sunnuntai 1. maaliskuuta 2015

Cheryl Strayed: Villi vaellus

Cheryl Strayed: Villi vaellus
Like pokkari 2015
Suomennos Kirsi Luoma
Englanninkielinen alkuteos Wild. From Lost to Found on The Pacific Crest Trail

"Kävelyvauhti oli täysin erilainen tapa liikkua maailman halki kuin normaalit liikkumistapani. Kilometrit eivät olleetkaan jotain, mikä välähtelee yksitoikkoisesti ohi. Ne olivat pitkiä, syvällekäyviä retkiä rikkaruohojen ja multakokkareiden, tuulessa taipuilevien ruohonkorsien ja kukkien, kömpelösti liikahtelevien kirskuvien puiden maailmaan. Ne olivat hengitykseni ja askel kerrallaan polulle painuvien jalkojen ääni, suksisauvani napsahtelu. PCT oli opettanut minulle, mikä on kilometri."


Cheryl on 26-vuotias ja pahasti hukassa elämässään. Väkivaltainen isä on kadonnut elämästä, äiti kuoli Cherylin ollessa 22-vuotias, isäpuoli muuttui etäiseksi ja sisarukset erkanivat surussaan omille teilleen. Cherylin nuorena solmittu avioliitto rakoilee, hän ei ole enää onnellinen eikä millään oikeastaan ole enää niin väliä kun hän alkaa käyttämään heroiinia.

Elämässä tapahtuu yllättävä käänne, kun hän löytää kirjan nimeltä Pacific Crest Trail. Kirja kertoo eräreitistä, joka kulkee katkeamattomana Meksikon rajalta Kaliforniasta hieman Kanadan rajan yli ja kulkee yhdeksän eri vuoriston harjalla. Cherylin lukiessa kirjaa ja sormen siirtyessä kartalla eteenpäin, alkaa hänen sisällään itää ajatus: hän voisi kävellä tuon reitin, ellei koko matkaa niin kuitenkin niin paljon kuin se sadassa päivässä on mahdollista. Matkavalmistelut alkavat.

Mikään asia maailmassa ei kuitenkaan valmista siihen, kuinka rankka rupeama kyseessä tosiaan onkaan. Varpaankynnet irtoavat, selkään särkee, ja matka on taitettava yksin. Cheryl on kuitenkin päättänyt pärjätä ja löytää itsensä matkan aikana, tulla sellaiseksi naiseksi kuin haluaa olla.

Minua kirja kiinnosti jo aiemmin sen ilmestyessään, mutta kun kävin hakemassa kasan pokkareita kirjakaupasta päivieni ratoksi, lähti tämä elokuvakansiin vaihdettu pokkari lopulta matkaan mukaan. Villi vaellus veti alussa hyvin. Luin helposti kerralla puolet kirjasta, mutta kun jossain vaiheessa Cherylin ajatukset tuntuivat jymähtäneen ja junnaavan paikoillaan eikä matkakaan ehkä edennyt niin kovin rivakasti, keskittymiseni alkoi herpaantua. Selvää oli, että kengät hiersivät ja varpaankynnet irtosivat, ja että jatkuva nälkä ja rahapula vaivasivat.

Odotin kirjalta vielä enemmän sellaista "henkistä matkaa ja itsensä löytämistä", mutta joka jäi sitten kuitenkin hieman etäiseksi. Villi vaellus jäi enemmän matkakertomukseksi, vaikka kirjoittaja käykin läpi kipeitä asioita elämässään, ja saa lopulta tehtyä rauhan sen kaiken kanssa. Kirjan luki nopeasti, ja se oli paikoitellen hyvin mielenkiintoinen, mutta hieman etäiseksi se kuitenkin minulle jäi. Elokuvan näkeminen kuitenkin kiinnostaisi, ihan jo sen takia että pääosassa on yksi lempinäyttelijäni Reese Witherspoon.

10 kommenttia:

 1. Jostain mainoksesta tämän huomasin ja elokuvankin huomioin. En kuitenkaan niin paljon kiinnostunut, että olisin kirjan luettavaksi hankkinut. Nyt on eräs toinen vaelluskirja menossa, mutta ehkä joskus tähänkin tartun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä muistan tämän aikoinani bonganneeni Liken katalogista ja tuolloin se herätti mielenkiintoni. Kuitenkin vasta nyt sain aikaiseksi tarttua kirjaan :) Sopivasti oli siinä hyllyssä kun etsin pokkareita.

   Poista
 2. Olen harrastanut vaeltamista, joten kirja tuli todella lähelle. Uskomaton omaelämäkerrallinen kirja huimasta vaelluksesta ja itsensä löytämisestä. Joskus on pakko irrottautua kaikesta vanhasta, jotta löytää sen aidon itsensä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva Mai että pidit! Minä odotin jotenkin vielä vähän enemmän, sillä lähtökohtaisesti pidän tällaisista omaelämäkerrallisista itsensälöytämiskirjoista (huh, onkohan tuossa sanassa edes mitään järkeä!). Viihdyin kuitenkin, sillä kirja oli hyvin helppolukuinen. Ja ehdottoman samaa mieltä olen kanssasi tuon viimeisen lauseesi kanssa!

   Poista
 3. Tämä kiinnostaa minua elokuvana. Ei niinkään kirjana, mutta leffana. Reese Witherspoon on yksi omistakin suosikeistani.

  <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiedätkö, jotenkin on sellainen tunne että tämä toimii elokuvana nyt paremmin kuin kirjana. Ehdottomasti pitää jossain välissä katsoa. Varsinkin kun sitä tähdittää ihana Reese!

   <3

   Poista
 4. Minä pidän kirjoista, joissa puhutaan reissaamisesta missä tahansa muodossa, joten ehkä tämä voisi olla minulle sopiva. Toisaalta täsä voisi kokeilla elokuvanakin, jos kirja jättää kuitenkin toivomisen varaa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulle tämä jäi tosiaan hieman kevyemmäksi lukukokemukseksi kuin olin etukäteen toivonut. Jotain vielä syvällisempää olisin kaivannut. Sopi kuitenkin ihan hyvin tähän väliin, kirjan luki nopeasti ja jaksoi kuitenkin pitää mielenkiintoa loppuun saakka välin junnaamisesta huolimatta.

   Jotenkin luulen että elokuva olisi nyt tässä tapauksessa mielenkiintoisempi kuin kirja, täytyy kyllä jossain välissä ehtiä katsomaan :)

   Poista
 5. Tämä oli mielenkiintoinen postaus. Mietin jo menenkö katsomaan kyseisen leffan. Tykkään tehdä niin päin, että ensin katson leffan ja siten luen kirjan. Kirjan hahmoille tullut kasvot ja kirja täydentää leffaa. Jos teen toistepäin, leffa on aina pettymys, sieltä uupuu kuitenkin tärkeitä juttuja ja olen jo ehtinyt kirjan kautta kuvitella hahmot tietyn näköisiksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aina kun on lukenut kirjan ennen elokuvaa, joutuu useimmiten pettymään olen myös huomannut! Nyt kuitenkin voisin kuvitella että tässä elokuva toimii hyvin. Ja sitten kun siinä on vielä ihana Reese! :)

   Poista

Lisääntyneen roskapostin vuoksi olen ottanut kommentinvalvonnan taas käyttööni. Kirjakirppu kiittää kommentistasi ja vastaa mahdollisimman pian! ♥