keskiviikko 24. helmikuuta 2016

Sadie Jones: Kotiinpaluu

Sadie Jones: Kotiinpaluu
Otava 2016
Suomennos Marianna Kurtto
Kansi Haywood Magee / Gettyimages
Englanninkielinen alkuteos The Outcast, 2008
Kirjastosta lainattu


"Isä oli jännittävä, ja ihailun kohde, mutta myös vieras joka muutti kodin tasapainoa. Gilbertin univormua ei ollut poltettu, vaan se roikkui vaatekaapissa vierashuoneessa, jossa hän pukeutui. Lewis olisi halunnut että Gilbert käyttäisi edelleen univormua ja olisi etäinen ja sankarillinen sen sijaan että oli todellinen ja vaikutti Lewisin päivittäiseen elämään kuten nyt vaikutti. Puvussaan ja tweed-takissaan Gilbert näytti isämäiseltä ja helposti lähestyttävältä, mutta vaikutelma oli petollinen, sillä hän oli muukalainen, ja olisi ollut helpompaa jso hän ei olisi näyttänyt joltakulta niin tutulta, kun hän ei kuitenkaan ollut."


Lewis Aldridge on vasta pieni poika kun hän näkee äitinsä kuolevan tapaturmaisesti. Tapahtumapaikalta kannetaan kotiin poika joka ei pysty kertomaan mitä tapahtui, ja viileä suhde isään viilenee entisestään. Isä suree, ja jättää samalla pienen pojankin suremaan yksin.

Vuosia myöhemmin 19-vuotias Lewis palaa kotiin vapauduttuaan juuri vankilasta. Kaikesta huolimatta Lewis suuntaa lapsuudenkotiinsa vaikka ahdistaakin. Kotiinpaluun myötä menneisyys palaa elämään ja kulissit alkavat murentua niin perhesuhteissa kuin pikkukaupungin tekopyhyydessäkin.

Alan varmasti pian toistamaan itseäni, mutta olen onnistunut alkuvuodesta lukemaan useita upeita teoksia, ja Sadie Jonesin Kotiinpaluu on ehdottomasti yksi niistä. Jones kiertää lukijan pikkusormensa ympärille täysin, ja vangitsee lukemaan kasvavan pojan kipeän tarinan. Lewisin menetys ja kasvutarina karussa ympäristössä koskettaa aivan mielettömästi, ja vaikka kirja on upea on se myös ehdottoman surullinen, synkkä ja ahdistavakin.

Kun Lewisin Elizabeth äiti kuolee, ottaa Gilbert-isä nopeasti uuden nuoren vaimon Alicen, joka on niin epävarma itsestään että ei pysty auttamaan Lewisia. Lewis jää täysin yksin, ulkopuolelle. Lukijana tuli tunne, että haluaisi ottaa tuon pienen pojan kainaloon ja lohduttaa. Kantaa poika pois keskeltä pinnallisuutta ja yksinäisyyttä. Antaa halaus, jota hän niin kovasti kaipaa.

Kirja vaikutti minuun syvästi, ja se todella heitti keskelle tunnemyrskyä. Välillä tuli mietittyä, onko maailmassa enää toivoa, mutta onneksi kirjan lopussa voidaan nähdä pieni valon pilkahduskin! Ihon alle menevä tarina olisi tuntunut suorastaan epätoivoiselta ja pahalta, jos Jones ei olisi loppuun antanut toivon hippusta.

Kotiinpaluu on Jonesin esikoisteos vuodelta 2008, mutta se suomennetaan vasta nyt. Tätä ennen Jonesilta on suomennettu vain yksi teos Ehkä rakkaus oli totta, ja se totta vie pongahtaa nyt lukulistalleni. Kotiinpaluun taitava kerronta ja mieleenpainuva tarina vakuuttivat minut siitä, että Jonesiin kannattaa tutustua jatkossakin.

Kotiinpaluu on yksi niistä kirjoista, jotka jälleen muistuttavat minua siitä miksi luen. Yksi vuoden parhaimmista lukemistani kirjoista.

10 kommenttia:

 1. Olen samaa mieltä kanssasi, yksi vuoden parhaimmista kirjoista, minkä olen lukenut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen alkuvuodesta lukenut paljon hyviä kirjoja, ja tämä on ehdottomasti yksi niistä.

   Poista
 2. Tämä kyllä menee ns. ihon alle, tekee tunnetasolla suuren vaikutuksen. Minä en osaa vielä sanoa, nouseeko tämä kirjavuoteni parhaimmaksi, mutta huikean vetävä ja koskettava romaani tämä on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Alkanut kirjavuoteni on ollut melkoisen huikea, jo todella monta mahtavaa kirjaa on tullut luettua. Kotiinpaluu on kärkikahinoissa varmasti kun pohdin vuoden parhaimpiani! :)

   Poista
 3. Jenni, toden sanot: Kotiinpaluu on jälleen vahva näyttö siitä, miksi lukeminen on niin taikaa. Koin kaikki tunneskaalat ja tästä tuli minulle brittiläinen Linnuntietä, sillä kirjoissa on osin samoja teemoja ja sen lisäksi kummatkin liikuttelevat suuria tunteita.

  <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minun pitäisi lukea tuo Linnuntietä! Sitä on niin kovasti kehuttu ja varsinkin nyt kun mainitset sen tämän kirjan yhteydessä niin kyllä olen kiinnostunut...!

   Lukeminen on taikaa ♡

   Poista
 4. Tämä oli kyllä huippu, mieletön tunteiden myllääjä! Ja onneksi on toivoa <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilman toivoa kirja olisi ollut aivan liian riipaiseva! Meni niin ihon alle muutekin. Upea kirja <3

   Poista
 5. Voi vitsi, tämä odottaa minua kirjastossa noutamistaan, ja en malta odottaa että pääsen siihen käsiksi! Toisaalta myös vähän jännittää, olen kuullut tästä niin paljon hyvää, että pelkään odotusten nousseen liian korkeaksi. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En voi kuin suositella! <3 Minulle tämä oli huikea lukukokemus ja toivon sitä samaa sinullekin :) Mutta oikeassa olet siitä, että joskus odotukset ovat niin korkealla että pettymys saattaa iskeä. Toivottavasti niin ei käy tämän kanssa! :)

   Poista

Lisääntyneen roskapostin vuoksi olen ottanut kommentinvalvonnan taas käyttööni. Kirjakirppu kiittää kommentistasi ja vastaa mahdollisimman pian! ♥