perjantai 11. syyskuuta 2015

David Lagercrantz: Se mikä ei tapa

David Lagercrantz: Se mikä ei tapa
WSOY 2015
Suomennos Outi Menna
Kansi Paul Stuart / Kristyan Mallett
Ruotsinkielinen alkuteos Det som inte dödar oss


Millennium- lehdellä on uusi omistaja, sillä se ei pysty sinnittelemään enää yksin. Lehtiala on vaikeuksissa vähenevien mainostulojen vuoksi, eikä tähtitoimittaja Mikael Blomkvist ole kirjoittanut vähään aikaan mitään suurta. Mikael alkaa olla itsekin kyllästynyt tilanteeseen, varsinkin, kun pahat kielet väittävät että tämän ote alkaa herpaantua ja tähti sammua. Mikael saa jatkuvasti vihjeitä joilla ei ole mitään merkitystä, mistä ei yksinkertaisesti ole tulossa mitään skuuppia, mutta yksi vihje häntä alkaa kiinnostaa.


Frans Balder on maailman johtavia tekoälytutkimuksen tiedemiehiä, joka vuosien Yhdysvalloissa olon jälkeen palaa Ruotsiin poikansa luokse. Balderilla on sydämellään muutakin, ja hän haluaa kertoa sen kaiken Mikael Blomkvistille. Eräänä myöhäisiltana Blomkvist saakin puhelun Balderilta, ja selviää että miehillä on yksi yhteinen tuttu: Lisbet Salander.

Tilanne on kuitenkin ajautunut jo pisteeseen, että palkkamurhaajat ovat Balderin kannoilla. Tilanne on kriittinen, ja vaarassa on myös hänen pieni poikansa. Tästä alkaa avautua melkoisen likainen vyyhti, jolla myös menneisyydellä on sormensa pelissä.

Ja Mikael Blomkvist saa kaipaamansa jymyjutun.

Olen lukenut aikoinani Stieg Larssonin Millennium -trilogian, ja pidin siitä aivan mielettömästi. Luin koko saagan varmaan parissa päivässä. Nyt kun sarjasta ilmestyi itsenäinen jatko-osa, en yksinkertaisesti voinut olla lukematta kirjaa. Ja kyllähän tarina jälleen otteessaan piti!

Kirjassa on todella paljon muitakin henkilöhahmoja kuin sarjasta entuudestaan tutut. Mukaan on sotkettu vielä Yhdysvaltain NSA:n henkilöitä, joten paitsi niitä henkilöitä myös tapahtumia riittää melkoisesti. Tapahtumat poukkoilevat, ja yhden henkilön mukana saatetaan mennä vain sivun verran, kun ollaan jo seuraavassa. Tästä syystä esimerkiksi Mikael Blomkvist itse ei tuntunut olevan loppujen lopuksi kovin suuressa roolissa, hänen ajatuksiaan ei päässyt lukemaan niin syvällisesti verraten trilogian kirjoihin.

Pakko mainita myös itseäni kirjallisuudessa aina häirinnyt asia: inhoan sitä että tuleviin tapahtumiin vihjataan tyylillä "se oli virhe, mutta sitä hän ei vielä tiennyt". Minusta se pilaa itse lukukokemusta. Tässä valitettavasti oli muutamissa kohdissa tätä ennakointia.

Mutta koska Lagercrantz ei kuitenkaan yritä olla kuin Larsson, on kirja kuitenkin varsin onnistunut. Sen tunnistaa omaksi teoksekseen, mutta se on silti hyvää jatkumoa Larssonin luomille hahmoille. Itse näen, että kirja on kuin kunnianosoitus edesmenneelle kirjailijalle: hänen hahmonsa elävät edelleen.


1 kommentti:

  1. Olen suhtautunut tähän vähän varauksella, sillä Millenium-sarja oli niin hyvä. En tiedä uskallanko tähän tarttua... Kiva, että sinä kuitenkin olit tykännyt, madalsi kynnystäni aavistuksen verran :)

    VastaaPoista

Lisääntyneen roskapostin vuoksi olen ottanut kommentinvalvonnan taas käyttööni. Kirjakirppu kiittää kommentistasi ja vastaa mahdollisimman pian! ♥