maanantai 11. toukokuuta 2015

Blake Crouch: Wayward Pines - Ei pakotietä

Blake Crouch: Wayward Pines
Tammi 2015
Suomennos Ilkka Rekiaro
Englanninkielinen alkuteos Pines, 2012
Arvostelukappale kustantajalta


Tervetuloa Wayward Pinesille, keskelle amerikkalaista idylliä, keskelle kaupunkia jossa on jotain outoa, keskelle pahinta painajaista.

Ethan Burke, salaisen palvelun agentti, herää joenvarresta kaupungista nimeltä Wayward Pines. Hänet on lähetetty etsimään kadonneita kollegojaan mutta joutuu kesken matkanteon rajuun kolariin. Kolarista kipeänä hän huomaa myös että kaikki hänen tavaransa ovat kadonneet. Sekaisin ja askel epävakaana hän yrittää saada tilanteestaan selkoa, mutta kukaan ei tunnu uskovan kuka hän on. Hänellä ei ole lompakkoa, kännykkää, virkamerkkiä eikä hän saa ketään kiinni kaupungin ulkopuolelta.

Kaupungissa ja sen asukkaissa on jotain karmivaa, ja kun outo sattumus seuraa toinen toistaan, on Ethan varma että jokin on pahasti vialla. Lisää ongelmia syntyy, kun selviää ettei kaupungista ole reittiä ulos, vaan jokainen tie vie sinne takaisin. Selvää on, ettei idyllinen kaupunki ole sitä miltä se näyttää. Tämä on Ethan Burken pahin painajainen.

Wayward Pines on äärimmäisen koukuttava, pelottava ja ahdistava. Miltä tuntuisi herätä jonain päivänä paikasta josta ei pääse pois, missä ei saa yhteyttä ulkomaailmaan ja missä linnunlaulukin tulee pienistä kaiuttimista? Painajaismaista. Varsinkin, kun ei tiedä mistä on kyse.

Wayward Pinesin juonesta ei voi kertoa oikeastaan enempää paljastamatta siitä liikaa. Kirjailijan jälkisanoista selviää, että Wayward Pines-trilogia on saanut alkunsa Crouchin lapsuudessa syvästi vaikuttaneesta Twin Peaksista. Ilman tuota sarjaa ei olisi Wayward Pinesiakaan. Kirjassa on siis rajoja venyttävää yliluonnollisuutta, joka ei kuitenkaan tuntunut liian oudolta.

Kyseessä on siis trilogia, ja tämä on sarjan avaus. Seuraava osa, Salaisuus, ilmestyy elokuussa, enkä malttaisi odottaa! Minut Wayward Pines nimittäin koukutti kaikessa kammottavuudessaan niin, että jään odottamaan jatko-osia ja seuraamaan pian televiosta nähtävää tv-sarjaa. Tv-sarjan maailman ensi-ilta on 14.5 klo 21.55 FOX-kanavalla.

2 kommenttia:

  1. Luin jo kaikki kolme kirjaa ja nyt toivon vielä lisää jatkoa. Tv-sarja näyttää ainakin hyvälle ja ne Twin Peaks vibat puskee siitäkin läpi. Hankala tosiaa puhua kirjasta mitään spoilaamatta.

    VastaaPoista
  2. Burken ulkonäkö ja muutamat manööverit taitavat olla kumarrus Twin Peaksin Dale Cooperille, mutta onneksi muuten tarina ei nojaa tuohon klassikkosarjaan, paitsi tietysti uhkaavalla, pahaenteisellä tunnelmalla. Pidin kirjasta, mutta jäin kaipaamaan huippuunsa kohoavaa jännitystä, nyt lukukokemus jäi aavistuksen verran laimeammaksi mitä tarinalta sopi odottaa. Uskon, että jatkossa kierrokset vain kovenevat :) Tv-sarjaa seuraan myös, totta kai :)

    VastaaPoista

Lisääntyneen roskapostin vuoksi olen ottanut kommentinvalvonnan taas käyttööni. Kirjakirppu kiittää kommentistasi ja vastaa mahdollisimman pian! ♥