mafiaperheen tyttäret näyttävät rohkeutensa, jota toivottavasti yhä useampi calabrialainen nainen seuraa.

Vaikka kirja on rankkaa luettavaa, on tärkeää että nämä naiset pääsevät ääneen, ja rohkeita ihmisiä löytyy tuomaan heidän tarinansa ihmisten tietoisuuteen. Niin kauan kuin mafia on hengissä, eivät nämä naiset saa elää vapaana.

8 kommenttia:

 1. Aamulehdessä oli tästä kirjasta juuri viikonloppuna juttu. Pääsi heti lukulistalle. Kuulostaa kiinnostavalta ja kammottavalta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvin sanottu tuo kiinnostava ja kammottava, tätä kaikkea tämä valitettavasti on samaan aikaan. Ihan hullua ajatella että Euroopassa on vielä jotain näin vanhoillista ja naisten asema heikko.

   Poista
  2. Niinpä. Valmistaudun ravisuttelevaan lukukokemukseen!

   Blogissani on muuten sinulle Muumi-haaste. Toivottavasti innostut siitä. :) http://kaupunginpuutarha.blogspot.fi/2014/03/muisteloita-muumilaaksosta.html

   Poista
  3. Kiitos haasteesta! ♥ En uskalla vielä luvata missä vaiheessa ehdin siihen paneutua, mutta varmasti teen sen heti kuin mahdollista :)

   Poista
 2. Jenni, olen hiukan kiinnostunut mafiasta enkä vähiten yhden tv-sarjan ja yhden vanhemman elokuvan takia. Juuri tänään luin Seurasta pitkän jutun tästä kirjasta. Minulle ei tule Seuraa, mutta niillä on joku kampanja kai menossa ja lehtiä vaan tulee...tänään löysin siitä jotain kiinnostavaakin eli Aino Vitikaisen juttu Mafian omat uhrit ja se perustuu tähän kirjaan sekä kirjailijan haastattteluun. Ne muutamat uhrijutut, jotka jutussa oli, nostivat kiukun, että 'näinkö vielä tänäpääivänäkin!' En usko, että mafia muuttuu ikinä. Omertan laki on omertan laki ja näin se on sateenkaaren tuolle puolen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mafia on ollut minullakin kiinnostuksen kohteena kauan, varsinkin tuon erään vanhemman mafiaelokuvan vuoksi. Mafia on ollut viime päivinä paljon julkisuudessa ja hyvä niin! Näistä asioista täytyy puhua, on aivan kamalaa että näin lähellä tapahtuu jotain näin järkyttävää, naisten asema on olematon. Juuri tänään näin otsikon että Calabrian mafia tienaa uskomattomia summia rahaa, joten on kyllä vaikeaa saada mafiaa kitkettyä pois...

   Poista

Lisääntyneen roskapostin vuoksi olen ottanut kommentinvalvonnan taas käyttööni. Kirjakirppu kiittää kommentistasi ja vastaa mahdollisimman pian! ♥