sunnuntai 14. kesäkuuta 2015

Jo Nesbø: Verta lumella osa 1 ja dekkariviikon päätös

Jo Nesbø: Verta lumella osa 1
Johnny Kniga 2015
Suomennos Outi Menna
Kansi Martti Ruokonen
Alkuteos Blood on Snow
Arvostelukappale kustantajalta


"Pumpulimainen lumi kieppui ympäri katulampun valossa. Päämäärättömästi, tietämättä mennäkö ylös vai alas, antautuen Oslonvuonon äärettömästä pimeydestä puhaltavan jäätävän, helvetillisen tuulen vietäväksi. Ne pyörähtelivät yhdessä, tuuli ja lumi, tanssivat piiritanssiaan öisen sataman autioiden varastorakennusten välissä. Kunnes tuuli lopulta kyllästyi ja sysäsi tanssiparinsa seinän viereen. Siellä viiman uuvuttama pakkaslumi kerääntyi kinokseksi juuri hetki sitten rintaan ja kaulaan ampumani miehen kenkien alle."

Oslolainen Olav saa joulun alla vuonna 1977 huumekaupan suurelta kiholta Daniel Hoffmanilta tehtävän eliminoida vaimonsa. Äänettömästi, huomiota herättämättä. Mahdollisimman siististi. Keikan pitäisi näyttää joltain muulta kuin mitä se oikeasti on, asuntomurrolta, sillä poliisit hermostuvat aina kun siviilejä kuolee.

Olav on rikollisena erikoinen. Hän ei käsittele huumeita koska omaa onnettoman laskupään, eikä sekaannu parittamiseen koska on hommaan liian herkkä. Mutta tappamisen hän osaa, ja on siinä taitava. Lisäksi Olav lukee, vaikka yrittää vähentää.

Verta lumella on ensimmäinen Nesbølta lukemani kirja. Ja täytyy sanoa, etten ole kovin haltioissani. Nesbøa on kovasti kehuttu, ja ilmeisesti hänen luomansa Harry Hole -sarja todella hyvä, mutta minulle Verta lumella oli aika mitäänsanomaton lukukokemus. Kirja oli mukavan tiivis, päähenkilö Olav oli erilainen rikollinen, sellainen josta oppi jopa hieman pitämäänkin vaikka karmaisevaa työtä harjoittikin, mutta ei pärjännyt millään tavalla esimerkiksi tällä viikolla lukemieni Slaughterin kirjojen kanssa.

Voi olla, että joskus tutustun kirjailijan muuhun tuotantoon mutta ainakaan tämän perusteella en pidä asian suhteen kiirettä.Tänään on kuitenkin aika pistää dekkariviikko pakettiin! Minulla on kesken juuri nyt yksi dekkari mutta en ehdi millään lukemaan sitä teemaviikon puitteissa joten se jää suosiolla ensi viikkoon. Viikon aikana luin kolme dekkaria, kaksi Karin Slaughteria sekä tämän Nesbøn kirjan. Olin hieman kuvitellut ehtiväni enemmänkin, mutta lukumäärä on saman verran kuin viime vuonna.

Minulla on kuitenkin useampi dekkari lukupinossa odottamassa vuoroaan, joten tavallaan blogissa dekkarimeiningit jatkuvat koko kesän. Oli todella mukavaa osallistua tällaiseen tempaukseen, se muistuttaa minua tarttumaan jatkossakin paremmin dekkareihin, joita en ennen blogia lukenut käytännössä ollenkaan. Hyvä dekkari on koukuttava ja sen parissa viihtyy jopa yöunista tinkimällä!

Dekkariviikon aikana on ollut mukava seurata muitakin blogeja, joista on saanut hyviä lukuvinkkejä. Dekkariviikko on innostanut esimerkiksi ostamaan uusia e-kirjoja (dekkareita), joten lukemiset ei tässä osoitteessa kyllä pääse loppumaan! Kiva tempaus. Ensi vuonna uudestaan?


4 kommenttia:

 1. Tämä oli todella pettymys. Olen lukenut kaikki kirjailijan kirjat. Suosittelen muita Nesbøn kirjoja ja Harry Hole-sarja on todella jännittävä. Isänsä poika ilmestyi viime vuonna ja se on todella huikea. Ei kuulu Harry Hole-sarjaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kyllä melkoinen pettymys, kun Nesbøa on kuitekin kehuttu ihan hirveästi. Täytyy jossain vaiheessa yrittää esimerkiksi tuota ehdottamaasi Isänsä poikaa, josko se onnistuisi sitten vakuuttaamaan meikäläisen paremmin :)

   Poista
 2. Minä puolestani pidin tästä. Olav on hahmona kiinnostava. En ole mikään Nesbø-tuntija, mutta esimerkiksi Poliisin poikaan verrattuna tämä on hyvin erilainen.

  VastaaPoista
 3. Siis Isänsä poikaan verrattuna. :) Mistä tuo poliisi tupsahti?

  VastaaPoista

Lisääntyneen roskapostin vuoksi olen ottanut kommentinvalvonnan taas käyttööni. Kirjakirppu kiittää kommentistasi ja vastaa mahdollisimman pian! ♥