maanantai 28. huhtikuuta 2014

Boel Westin - Tove Jansson: Sanat, kuvat, elämä

Boel Westin - Tove Jansson: sanat, kuvat elämä
Schildts 2008
Suomennos Jaana Nikula


"Ensimmäisen kerran kun saavuin uuteen ateljeehen, tuli hälytys ja tykistö ampui minulle tervetuliastoivotuksen. Seisoin hiljaa ja vain katselin ja olin onnellinen. Tuuli puhalsi sisään rikkinäisistä ikkunanpuitteista, romuttuneen kamiinan putkista, seinien halkeamien alla oli suuria laastikasoja. Kaksitoista ikkunaa valoa kohti, korkeita kuin kirkossa. Asetin maalaustelineen keskelle lattiaa ja olin täydellisen onnellinen."

Boel Westin kirjoittama Sanat, kuvat, elämä kertoo lahjakkaan Tove Janssonin värikkäästä elämästä, jolle sanat ja kuvat, työ ja rakkaus olivat tärkeintä elämässä. Westin on kirjoittanut tiiviin, syvällisen  ja paksunkin opuksen taiteilijasta jolla oli koko elämänsä ajan vahva ilmaisuntahto. Tove Jansson oli alunperin ensisijaisesti taidemaalari, mutta Muumit jättivät Tove Janssonin kuvataiteilijan uran varjoonsa. Ympäri maailmaa Tove Jansson muistetaan juuri Muumeista, vaikka lahjakas taiteilija rakasti maalaamista, ja kaipasi välillä maalaamista palavasti.

Olin alkuvuodesta ajatellut lukevani kirjaa pitkin Toven juhlavuotta, mutta jossain välissä kerronta vei mennessään, enkä halunnut lopettaa lukemista. Ajatukset ja tunteet Muumi- tarinoiden ja maalaustöiden takana kiehtoivat ja veivät syvälle taiteilijan maailmaan lopulta ihastuen täydellisesti. Sain kirjasta todella paljon irti, ja kirjaa voi hyvin pitää myös hakuteoksena - niin kattavasti Toven töistä kirjassa kerrotaan. Mukana on paljon kuvia Toven töistä.

Kirja on kerrottu ensisijaisesti Toven töiden ja ajatusten näkökulmasta, on paljon otteita Toven päiväkirjoista, luonnoksista ja kirjeistä joista paistaa välillä selkeästi onnellisuus, toisinaan suuri kamppailu velvollisuuksien ja toiveiden, oman tahdon ja vastuun välillä. Muumibuumin alettua taiteilija kaipasi yksityisyyttä ja rauhaa, mitä oli välillä vaikeaa löytää. Tuo tunne välittyi usein myös töihin.

Westin on kirjoittanut hienosti pääpainon olevan Toven töissä, ei yksityiselämässä. Kuitenkin Toven rakkaus perheeseen ja elämänkumppani Tuulikki Pietilään paistaa tekstistä kauniisti, ja tulee lukijalle selkeästi esiin. Erityisesti Toven suhde äitiinsä kuvaillaan useasti, kuinka rakas äiti Tovelle aina oli.

Minulle kirja avasi paljon Tovea, hän oli todella paljon muutakin kuin rakastetun Muumihahmon luoja. Teos tutustutti hyvin Toven maailmaan, ja kirjaa lukiessani ymmärsin kuinka vajavaiset tietoni Tovesta ovat olleetkaan. Taustatyö kirjassa on ollut varmasti valtava, mutta se on kannattanut, sillä Westin on kirjoittanut todellisen aarteen jokaiselle Tove -fanille, ja myös meille jotka vasta tutustuvat Toveen. Tällä kirjalla osallistun mukaan haasteeseen, jossa luetaan ja blogataan Toven kirjoista.

http://www.tove100.fi/

Kirjan on lukenut myös Katri

7 kommenttia:

 1. Ihana kirja, ja mahtavaa, että sinäkin pidit tästä! Huomasin myös tämän luettuani etten ole tiennyt taiteilijasta paljonkaan ennen tätä kirjaa. No toisaalta, nyt aikuisemmalla iällä osaa ehkä tutustua ja lukeakin Tovea ihan eri silmin, kuin mitä nuorempana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pidin kovasti! Sain tästä paljon irti, niin kattava paketti kirja Tovesta oli. Jossain vaiheessa tartun Karjalaisen kirjoittamaan Tove -kirjaan, jännä nähdä kuinka eroavat toisistaan.

   Poista
 2. Minulla on tästä pokkariversio, ja olen säästellyt sitä kesälomaa varten. Kuulostaa oikein hyvältä, ja tekisi kyllä mieli jättää säästelyt sikseen ja alkaa lukea. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katsoin kaupassa sitä pokkariversiota, siinä on todella kaunis kansi :)
   Suosittelen lukemaan, itse aion tarttua jossain vaiheessa Karjalaisen kirjoittamaan elämänkertaan.

   Poista
 3. Minulla tämä odottaa hyllyssä ja aion tarttua tähän tämän vuoden aikana. Silti kiinnostaisi kovasti hankkia myös se Tuula Karjalaisen Tove Janssonista kirjoittama kirja...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen lukemaan, mielenkiintoinen teos. Karjalaisen teosta en aluksi raaskinut ostaa mutta sitten Suomalaisessa se oli tarjouksessa, hinnasta lähti kymppi pois ja sitten hankin sen omaan hyllyyn :) Tuolla se nyt odottelee lukuvuoroaan :)

   Poista
 4. Minullakin on tämä hyllyssä, ja mielelläni lukisin tämän tämän vuoden puolella. Ehkäpä kesälomakirjana :).

  VastaaPoista

Lisääntyneen roskapostin vuoksi olen ottanut kommentinvalvonnan taas käyttööni. Kirjakirppu kiittää kommentistasi ja vastaa mahdollisimman pian! ♥