maanantai 27. kesäkuuta 2016

Lisa See: Lumikukka ja salainen viuhka

 Lisa See: Lumikukka ja salainen viuhka
WSOY pokkari 2010
Suomennos Hanna Tarkka
Päällys Sanna Sorsa
Englanninkielinen alkuteos Snow Flower and the Secret Fan
Kirjastosta lainattu


"Kenties vain tytöt ja naiset kykenevät tajuamaan tilanteen koomisuuden. Meitä pidetään täysin arvottomina. Vaikka lapsuudenperheemme rakastaisi meitä, olemme sille taakka. Meidät naitetaan uuteen sukuun, menemme miehellemme silmät peitettyinä, harjoitamme sänkytoimia hänen, ventovieraan miehen kanssa ja alistumme anoppimme vaatimuksiin. Jos meillä on onni myötä, synnytämme poikia ja varmistamme asemamme miehemme kodissa. Jos emme saa poikia, joudumme kestämään anoppimme halveksunnan, miehemme jalkavaimojen pilkan ja tytärtemme pettyneet ilmeet. Joudumme turvautumaan naisten metkuihin - joista emme seitsemäntoista iässä tiedä oikeastaan vielä mitään - mutta niiden lisäksi on kovin vähän, mitä voimme tehdä kohtalomme muuttamiseksi. Elämme toisten ihmisten oikkujen ja mielitekojen armoilla, ja juuri siksi se,mitä Lumikukka ja hänen äitinsä olivat tehneet, oli niin tavatonta."

On aina yhtä suurta lukujuhlaa saada käteensä kirja, jonka olemassaolosta ei ole ollut tietoinen, johon tarttuu suosituksesta (ja toisaalta vähän sokkonakin) ja joka lopulta hurmaa täysin. Lumikukka ja salainen viuhka olisi ilman kirjablogimaailmaa jäänyt minulta lukematta, koska en tiennyt sellaista olevankaan. Ja kuin kohtalon johdattelemana, se odotti minua viime kirjastokäynnillä hyllyssä vain mukaan napattavaksi. Ja sen tein.

Lumikukka ja salainen viuhka sijoittuu 1800-luvun Kiinaan, jossa nuorten tyttöjen jalkojen luut murskataan pieniksi kuin lootuksen kukat taatakseen tytöille hyvät mahdollisuudet sosiaaliseen nousuun ja ennen kaikkea hyvään avioliittoon. Näin koko tytön perhe voi hyötyä tästä tilanteesta, vaikka jokainen tyttölapsi on taakka ja perheeseen epätoivottu. Jo pienestä tytöstä lähtien on selvää, että naisen osa ei tule maailmassa olemaan helppo, sillä "kun olet tyttö, tottele isääsi; kun olet vaimo, tottele miestäsi; kun olet leski, tottele poikaasi." Ja matka tähän naiseuteen alkaa pienten hentojen jalkojen murskaamisella suurien kipujen kautta. Kaikki eivät kipua kestä ja menehtyvät, mutta pahinta kaikista on kuitenkin olla isojalkainen: se tietää pahinta mahdollista tilannetta naiselle, sillä isojalkainen nainen ei pääse naimisiin vaan joutuu pikkuminiäksi raatamaan koko loppuelämäkseen.

Köyhän maanviljelijäperheen tyttären Liljan jalkojen sitominen lähestyy, mutta kun ennustajaeukko kertoo tytön jalkojen tulevan olemaan poikkeuksellisen kauniit, viivytetään toimenpidettä vuodella. Samalla selviää että Liljalla on loistavan tulevaisuuden myötä mahdollisuus suurimpaan mahdollisimpaan ystävyyssuhteeseen, laotongiin. Se on erittäin harvinaislaatuinen asia köyhälle perheelle ja ennen kaikkea Liljalle, ja takaa hänelle loistavan tulevaisuuden. Näin Lilja tutustuu varakkaan perheen Lumikukka -tyttäreen ja heistä tulee elinikäiset ystävät, kuten laotong -suhteeseen kuuluukin. Salaisen viuhkan avulla he pitävät yhteyttä toisiinsa vuosien varrella kirjoittamalla naisten salaisella nu shu -kirjoitusmenetelmällä elämänsä käänteet: järjestetyt avioliitot, äitiyden onnen sekä traagiset menetykset.

Lumikukka ja salainen viuhka kertoo kahden naisen välisestä ystävyydestä miesten maailmassa. Maailmassa, jossa naiset istuvat suljetussa sisätilassa ja joiden elämästä päättävät muut ihmiset. Karusta elämästä ja traagisista kohtaloista huolimatta kirja oli minulle suuri lukunautinto. Se kietoi minut ajan maailmaan, Liljan ja Lumikukan elämään, historiaan ja ennen kaikkea kosketti. Se kauhistutti ja ihmetytti, ja samalla sai tuntemaan kiitollisuutta omasta elämästään. Kirja on kerrottu vetävästi, vahvasti ja oikeastaan olisin voinut lukea enemmänkin. Päälle neljänsadan sivun pokkari hurahti käsissä nopeasti.

Kirja, jonka löysin sattumalta ja josta en ollut aiemmin kuullut, nousee vuoden ihastuksiin ja iloisiin yllättäjiin. Suosittelen, jos kaipaat suurta, kaunista ja surullista tarinaa.

8 kommenttia:

 1. Ihanaa että sinäkin pidit tästä! Minä taisin itse aikoinaan myös bongata tämän kannen/takakansitekstin perusteella jostain kierrätyskeskukselta, ja rakastuin ihan täysin. Tarina oli vaikuttava, kauniisti kerrottu ja kokonaisvaltainen, rakastin tätä ihan hurjasti. Hieno kuvaus maailmasta, josta ei muuten tietäisi yhtään mitään.:>

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laura, taisin ihan ensimmäisen kerran bongata kirjan juuri sun blogista! Ja onneksi näin, koska pidin tästä ihan hirmu paljon! Aivan ihanaa kun löytää tällaisia helmiä vähän vanhemman kirjallisuuden parista <3

   Poista
 2. Kiva törmätä vanhaan suosikkikirjaan blogimaailmassa. Lumikukka ja salainen viuhka on yksi lempikirjoistani melkein kymmenen vuoden takaa. Se odottaa kirjahyllyssä uudelleenlukemista, saa nähdä milloin uskaltaa testata sen viehätysvoimaa uudelleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on kirja, jonka mielelläni ottaisin omaankin hyllyyni...! Ihastuin niin kovasti ja varmasti kestäisi toisenkin lukukerran.

   Poista
 3. Tämä on kaunis ja koskettava kirja. Luin sen jo heti silloin kun se ilmestyi. Ihanaa, että Lumikukkaa vielä luetaan: sen tarina on vanha, mutta ei vanhene. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Elegia, kirja on juurikin kuvailemaasi <3 Minusta oli niin ihanaa löytää tämä helmi! Toivottavasti mahdollisimman moni innostuu kirjaa lukemaan sillä se on ehdottomasti sen arvoista.

   Poista
 4. Täytyy lisätä tämä muistilistalle tulevan inspiraation varalta. Mua kiinnosti jossain vaiheessa aasialainen kirjallisuus, mutten löytänyt kovin paljoa omaan makuun sopivia kirjoja ja tämä osuu omaan makuun luultavasti paremmin.

  VastaaPoista

Lisääntyneen roskapostin vuoksi olen ottanut kommentinvalvonnan taas käyttööni. Kirjakirppu kiittää kommentistasi ja vastaa mahdollisimman pian! ♥