sunnuntai 1. toukokuuta 2016

NY Times By the Book Tag

Tervehdys! Virallinen kevätkuukausi on nyt alkanut ja lisääntynyt lämpö ja valo on houkuttanut minutkin ulos talvikolostaan: nyt nautitaan ulkoilmasta! Tämä on luonnollisesti verottanut lukuaikaa hieman, mutta onneksi iltaisin ennen nukkumaanmenoa ehtii vielä viettää pienen hetken sivujen viemänä. Löysinkin tähän väliin Lauran Lukuisa -blogista mielenkiintoisen NY Times By the Book Tagin, joka on pyörinyt BookTubessa ja nyt suomalaisissakin kirjablogeissa. Ottakaa tekin haaste vastaan ja vastatkaa kymmeneen kirjalliseen kysymykseen! :)


1. Mikä kirja on tällä hetkellä yöpöydälläsi?

Itseasiassa yöpöytäni suorastaan notkuu luettavaa, sieltä löytyy niin fantasiaa, kasvisruokakirjoja sekä tietysti romaaneja. Juuri nyt kuitenkin luen erittäin koukuttavaa dekkaria: Nele Neuhausin Lumikin on kuoltava. Ei malttaisi illalla mennä nukkumaan laisinkaan kun tekisi vain lukea, väsymyksestä huolimatta. 

2. Mikä on viimeisin todella upea kirja jonka luit?

Tähän mennessä tätä vuotta olen ollut erittäin onnekas, ja tullut lukeneeksi paljon järjettömän hienoja kirjoja. Eikä olla vielä edes puolessa välissä vuotta! Mutta niistä viimeisin todella upein on ollut Sadie Jonesin Kotiinpaluu.

3. Jos voisit tavata kenet tahansa kirjailijan – elävän tai kuolleen – kuka se olisi? Mitä haluaisit kysyä häneltä?

Rehellisesti sanottuna en tiedä kenet haluaisin tavata. Tai olisiko minulla lopulta keneltäkään kirjailijalta mitään kysyttävää. Tosin, olisi mielenkiintoista nähdä ja kuulla millainen ihminen esimerkiksi Joyce Carol Oates on vaikuttavien ja voimakkaiden kirjojensa takana.

4. Mistä hyllystäsi löytyvistä kirjoista muut olisivat yllättyneitä?

Välillä tuntuu että moni on yllättynyt ylipäänsä siitä että meiltä löytyy kirjahylly. Ja vielä mallia iso ja oikeasti täynnä kirjoja. Harmillisesti ei kovin muodikasta enää tänä päivänä löytää ihmisten kodeista kirjoja. Mutta jos siitä yllätyksestä ensin selvitään, ovat varmasti nuoruuteni kirjat sieltä yllättävimmästä päästä: Narnia, Twilight, Neiti Etsivä, Mirkka ja Masa... Harva aikuinen ehkä näitä pitää olohuoneessaan esillä :)

5. Miten olet järjestänyt henkilökohtaisen kirjastosi?

Vähän olen yrittänyt ryhmitellä kirjoja genren mukaan, esimerkiksi klassikot ovat omalla hyllyllään ja myös Harry Pottereille on pyhitetty ihan oma tilansa. Miehen bändikirjat sekä Juoppohullun päiväkirjat ovat saaneet hyllymme alaosaston :D Muuten kaunokirjat ovat saaneet asustaa miten sattuu, värikoodaamiseen en kyllä pystyisi mitenkään!

6. Minkä kirjan aina vannot lukevasi, mutta et ole vieläkään saanut aikaiseksi? Kirja, jonka lukemattomuudesta tunnet suorastaan häpeää?

Ystäväni, joka lukee muutaman kirjan vuodessa, sai minut hämilleni hänen ihmetellessään miten en ole koskaan ikinä lukenut Jane Austenia. Minä, joka luen paljon, en juurikaan ole klassikoita lukenut ja se välillä pistää miettimään että miten näin voi olla. Henkilökohtainen oma ikuinen projektini tuntuu olevan myös Dostojevskin Rikos ja Rangaistus, jota olen lukenut valehtelematta kymmenen vuotta.

7. Pettymys, yliarvostettu, ei vain hyvä – mistä kirjasta et pitänyt, vaikka oletit, että pitäisit? Muistatko viimeisintä kirjaa, jonka jätit kesken?

