maanantai 7. maaliskuuta 2016

Jojo Moyes: Jos olisit tässä

Jojo Moyes: Jos olisit tässä
Gummerus 2016
Suomennos Heli Naski
Englanninkielinen alkuteos After You
E-Kirja
Arvostelukappale kustantajalta


"Joskus mietin ympärilläni olevia ihmisiä ja heidän elämäänsä ja pohdin, onko meidän kaikkien kohtalona jättää jälkeemme vaurioita. Kaikesta ei voi syyttää vanhempia. Katselin ympärilleni kuin joku olisi äkkiä ojentanut minulle vasta puhdistetut silmälasit, ja totesin suurinpiirtein kaikkien kantavan joko menetetyn, yksipuolisen tai hautaan kadonneen rakkauden jättämiä pahoja arpia."

Viime vuonna julkaistu kirjailijan Kerro minulle jotain hyvää  on saanut jatkoa. Lyhyesti: ensimmäisessä osassa höpsö ja elämänsä suhteen hukassa oleva Louisa Clark tapasi pyörätuolissa olevan vihaisen Will Traynorin ja pari rakastui toisiinsa. Rakkaustarina ei tosin ollut sieltä tavanomaisesta päästä, ja kirjan lopussa ainakin allekirjoittanut herkistyi. Myönnän! Tavalla, jolla tarina päättyi, oli vaikea uskoa että se saa jatkoa. Miten sitä edes voisi jatkaa?

Elämä on siis mennyt eteenpäin: Louisa on luvannut Willille elää täysillä elämäänsä mutta onko Louisa oikeasti tehnyt niin? Elämä Lontoossa ja työpaikka kauhean pomon alaisuudessa ei ole ehkä sitä mitä hyvän elämän piti olla, ja Louisa on elämänsä suhteen totaalisen hukassa. Willin kaipuu on suurta. Mutta kuten elämällä yleensä on tapana, se tarjoaa jälleen melkoisen yllätyksen, ja Louisan elämä tuntuukin muuttuvan hetkessä. Romantiikkaakin on ilmassa.

"Okei, Will, sanoin hänelle äänettömästi. Jos tahdot väen väkisin tyrkätä minut täysin uuteen elämään, niin tämä on loistosuoritus."

Jos olisit tässä on tarina pinkkien kansien välissä, tarina joka on periaatteessa ihan hömppää mutta ei sitten kuitenkaan. Kokonaan. Tämä on niitä kirjoja jotka lukee nopsaan, mielellään ja saa hymähtelemäänkin hauskasta huumorista. Sellainen mukava kirja kaiken kaikkiaan. Moyes kirjoittaa hauskasti ja vetävästi, joten sivut kääntyvät tiuhaan tahtiin. Surua ja kaipaustakin on ilmassa, vaikka uuden elämän kanssa haparoivia askeleita otetaankin.

Jos olisit tässä on itsensä etsimistä, uskallusta luottaa jälleen elämään ja lopulta lupa antaa olla itsensä onnellinen. Se on kuten Annika miettikin: "Emmekö me kaikki tarvitse tällaista välillä?"
Kirjan on lukenut myös Krista.

2 kommenttia:

  1. Tämä oli oikein mukava pinkki paketti, sanotaanko fiksua hömppää? :)

    VastaaPoista

Lisääntyneen roskapostin vuoksi olen ottanut kommentinvalvonnan taas käyttööni. Kirjakirppu kiittää kommentistasi ja vastaa mahdollisimman pian! ♥