maanantai 25. huhtikuuta 2016

Elena Ferrante: Loistava ystäväni

Elena Ferrante: Loistava ystäväni
WSOY 2016
Suomennos Helinä Kangas
Italiankielinen alkuteos L'amica geniale
Arvostelukappale kustantajalta

En aluksi meinannut tarttua tähän kirjaan. Tai ainakaan se ei ollut lukupinoni päällimmäisenä, sillä vaikka takakansi kiehtoikin, olin ennakkoluuloinen kannen kehuille. Suhtaudun nimittäin aina hieman epäillen kirjoihin joita kehutaan jo kannessa, sillä ne harvemmin ovat olleet minulle juuri niitä napakymppejä.

Mutta nyt osui kyllä kehut oikean kirjan kanteen, Loistava ystäväni on nimittäin loistavaa luettavaa! Ferranten tapa kirjoittaa kauniisti, tarkkanäköisesti ja intensiivisesti kietoo lukijan pauloihinsa. Huomasin vain lukevani ja lukevani...

Loistava ystäväni on kertomus kahdesta nuoresta tytöstä toisen maailmansodan jälkeisessä Napolissa, jossa elämä on köyhää, kurjaa ja väkivaltaista. Lila on jo lapsesta lähtien ollut aina se pelottomin ja uhmakkain, myös erittäin älykäs. Elena taas on enemmän epävarmempi ja hiljaisempi, mutta älykäs hänkin. Tyttöjen keskinäinen ystävyys rakentuu pitkälti keskinäiselle kisailulle ja kateudelle. Lilan älykkyys potkii Elenaa yhä parempiin suorituksiin ja tämä kilpaileminen kaikesta huolimatta lujittaa tyttöjen yhteenkuuluvuutta. Tyttöjen elämä ja onni elää kuin sykleissä, kun toisella menee hyvin tuntuu toisella menevän tilanne huonompaan ja kateus pääsee kasvamaan toisen sisällä. Kunnes taas...

Kirjan kertojaäänenä toimii Elena. Lukija siis pääsee lähemmäs häntä, kun taas Lila jää etäisemmäksi ja saavuttamattomaksi, näyttäytyy voittamattomana ja uskomattomana kuten Elena ystävänsä näkee. Tyttönä jota ei koskaan tule olemaan toista samanlaista.

Loistava ystäväni on ihanan runsas romaani. Se on ensimmäinen osa neliosaisesta napolilaissarjasta, jonka tulen tämän ensimmäisen osan luettuani ehdottomasti lukemaan kokonaan. Minulle Ferranten tarina on jotain täysin uutta, jotain paljon erilaisempaa ja voimakkaampaa että voisin oikein verrata sitä mihinkään. Ferrante kuvaa niin tarkkanäköisen mielenkiintoisesti pienempiäkin vivahteita ihmisten välisissä kohtaamisissa ja elämän myrskyissä, että en voi kuin ihailla. Ja olla erittäin kiinnostunut kuinka hän Lilan ja Elenan tarinaa jatkaa.

7 kommenttia:

 1. Tätä kirjasarjaa on kyllä kehuttu todella paljon, mutta vasta tämä sinun postauksesi sai lukuhalun heräämään! Ehkä tartun tähän, kun se joskus tulee kirjastossa vastaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen! Jään kovasti odottamaan jatkoa sarjalle, sen verran mielenkiintoista tarinaa Ferrante kutoo ja tarjoaa lukijalleen.

   Poista
 2. Sen verran tätä on hehkutettu, että varausjonossa minäkin. Tosin saan odottaa kauan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjastossa saattaa tosiaan olla jonoa kirjalle, sen verran suosittu on. Toivottavasti saat pian, tämä oli loistavaa luettavaa :)

   Poista
 3. Loistava ystäväni on nautittavaa luettavaa. Minäkin odotan jatko-osien ilmestymistä ja lukemista innolla. Jotenkin Elenan kerrontaan vaan solahti ja napolilaislähiön elämä tuli liki.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirja tuli lähelle, ihastuin Ferranten tarkkanäköisyyteen ja niihin pieniin vivahteisiin ihmisten kanssakäymisissä. Todella pidin lukemastani ja jään odottamaan miten tarina vielä muodostuukaan... :)

   Poista
 4. Todellakin, ihanan runsas romaani! Ja taas joudutaan jatkoa odottelemaan :)

  VastaaPoista

Lisääntyneen roskapostin vuoksi olen ottanut kommentinvalvonnan taas käyttööni. Kirjakirppu kiittää kommentistasi ja vastaa mahdollisimman pian! ♥