Näitä pettymyksiä kyllä toisinaan osuu kohdalle. Näin äkkiseltään mainitsen Sarah Watersin Parempaa väkeä sekä Rosamund Luptonin Hiljaisuuteen hävinneet. Viimeisimmät kesken jääneet kirjat jotka muistan ovat olleet Jonas Hassen Khemirin Kaikki se mitä en muista ja Peter Hoegin Susanin vaikutus. 

8. Millaiset tarinat kiehtovat sinua? Millaisista pysyt erossa?

En voi kuin vastata että minua kiehtovat monenlaiset tarinat. Suuret ja vahvat, historialliset romaanit, kasvu- ja perhetarinat... Joskus on saatava myös lukea kevyempää, fantasiaakin.

9. Minkä kirjan antaisit luettavaksi presidentille?

Mieleeni tulee vain heti joku yhteiskuntateemainen teos. Esimerkiksi joitakin vuosia sitten lukemani Arkipäivän kokemuksia köyhyydestä, joka ei ole tosiaankaan ole mitään hyvänmielen luettavaa. Mutta iloisemmaksi luettavaksi antaisit hykerryttävän hauskat Mielensäpahoittajat!

10. Mitä aiot lukea seuraavaksi?

 Hyvä kysymys, en vielä tiedä! Monta hyvää kirjaa kyllä olisi lukujonossa... 


Iloista toukokuuta kaikille!

8 kommenttia:

 1. Jei, kivaa että säkin vastasit tähän! Joyce Carol Oates olisi muuten kelvannut minunkin vastauksekseni kolmanteen kysymykseen, olisi mukava kuulla hänen kertovan omista, hienoista kirjoistaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tätä oli kiva tehdä! Sopii tähän väliin juuri hyvin :) Oatesin on pakko olla todella mielenkiintoinen ihminen, hänen kirjansa ainakin ovat niin vahvoja ettei voisi muuta kuvitellakaan.

   Poista
 2. Kotiinpaluu on ihana kirja, tällä hetkellä yksi tämän vuoden parhaista<3 Lumikin odotan kovasti saavani lukea, mutta ne varausjonot... Ehkä sitten joulukuussa:D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kotiinpaluu on huikea, on ehdottomasti yksi tämän vuoden parhaista minullekin!♥ Minulla on Lumikki vielä vähän kesken mutta on kyllä todella hyvä ja koukuttava, toivottavasti saat pian luettavaksi!

   Poista
 3. Tuo on kyllä hassua, että ihmiset yllättyvät siitä, että kodissa on kirjahylly. Mä ainakin olen aina menossa tutkailemaan toisten kirjahyllyjä kun käyn kylässä, ja tuntuisi hassulta, jos niitä ei olisi! Ja et ole ainut joka ei ole lukenut Jane Austenia :D Pyrkimykseni olisi lukea Ylpeys ja ennakkoluulo kesällä, mutta katsotaan...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse olen myös aina innoissani menossa tutkimaan toisten kirjahyllyjä, niin mielenkiintoista! Omassa kaveriporukassani ei kuitenkaan lueta juuri yhtään (mikä harmi!), joten kirjahyllytkään eivät kuulu heidän koteihinsa.
   Minullakin olisi tarkoitus lukea joskus juuri tuo Ylpeys ja ennakkoluulo, kun juuri sitä kirjaa ystäväni suositteli :) Mutta saapa tosiaan nähdä koska sen vuoro tulee :D

   Poista
 4. Hah, täällä on toinen, joka ei ole koskaan lukenut Austenia. Nyt sentään sen verran olen aktivoitunut, että lisäsin muutaman teoksen luettavien listalle, mutta milloin ollaan siinä vaiheessa, että niitä oikeasti luetaan, on asia ihan erikseen. Minulla ikiprojekti vastaavasti on taas Anna Karenina, jossain jonkun kirjablogin klassikkohaasteessa jo taisinkin uhota sen lukevani kesään mennessä, mutta no, täytyy sanoa, että hieman epätodennäköiseltä se alkaa näyttää. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huh, en ole siis ainoa maailmassa joka ei ole Austenia lukenut! Mutta tosiaan, koska sen ajan näiden kirjapinojen takaa löytää että tarttuisin klassikkoon... Anna Kareninan olen selättänyt, ja lukenut lukiossa. Melkoinen saavutus! Silti uusimman elokuvaversion myötä tajusin etten tajunnut tuolloin nuorena lukemastani juurikaan mitään :D näin aikuisena pitäisi kokeilla ehkä uudestaan ;)

   Poista

Lisääntyneen roskapostin vuoksi olen ottanut kommentinvalvonnan taas käyttööni. Kirjakirppu kiittää kommentistasi ja vastaa mahdollisimman pian! ♥