perjantai 13. kesäkuuta 2014

Kristina Ohlsson: Paratiisiuhrit

Kristina Ohlsson: Paratiisiuhrit
WSOY 2014
Suomennos Pekka Marjamäki
Ruotsinkielinen alkuteos Paradisoffer


Dekkariviikko jatkuu! Kävin alkuviikosta kirjastossa ja nappasin mukaani minulle entuudestaan tuntemattoman Kristina Ohlssonin dekkarin Paratiisiuhrit. Mietin aluksi että mitenköhän ehdin kirjan lukemaan kun sivuja on kuitenkin yli neljäsataa, mutta niinhän siinä sitten kävi että kirja vei mennessään niin hyvin, että heräsin aamuisinkin aikaisemmin että ehdin vielä ennen töihin lähtöä lukemaan hieman. Todella koukuttavaa ensi sivuilta lähtien.

Ruotsin Arlandasta nousee ilmaan kone, jonka suunta on New York. Yli neljäsataa matkustajaa kuljettavan lentokoneen vessasta löytyy kirje, jossa uhataan räjäyttää kone ellei Ruotsi peru algerialaistaustaisen terroristiepäillyn karkoittamispäätöstä, ja Yhdysvallat lupaa sulkea vankilaa, jonka olemassaolo on salaisuus. Poliisilla on vain 13 tuntia aikaa estää pahimman mahdollisen tapahtuminen. Kello käy, eikä tilannetta helpota ollenkaan Yhdysvaltain asevoimien suhtautuminen ilmatilaansa lähestyvää lentokonetta kohtaan.

"Ruotsalaiset eivät tienneet, mitä todellinen pelko tarkoitti. He luulivat, että pelko on se, mitä ihminen tunsi silloin kun matkatavarat sattuivat saapumaan lomakohteeseen kolme tuntia myöhässä tai kun sähkön hinta nousi parilla prosentilla."

Keskiössä on Ruotsin turvallisuuspoliisin terrorisminvastaisen yksikön johtaja, vahvan ja räiskyvän persoonan omaava Eden Lundell, siviilitutkija Fredrika Bergman ja rikospoliisi Alex Recht. Taistellessaan aikaa vastaan, he yrittävät saada selville terroristien henkilöllisyyden ja yhteyden vaatimusten välille, mutta terroristit ovat peittäneet jälkensä hämmästyttävän hyvin.

En osannut päätellä syyllistä oikein, vaikka jossain vaiheessa olin varma kuka on teon takana. Loppu tuli siis täysin yllätyksenä, ja täytyy sanoa, että Ohlsson teki vaikutuksen. Loppu jää kaikenlisäksi vielä hyvin avoimeksi jättäen mahdollisuuden palata aiheeseen vielä myöhemmin, sillä terroristien työt eivät pääty koskaan. Eikä terrorisminvastainen työkään.

Vaikka luin Ohlssonia nyt ensimmäistä kertaa, eikä hänen luomansa henkilöhahmot olleet entuudestaan tuttuja, oli uutena lukijana onneksi helppo sujahtaa matkaan mukaan. Henkilöiden ajatuksia ja maailmaa raotetaan aina välillä, ja heidän historiaansa on näin helppo seurata. Paratiisiuhrit koukutti totaalisesti, ja voi olla, että vielä jossain välissä palaan Ohlssonin muihinkin kirjoihin. Aikaisemmin sarjasta on ilmestynyt Nukketalo, Tuhatkaunot ja Varjelijat.

4 kommenttia:

 1. Kuulostaa juuri sopivalta kesädekkarilta. :) Minäkään ole Ohlsonia lukenut aiemmin, mutta tähän voisi tutustua. Dekkariviikkokin on mennyt vähän niin ja näin, kun yhtä dekkari aloitin alkuviikosta ja se on vieläkin kesken. Onneksi viikonloppuna ehtii rutistaa sen loppuun. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä kyllä sopii hyvin kesään, dekkari jossa sivut kääntyvät kuin itsestään :) Olin suunnitellut lukevani kolme dekkaria tällä viikolla, mutta vielä on viimeinen kirja sen verran pahasti kesken etten saanut mahdutettua enää tälle viikolle. Eihän ne suunnitelmat aina ihan täysin pidä :)

   Poista
 2. Ostin alennuslaarista Varjelijat ja tämä uusin on kirjaston varauslistalla. Silloin kun varasin, minun edelläni oli ehkä 80 lukijaa.
  Ohlssonia on kehuttu kovasti. Kummasti tuolta Ruotsista saapuu näitä dekkareita koko ajan ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai tästä on niin pitkät varausjonot? Itse huomasin kirjan BestSeller -hyllyssä, ja nappasin siitä matkaani. Toivottavasti saat kirjan pian luettavaksi, itse pidin kovasti. Ruotsi tuntuu olevan kyllä melkoinen dekkarimaa, nyt tosin luen amerikkalaista dekkaria joka on täyttä rautaa sekin.

   Poista

Lisääntyneen roskapostin vuoksi olen ottanut kommentinvalvonnan taas käyttööni. Kirjakirppu kiittää kommentistasi ja vastaa mahdollisimman pian! ♥