torstai 21. tammikuuta 2016

Toni Morrison: Luoja lasta auttakoon

Toni Morrison: Luoja lasta auttakoon
Tammi 2016
Suomennos Kaijamari Sivill
Kansi Eevaliina Rusanen
Englanninkielinen alkuteos God Help the Child, 2015
Arvostelukappale kustantajalta


"En minä huono äiti ollut, en tosiaankaan, mutta voi olla että satutin ainoaa lastani siksi että minun piti suojella sitä. Oli pakko. Ihan vain ihonvärien eriarvoisuuden takia. Alkuun en osannut nähdä kaiken sen mustan ohi, että kuka siellä takana oli, en osannut vain rakastaa tyttöä. Mutta rakastan minä. Ihan totta rakastan. Minusta tuntuu että tyttö nykyään ymmärtää. Luulisin."

Kun Lula Ann syntyy, pelästyy Sweetness-äiti tyttärensä ihonväriä joka on musta kuin yö. Häntä nolottaa, eikä Lula Annin isäkään pysty hyväksymään tyttärensä ihonväriä. Vaaleammalle äidille ihonväri on niin suuri katastrofi, että se synnyttää hänen ja lapsensa välille suuren kuilun. Niin suuren, että se kuilu yltää pitkälle aikuisikään, eikä palaudu koskaan kunnolla ennalleen.

Kun Lula Ann kasvaa, vaihtaa hän nimensä. Lula Anna on nykyään Bride, ja hän on kääntänyt ihonvärinsä voitokseen. Näyttävä nainen on kaunis ja menestyvä, mutta sisältä pahasti rikki. Lapsuuden kokemukset eivät jätä häntä rauhaan.

Kun suhde salaperäisen Bookerin kanssa päättyy, on Briden pakko kohdata elämänsä silmästä silmään. Lapsuuden ahdistavat kokemukset ovat jättäneet jälkensä myös Bookeriin, joten kuinka näiden kahden särkyneen ihmisen elämät voivat vielä korjaantua?

Luoja lasta auttakoon on ensimmäinen Morrisonilta lukemani teos, ja voi hyvänen aika millainen kirja onkaan kyseessä. Koin lukiessa sellaisen tunneskaalan, että se vaikuttaa minuun vieläkin. Kirjassa on alle kaksisataa sivua, mutta teksti on niin painavaa, terävää ja karua että meinaa henki salpaantua.

Äidin ja tyttären suhde surettaa. Briden äidin tunteet pientä lastansa kohtaan ovat niin kauheat, että pahaa tekee. Vasta vauva, ja oma äiti inhoaa. Sweetnessiä ei pysty ymmärtämään, vaikka hän hokee ajatelleensa aina tyttärensä parasta. Jos äiti inhoaa koskea lastansa, ei siinä ajatella lapsen parasta eikä saada lukijalta sympatiaa.

Luoja lasta auttakoon on selkeä kannanotto onnellisen lapsuuden puolesta. Jokaisella lapsella tulisi olla oikeus hyvään ja ennen kaikkea turvalliseen lapsuuteen, mutta näin ei valitettavasti kaikkialla tapahdu. Morrison kirjoittaa suorasti sellaisia kauheuksia joilta lapsia tulisi nimenomaan suojella, vaikka ne romaanissa oikeasti joku lapsi todella joutuu kokemaan.

Kirja ei missään nimessä ole kaunista luettavaa. Se on surullista, ahdistavaa mutta silti niin tarpeellista: eihän näiltä asioilta saisi koskaan sulkea silmiänsä. Joillekin kirjassa esiintyvä lapsuus voi olla totta, ja se jos mikä surettaa ja pistää vihaksi. Luoja lasta auttakoon on siis vaikuttava kirja. Se vie suoraan tunteisiin ja ravistelee voimakkaasti. Se ei jätä rauhaan ja vaikuttaa mielessä vielä pitkään.

17 kommenttia:

 1. Minun on tunnustettava, että en ole uskaltanut vielä tarttua Morrisonin kirjoihin, vaikka yksi odottaisi ihan kotihyllyssä. Tämä kirja kyllä kiinnostaa, kuulostaa hurjalta ja hyvältä lukuelämykseltä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Morrison on minullakin ollut sellainen kirjailija johon on pitänyt tutustua, mutta on vain jäänyt. Aion ehdottomasti lukea hänen tuotantoaan enemmänkin, sen verran vaikuttavaa tekstiä tuli luettua! Eli suosittelen kyllä vahvasti tutustumaan.

