perjantai 17. heinäkuuta 2015

Stephen King: Tervetuloa Joylandiin

Stephen King: Tervetuloa Joylandiin
Tammi 2015
Suomennos Kristiina Vaara
Englanninkielinen alkuteos Joyland, 2014 
Arvostelukappale kustantajalta


Devin Jones huomaa eräänä päivänä vuonna 1973 ilmoituksen kesätyöstä huvipuistossa, Joylandissa. Jokin ilmoituksessa kiehtoo, ja hän päättää hakea paikkaa. Devin saa paikan, ja nuoren miehen uusi ja erilainen kesä on alkamassa, kaikin puolin. Suhde tyttöystävään ei tahdo edetä, vaikka kaikki ennusmerkit suhteen päättymisestä leijaileekin ilmassa. Devin ei vain tahdo uskoa asiaa.

Uusi työ auttaa parantamaan sydänsuruissaan vellovan miehen haavoja. Uusi työ on erilaista ja jännittävää varsinkin, kun selviää että huvipuistossa on tehty raaka murha kummitustalossa, ja nuori naisuhri, Linda Gray, kummittelee talossa edelleen.

Deviniä kiehtoo tarina, ja hän haluaa selvittää sitä. Yrityksistään huolimatta haamu ei näyttäydy hänelle. Pieniä yksityiskohtia alkaa kuitenkin nousta esiin, mutta murhaaja on edelleen vapaalla jalalla. Miksei häntä etsinnöistä huolimatta ole löydetty?

Kauhukirjallisuus on minulle vieras genre. Tunnustan, etten ole koskaan lukenut Herra Kingin teoksia. Tervetuloa Joylandiin vaikutti hyvältä kirjalta aloittaa tuotantoon tutustuminen, eikä auringonpaisteessa kauhukirjan lukeminen tuntunut laisinkaan hassummalta.

Oikeastaan olin aika yllättynyt, kuinka lässy kirja oikeastaan olikaan. Odotin paljon pelottavampaa lukukokemusta, mutta enimmäkseen kirja oli erään nuoren miehen kasvutarina. Pidin lukemastani kuitenkin kovasti. Teksti eteni hyvällä tahdilla, ja pidin ajankuvasta. Mielessäni kirja välittyi kesän lämpöiseksi ja hieman seepianväriseksi, sillä tavalla 70-lukulaiseksi. Välillä ihan unohdin, että kirjassa ei suinkaan olla nykyisellä vuosikymmellä, kun puhuttiin kaukopuheluja ja läheteltiin postikortteja ja kirjeitä.

Tervetuloa Joylandiin sopii siis hyvin sellaisellekin lukijalle jolla meinaa lukemiset tulla uniin. Mukana on ripaus yliluonnollisuutta, mutta sekin on hyvin hienovaraista ja kevyttä. Mukava lukukaveri laiturille tai minun tapauksessani veneeseen, voiko parempaa paikkaa kirjan lukemiselle ylipäänsä enää olla? Oikein oiva kesäkirja!


4 kommenttia:

 1. King on kirjoittanut Joylandin Hard Case Crime-rikoskirjakokoelmaa varten, joten kyseessä ei olekaan ensisijaisesti kauhua. Ja onhan Kingillä muutenkin tarinoita, jotka eivät ole kauhua välttämättä lainkaan. =D Minulta on tämä uutukainen vielä lukematta, aikeissa olisi kyllä saada pian lukuun. Hauskaa kesän jatkoa! =D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämäpä hyvä tietää! Olen ollut siinä luulossa että King kirjoittaa vain kauhua. Näin sitä oppii joka päivä uutta ;)

   Iloista kesän jatkoa myös sinne! :)

   Poista
 2. Tämä on helpotus, koska hankin tämän juuri äänikirjana itselleni ja mietin, että noinkohan uskallan syksyn pimeillä lenkkipoluilla kirjaa kuunnella. Peukku lällylle kauhulle! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Amma, hyvin uskallat kuunnella ;) Ei ollenkaan sellaista mitä olin kuvitellut, joten kirja kuunteluun! :)

   Poista

Lisääntyneen roskapostin vuoksi olen ottanut kommentinvalvonnan taas käyttööni. Kirjakirppu kiittää kommentistasi ja vastaa mahdollisimman pian! ♥