torstai 23. lokakuuta 2014

Eva Wahlström - Rajoilla

Eva Wahlström: Rajoilla
Suomalaisen kirjallisuuden seura SKS 2014
Kannen suunnittelu Ville Karppanen

"Nyrkkeilijänä itsetuntoni on perustunut siihen, että olen harjoitellut kovemmin kuin muut. Järjettömän paljon, järjettömän kovaa, järjettömän kauan."


Eva Wahlström hallitsee keväällä 2007 Suomen naisnyrkkeilyä ja harjoittelee äärirajoilla. Kipu on kova ja keho hälyyttää vakavasti, ja kehästä poistuu Suomen mestari jonka jalat tuskin kantavat. Sisukas ja määrätietoinen nyrkkeilijä joutuu kovan paikan eteen, kun nyrkkeileminen alkaa tuntua mahdottomalta. Mutta kuinka voi luopua lajista jota palavasti rakastaa?

Oman lapsen syntyminen ja valmentajan vaihtuminen aloittaa uuden aikakauden, keho elpyy ja ilo elämään palaa. Amatööriura vaihtuu ammattilaisuuteen ja Eva voittaa vuonna 2012 Euroopan mestaruuden. Kivut palaavat kuitenkin entistä pahempina, ja vievät Evan sairaalaan. 

Rajoilla on kirja, joka kertoo huippu-urheilun nurjan ja pimeän puolen: mitä jos ei onnistu, mitä jos kroppa ei kestä? Evan tarina kertoo sen, kuinka vaarallista huippu-urheilu voi olla.

Minut kirja imaisi välittömästi mukaan. Minulla oli vielä edellinen kirja kesken, kun ajattelin vain hieman vilkaista tätä, mutta huomaamattani luin useamman kymmenen sivun verran ennen kuin maltoin jättää kirjan hetkeksi sivuun. Jokaisen kappaleen jälkeen tekee mieli lukea vielä seuraava, ja seuraava, ja...

Evan tarina on kiehtonut minua aina, ja olen lukenut Evasta aikaisemmin kirjoitetun kirjan (Homma hanskassa, Otava 2007). Eva oli minulle nuoruudessani esikuva, harrastin tuolloin kamppailulajia miesvaltaisessa ympäristössä, jossa oli vaikea löytää paikkansa. Sitten tulee Eva Wahlström joka on paitsi kaunis kuin mikä, myös järjettömän kova nyrkkeilijä joka on raivannut tiensä huipulle antaen toivoa tytöille yrittää entistä enemmän. Oma harrastukseni on jo jäänyt, mutta Evaa jaksan aina mielessäni kannustaa.

"Moni on kysynyt minulta, miksi nyrkkeilen. Sinullahan olisi mahdollisuuksia vaikka mihin, he sanovat. Mutta kun minä haluan nyrkkeillä."

Rajoilla on rankka kirja, Evasta paljastuu vähemmän positiivinen puoli kun kipu jäytää lakkaamatta kropassa eikä mikään auta. Rajoilla on myös harvinaisen suora, kyytiä saa esimerkiksi nyrkkeilyliitto joka on kiinnostunut urheilijasta vain silloin kun se menestyy. Entäpä tilanteessa jossa urheilija tarvitsisi tukea kaikkein eniten? Heti kirjan alussa selviää myös että Evan avomies jää kiinni pettämisestä, joten terveysongelmien lisäksi henkilökohtaisessa elämässäkin myrskyää.

Evan sisukkuutta on pakko ihailla, mutta toisaalta en voinut olla välillä kauhistelematta Evan käsittämätöntä jääräpäisyyttä harjoitella koko ajan, enemmän ja kovemmin. Varsinkin, kun kroppa oli jo valmiiksi niin kovilla. Ymmärrän kuitenkin sen, että rakkaudesta lajiin on valmis tekemään käytännössä mitä vain. Vaikka kirja käy hyvänä varoittavana esimerkkinä huippu-urheilun vaaroista, ei kirja ole pelkkää kipua. Loppu on valoisa ja Eva on äärirajoilla käymisen jälkeenkin edelleen hallitseva Euroopan mestari.
2 kommenttia:

  1. Olen tämän kirjan noteerannut mutta vasta nyt alkoi todella kiinnostaa. Mielestäni Eva Wahlströmin julkisuuskuva on myönteinen ja innostava, mutta tätä ennen kirja ei ole onnistunut mielenkiintoani herättämään. Kiitos siis vinkistä!

    VastaaPoista
  2. Oli kyllä tosiaan mukaansatempaava ja kiinnostava kirja. Nostan Wahlströmille hattua ja samalla pyörittelen päätäni, jotain suojelusolentoja on kyllä ollut matkassa. Mainio kirja.

    VastaaPoista

Lisääntyneen roskapostin vuoksi olen ottanut kommentinvalvonnan taas käyttööni. Kirjakirppu kiittää kommentistasi ja vastaa mahdollisimman pian! ♥