   Poista
 2. Lapsuuskokemukset eivät tosiaan olleet helppoja tässä kirjassa. Onneksi teksti ei silti sortunut raakuuksilla mässäilyyn, vaan kertoi monista pahuuksista jotenkin etäältä, ja tämä oli minulle lukijana suuri helpotus. Hieno kirja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olet oikeassa, se mässäily jäi pois. Morrison kirjoittaa silti niin viiltävän suoraan että suorastaan sattui. Hieno kirja tosiaan!

   Poista
 3. Tämä on todella hyvä kirja. Vielä odottaa bloggaustaan :)!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mieltä kanssasi :) Jään odottamaan arviotasi tästä kirjasta :)

   Poista
 4. Olin varautunut henkisesti karuun tekstiin tarttuessani Morrisoniin. Oikeastaan yllätyin tekstin helppoudesta, vaikka jouduinkin kamalien asioiden keskelle. Bride tuntui vahvalle ja hänen kanssaan viihtyi. Hieno kirja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä taas en ollut varautunut ollenkaan siihen mitä tuleman pitää. Huono äiti-tytär suhde oli tiedossa mutta se kaikki muu minkä Morrison viiltävän terävästi kirjoittaa... Vaikuttava lukukokemus, joka jää mieleen.

   Poista
 5. Kehujesi jälkeen en malta odottaa, että saan kirjan käsiini. Luin syksyllä ensimmäiset Morrisonini, ja hänestä on nopeasti tullut yksi suosikeistani. Huikea kertoja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulle tämä oli ensimmäinen Morrison, ja tämän kirjan myötä haluan ehdottomasti tutustua tähän huikeaan kirjailijaan lisää. Toivottavasti saat kirjan lukuun pian!

   Poista
 6. Hyvä kirja! Olen pitänyt kaikista Morrisonin kirjoista. Tässä ei ole oikeastaan ollenkaan Morrisonin tajunnanvirtatyyliä, vaan kieli on hyvin lyhyttä. Elämän ja olosuhteiden kovaksi muovaama äiti on aika karu tapaus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minun on ehdottomasti tutustuttava Morrisoniin paremmin...Tämä kirja teki niin vaikutuksen. Sweetness oli kyllä tosiaan hyvin karu, eikä minulta lukijana sympatiaa juuri herunut vaikka kuten hyvin totesit: elämän ja olosuhteiden kovaksi muovaama hän on.

   Poista
 7. Minä en ole Morrisonia lukenut, mutta pitäisi. Tämä kuulostaa aiheensa puolesta kauhelta, mutta kiinnostavalta. Ehkä varaan tämän kirjastosta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Morrison oli minullekin tosiaan täysin uusi tuttavuus, ja ehdottomasti tutustun hänen tuotantoonsa vielä paremmin tänä vuonna. Lue ihmeessä! :) Kirja on myös melko ohut noin 180 sivullaan.

   Poista
 8. En malta odotaa, että saan kirjan käsiini luettuani kirjoituksesi. Luin ensimmäiset Morrisonin kirjat syksyllä, ja hänestä on nopeasti tullut yksi suosikeistani. Huikea kertoja!

  VastaaPoista
 9. Tässä minua on vähän pelottanut se helppous, jota jotkut sanovat kirjan kielessä olevan - siis verrattuna Morrisonin aiempiin kirjoihin. Mutta sinä ja Bleue saitte kirjan kuulostamaan niin houkuttelevalta, että onhan tämä ehdottomasti luettava.

  VastaaPoista
 10. Tematiikan vuoksi minua hieman pelotti tämä kirja etukäteen, mutta silti uskaltauduin siihen tarttumaan. Onneksi tartuin, Luoja lasta auttakoon on todella hieno romaani.

  VastaaPoista

Lisääntyneen roskapostin vuoksi olen ottanut kommentinvalvonnan taas käyttööni. Kirjakirppu kiittää kommentistasi ja vastaa mahdollisimman pian! ♥