keskiviikko 18. toukokuuta 2016

Marja-Leena Tiainen: Viestejä koomasta


Marja-Leena Tiainen: Viestejä koomasta
Tammi 2016
Kansi Laura Lyytinen
Arvostelukappale kustantajalta 


"Tumma vedenkalvo kiilteli alapuolella. Aurinko paistoi vielä, vaikka kello oli yli kymmenen. Jemina tuli Silvan rinnalle.
- Pelottaako?
- En tiedä... Vähän.
- Hyppää niin päästään pois täältä.
Silva puristi metallista kaidetta. Hän sulki silmänsä ja veti syvään henkeä. Sitten hän putosi."

Ennen yhdeksännen luokan alkua Silva on parhaan ystävänsä Jeminan kanssa joutumassa jo hieman pahoille teille, ja Silva tekee perässä sen mitä Jeminakin. Onhan Jemina kuitenkin koulun suosituin tyttö ja Silvan paras kaveri. Niinpä eräänä kesäiltana Silvan elämä muuttuu kertarysäyksellä kun hänet yllytetään hyppäämään sillalta alas jokeen. Kaikki muut nousevat pinnalle, mutta Silvaa ei näy.

Silva muistaa putoamisen mutta havahtuu kuitenkin aivan oudossa paikassa jossa ihmiset sinkoavat eri suuntiin, kielten sekamelska on melkoinen ja osa ihmisistä jopa haihtuu ilmaan yhtäkkiä. Silvalle selviää vähitellen, että paikka on Kooma. Siellä ihmiset etsivät omaisiaan, ja osa pääsee takaisin elämäänsä kun taas toiset jatkavat kohti lopullista kuolemaa.

Silva tutustuu Koomassa toisiin nuoriin, jotka kaikki ovat vaarassa kuolla, hänkin. Silva saa kuitenkin tehtäväkseen viedä tärkeitä ja mullistavia viestejä eläville, joten Silva pääsee Koomasta pois takaisin omaan elämäänsä. Kun hän kuitenkin herää sairaalasta vanhemmat vierellään, on hän väkisinkin päästään pyörällä. Mitä ihmettä oikein tapahtui, oliko Kooma oikeasti totta?

Marja-Leena Tiainen on jälleen kirjoittanut hyvän nuortenkirjan. Tiainen on kulkenut mukana omassa nuoruudessanikin kun ihastuin hänen Rakas Mikael -kirjaansa. Nostalgiasyistä en ole palannut kirjaan uudestaan, mutta muistan kirjan silti olleen yksi suosikeistani tuolloin. Muutama vuosi sitten luin Tiaiselta Khao Lakin sydämet, josta pidin myös kovasti. Se että kohderyhmään kuulumaton pitää nuorille suunnatusta kirjasta, kielii uskottavuudesta ja ajan hermolla pysymisestä. Nuorille jos keille pitää osata kirjoittaa uskottavasti ja samaistuttavasti.

Tässä perheen nuorelle kirja, joka pistää ajattelemaan syvällisemmin. Kokemus Koomasta kasvattaa Silvaa ja saa näkemään asiat eri valossa, eikä Jeminan kanssa koetut asiat ole enää listan kärkipäässä. Elämässä on paljon tärkeämpiäkin asioita, ja juuri siksi pidin kirjasta niin kovin.

Kirjan kannesta on pakko vielä mainita, että se on yksi kauneimmista joita olen vähään aikaan nähnyt! Todella upea ja osuva.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Lisääntyneen roskapostin vuoksi olen ottanut kommentinvalvonnan taas käyttööni. Kirjakirppu kiittää kommentistasi ja vastaa mahdollisimman pian! ♥