tiistai 5. toukokuuta 2015

Henna-Kaisa Sivonen: Mummoillen - Henkisen mummon käsikirja

Henna-Kaisa Sivonen: Mummoillen - Henkisen mummon käsikirja
Gummerus 2015
Valokuvat Johanna Karttunen ja Henna-Kaisa Sivonen
Arvostelukappale kustantajalta

"Mummous ei ole sidottu ikään, lastenlasten saamiseen tai edes sukupuoleen, se on mielentila."

Kun ensimmäisen kerran kuulin kirjasta, tiesin että se täytyy lukea. Sillä hyvänen aika: henkisen mummon käsikirja, eihän sellaista vain voi jättää väliin! Mummous ei ole nimittäin sidottu ikään, nuoretkin ihmiset hakevat mummotyylistä inspiraatiota esimerkiksi pukeutumiseen ja sisustamiseen. Yhä useammat kolmikymppiset tunnustavat pitävänsä käsitöistä, sienestämisestä ja viihtyvät baari-illan sijasta mieluummin kotona. Kotoilu ja leppoistaminen on vastapainoa arjen oravanpyörälle ja työelämän alati kiihtyville vaatimuksille.

Tunnustan, pieni mummo minussa sai kiinnostumaan kirjasta.

Kirja sisältää paljon käytännöllisiä vinkkejä ja ohjeita, muisteloita ja hyvää mieltä. Meillä kaikilla on opittavaa mummoilta vaikka kaikkea ei tarvitsekaan niellä sellaisenaan, neuvot voi soveltaa nykyaikaan paremmin sopiviksi. 

"Mummoilu on elämän pienten ja isojen valintojen tekemistä isoäitien tyyliin. Oppia siitä, miten voisimme toteuttaa mummoilta perittyjä taitoja ja arvoja omassa elämässämme. Kohtuudella, sisukkuudella ja suurella sydämellä."

Kirja on paitsi kunnianosoitus mummoille myös arvokas sen sisältämän tietotaidon ja kulttuuriperinnön vuoksi. Kirjassa on juttua niin keittiöstä, tyylistä ja vapaa-ajasta mummojen tyyliin. Seassa on lisäksi haastatteluja erilaisista mummoista: on joogaavan, modernin ja työläismummon tarinoita. Kaikki hyvin mielenkiintoisia!

Kirjan kirjoittaja Henna-Kaisa Sivonen (s. 1980) on kainuulaislähtöinen, helsinkiläistynyt toimittaja ja verkkotuottaja. Hän vetää mummoja puoleensa juttusille magneetin tavoin ja tekee parhaat vaatelöydöt mummolan vintiltä. Kahden lapsen äiti keittelee omenahillot mutta ei ole vielä lähelläkään täydellistä marttaa. Parhaillaan hän remontoi vanhaa puutaloa ja sisustaa sitä mummolan henkeen. Valokuvaaja Johanna Karttunen (s. 1981) on syntyisin Karttulasta. Hänen suuri intohimonsa on sisustus, ja nykyään hän omistaakin Helsingissä second hand -kaupan nimeltä Olo-huone. Elämä on siis jatkuvaa vanhojen aarteiden etsintää.

Mummoillen - Henkisen mummon käsikirja on ihastuttavaa luettavaa. Se sai minut leipomaan mustikkapiirakkaa, haluamaan kettukarkkeja (niitä oli meidän mummolan lasipurkissa ihan aina!), pukemaan villasukat jalkaan ja ihmettelemään miksen omista ainuttakaan kivaa kukkamekkoa. Samalla se sai pohtimaan, että miksi elämä aina meneekin niin, että kun isovanhempia ei enää ole, alkavat heidän tarinansa ja omat juuret kiinnostamaan enemmän. Varsinkin edesmenneen äidinäitini elämästä olisin halukas saamaan enemmän tietoa, sillä hän on joutunut aikoinaan evakkoon Karjalasta. Siitä olen kuitenkin hurjan onnellinen, että mummini, isänäitini, on tavannut poikani, ja hän on nyt jo tupla isomummi!

Minusta tämä on vallan mainio lahja esimerkiksi äitienpäivää silmällä pitäen. Visuaalisesti kaunis hyvänmielen kirja, kaikille henkisesti mummoille!

2 kommenttia:

 1. Tämä olisi varmasti mainiota luettavaa. Minussakin asuu pieni mummo, tykkään kaikesta kotipuuhastelusta. Villasukat, mustikkapiirakka ja kettukarkit - ai että!

  Hauska kuulla, että sinulla on juuri Karjalassa. Minun isänäitini oli evakko ja ehdin kyllä mummon kokemuksia kuulla, mutta enemmänkin niistä olisi ollut kiinnostava tietää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihastuttava kirja kertakaikkiaan! :) Tällaiselle kotoilijalle aivan omiaan.

   Äitini suvulla on vahvat juuret idässä, ja minua on alkanut nyt vasta viime vuosina kiinnostamaan tarinat Karjalasta. Sen verran tiedän, että mummilleni kodin hyvästeleminen kahteen kertaan oli niin rankka kokemus ettei hän koskaan myöhemmin palanut katsomaan mitä siitä oli jäljellä. Harmi etten voi mummiltani enää kysellä.

   Poista

Lisääntyneen roskapostin vuoksi olen ottanut kommentinvalvonnan taas käyttööni. Kirjakirppu kiittää kommentistasi ja vastaa mahdollisimman pian! ♥