perjantai 9. toukokuuta 2014

Salla Simukka - Punainen kuin veri

Salla Simukka - Punainen kuin veri
Tammi 2013
Kansi Laura Lyytinen


Ensimmäistä kertaa blogini historiassa olen lukenut e-kirjan, ja valokuva kirjasta on otettu tabletista. En ihan heti uskonut tätä päivää tulevan, mutta e-kirjan lukeminen oli yllättävän hauska kokemus! Ensimmäisenä päätin hypätä e-kirjojen maailmaan lukemalla Salla Simukan Punainen kuin veri. Simukan trilogia on kiinnostanut lukea jo tovin, varsinkin kun sarjan oikeuksia on myyty ulkomaille jo ennen viimeisen osan ilmestymistä.

Lumikki Andersson on nuori lukiolainen, mutta ei ole kuin kuka tahansa tyttö. Lumikki viihtyy omissa oloissaan eikä pidä itsestään mekkalaa. Hän on mielellään tarkkailijan roolissa, eikä hänestä saa kikattelevaa tyhjäpäätä millään. Lumikki pysyttelee aina hieman etäällä tapahtumista, mutta eräänä päivänä hän yllättäen löytää koulun pimiön täynnä pestyjä seteleitä, ja rehtorin pojan kiiruhtavan pois vauhdilla huoneesta. Lumikin kiinnostus herää, ja ajatus selvittää rahojen kohtalo vie Lumikin keskelle tapahtumia joista ei vauhtia ja jännitystä puutu.

Kun otin laitteen käsiini ja päätin avata kirjan ajatuksena hieman kokeilla miltä se e-kirja maistuu, istuin liimattuna laitteeseen pitkän aikaa. Jo heti ensimmäisiltä sivuilta lähtien tarina imaisi mukaansa, ja mietin itsekseni että onko mikään ihmekään että sarja on niin suosittu kun homma lähtee rullaamaan välittömästi. Simukka kirjoittaa todella vetävästi ja tavalla, johon kaikenikäiset voivat samaistua. Vaikka kirja on ensisijaisesti suunnattu nuoremmille, ei tämä seikka juurikaan häirinnyt. Myönnän että alussa mietin kulmakarvat koholla, että mikäköhän oman elämänsä Lisbet Salander Lumikki onkaan, melkoisen paljon yhtäläisyyksiä oli havaittavissa. Varsinkin, kun kirjassa viitataan kerran kyseiseen Stieg Larssonin Millennium -trilogian hahmoon, naurahdin väkisinkin ääneen.

En kirjaan tarttuessa ollut selvillä kirjan juonesta, ja minut yllätti positiivisesti kirjan siältö. Tämähän sisältää jännitystä! Missään vaiheessa ei sorruttu nuorten kirjoissa tyypillisiin romansseihin tai muuhun vaivaannuttavaan, vaan lukija aidosti jännittää seuraavia tapahtumia. Lisäksi taustalla vaikutti myös hyvin vakava aihe, kun selviää että Lumikki on joutunut aikaisemmin järjestelmällisen ja raa'an koulukiusaamisen uhriksi. Simukan tekstissä on siis painavaa sanomaa.

Jo heti tämän ensimmäisen kirjan luettuani janoan lisää. Lumikin tarina jää vielä hieman avonaiseksi, ja varsinkin vanhempien vaitonaisuus herättää mielenkiinnon. Ja mitähän muuta Lumikin menneisyydestä vielä selviää?
6 kommenttia:

 1. Punainen kuin veri on hyvä alku. Vielä Valkoinen kuin lumi ja Musta kuin ebenpuu odottavat. Kyllähän siellä oli hieman sitä romanssijuttuakin, joka on nuorille ja näin vanhemmillekin tärkeää :) Hieno kirjasarja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varasinkin kirjastosta juuri nuo kaksi seuraavaa osaa, jäi niin kiehtomaan lupaavan alun takia :)

   Poista
 2. Minäkin tykkäsin tästä kirjasta. Yllättävän jännittävä, ja raakakin noin nuortenromaaniksi. Ja totta, ne todella imelät romanssit onneksi olivat jääneet pois. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minut yllätti kyllä ihan totaalisesti sisältö kun aloin lukemaan kirjaa! Heti ensisivuilta tempaisi mukaansa. Totta, aika raakoja kohtauksia oli paikoitellen. Nyt vielä kaksi seuraavaa osaa on luettava :)

   Poista
 3. Veit sanat suustani! Itse luin Punainen kuin verin viime viikonloppuna, hujauksessa, nauttien monin tavoin, yllättyen, innostuen, jotenkin ylpeydellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt varasin kaksi seuraavaa osaa kirjastosta, sen verran innostuin. Allekirjoitan myös tuon ylpeyden tunteen, aivan mahdottoman upeaa että tämä supersuosittu sarja on suomalaista käsialaa!

   Poista

Lisääntyneen roskapostin vuoksi olen ottanut kommentinvalvonnan taas käyttööni. Kirjakirppu kiittää kommentistasi ja vastaa mahdollisimman pian! ♥