maanantai 2. tammikuuta 2017

Helmetin lukuhaaste vuodelle 2017


Kirjakirppu ottaa tänä vuonna osaa Helmetin lukuhaasteeseen. Jo viime vuonna seurasin hyvin aktiivista facebook-ryhmää haasteen tiimoilta, ja sama hyvä meininki näyttää ryhmässä jatkuvan. Tämän vuoden lukuhaaste julkaistiin vähän aikaa sitten, ja lista vaikuttaa niin mielenkiintoiselta, ettei tähän vain yksinkertaisesti voi olla osallistumatta!

Helmetin lukuhaaste järjestetään jo kolmannen kerran, ja yhteistyössä mukana on Kirja-Suomi 2017 hanke, jonka teemaviikot ovat inspiroineet osaa haastekohdista. Listan erityisenä inspiraationa on kuitenkin vaikuttanut satavuotias Suomi.

"Lukuhaasteen tavoitteena on antaa sopivassa suhteessa uusia näkökulmia, innostaa ja yllättää lukija. Se on avoin kutsu kirjallisuuteen ihan kaikille – tartu sinäkin siis lukuhaasteeseen!"

Tässä vuoden 2017 lukuhaaste:

1. Kirjan nimi on mielestäsi kaunis
2. Kirjablogissa kehuttu kirja
3. Suomalainen klassikkokirja
4. Kirja lisää hyvinvointiasi
5. Kirjassa liikutaan luonnossa
6. Kirjassa on monta kertojaa
7. Salanimellä tai taiteilijanimellä kirjoitettu kirja
8. Suomen historiasta kertova kirja
9. Toisen taideteoksen inspiroima kirja
10. Kirjan kansi on mielestäsi kaunis
11. Jonkun muun alan ammattilaisena tunnetun ihmisen kirjoittama kirja
12. Politiikasta tai poliitikosta kertova kirja
13. Kirja "kertoo sinusta"
14. Valitsit kirjan takakannen tekstin perusteella
15. Kirjassa harrastetaan tai se liittyy harrastukseen
16. Ulkomaisen kirjallisuuspalkinnon voittanut kirja
17. Kirjan kannessa on sinistä ja valkoista
18. Kirjan nimessä on vähintään neljä sanaa
19. Yhdenpäivänromaani
20. Kirjassa on vammainen tai vakavasti sairas henkilö
21. Sankaritarina
22. Kuvitettu kirja
23. Käännöskirja
24. Kirjassa selvitetään rikos
25. Kirja, jossa kukaan ei kuole
26. Sukutarina
27. Kotipaikkakuntaasi liittyvä kirja
28. Kirja kirjailijalta, jolta olet aiemmin lukenut vain yhden kirjan
29. Kirjan päähenkilö osaa jotain, mitä haluat oppia
30. Kirjan nimessä on tunne
31. Fantasiakirja
32. Kirja on inspiroinut muuta taidetta
33. Kirja kertoo Intiasta
34. Kirja kertoo ajasta, jota et ole elänyt
35. Kirjan nimessä on erisnimi
36. Elämäkerta tai muistelmateos
37. Kirja kirjailijalta, jonka tuotantoon kuuluu yli 20 teosta
38. Kirjassa mennään naimisiin
39. Ikääntymisestä kertova kirja
40. Kirjailija tulee erilaisesta kulttuurista kuin sinä
41. Kirjan kannessa on eläin
42. Esikoisteos
43. Kirja, jonka lukemista olet suunnitellut pidempään
44. Kirjassa käsitellään uskontoa tai uskonnollisuutta
45. Suomalaisesta naisesta kertova kirja
46. Oseanialaisen kirjailijan kirjoittama kirja
47. Kirja täyttää kahden haastekohdan kriteerit
48. Kirja aiheesta, josta tiedät hyvin vähän
49. Vuoden 2017 uutuuskirja
50. Kirjaston henkilökunnan suosittelema kirja

Muutamia kirjoja olen listaan jo hahmotellut, mutta vinkkien antaminen kommenttiboksissa on enemmän kuin sallittua! Aion hyödyntää ensisijaisesti haastekohtien kirjoja omasta kirjahyllystäni, ja sen jälkeen suunnata kirjastoon. Vuoden lopussa kokoan erillisen postauksen, johon listaan haasteseen luetut kirjat, mutta tässä vuoden mittaan lisään jokaisen kirja-arvioni perään mihin kohtaan haastetta kirja sijoittuu. Mitä mieltä olet tämän vuoden haasteesta? Sitten ei muuta kuin lukuiloa!

9 kommenttia:

 1. Tänä vuonna oli jotenkin hurjan kivat nämä kohdat, sellaiset bingomaisesti toteutettavat, mutta silti hieman uutta etsimään haastavat! Aion itse osallistua tähän myös tänä vuonna hieman enemmän tosissani kuin viime vuonna, mutta kuitenkin ilman stressiä - täytän kohtia sitä mukaa kun vastaan tulee, ja jos jää joku tyhjäksi, sitten jää. :) Lukemisen pitää olla hauskaa, ja menen itse välillä vähän liian tosissani mukaan tällaisiin, mutta sen yritän nyt osata tällä kertaa estää. :D Onneksi täällä on paljon helppoja kohtia jotka täyttyvät kuin itsestään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viime vuonna jo seurasin tätä haastetta mutta en ollut erityisen aktiivinen sen suhteen. Nyt kun tämä uusi lista julkaistiin niin jotenkin heti alkoi raksuttamaan mitä näihin kohtiin voisi lukea :) Ja totta, liian vakavasti ei kannata ottaa, sen olen huomannut näiden haasteiden kanssa viime vuosina! :D

   Poista
 2. Jätän varmaan helmet väliin, tuntuu vaikealta lähteä mukaan pidempiin haasteisiin. MUTTA voin heittää pari suositusta. Sukutarinaksi suosittelen Alex Haleyn Juuria, suomalaiseksi klassikoksi Sinuhe Egyptiläistä (sopii myös kohtaan aika jota et ole elänyt :D) ja kohtaan 40 Waris Dirien Aavikon kukka. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkeistä! Ja hauskaa että ehdotit juuri Sinuhe Egyptiläistä, kun sen lukemista olen pohtinut jo pitkään ja etsin sitä kirjahyllyyni. Aavikon kukan olenkin lukenut joitakin vuosia sitten, mutta itselläni oli ajatuksena lukea somalialaissyntyisen Nura Farahin Aavikon tyttäret mahdollisesti tähän kohtaan :)

   Poista
 3. Tämä haaste on hauska ja inspiroiva! Muutenkin kirjavuosi on mielenkiintoinen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauska ja inspiroiva, kyllä! Tämän vuoden lista tuntuu herättäneen mielenkiintoa todella paljon :)

   Poista
 4. Tämän vuoden haaste näyttää oikein hyvältä ja vaikuttaa helpommalta kuin viimevuotinen (en ollut siinä mukana, mutta sen perusteella, mitä sitä tutkailin), joten eiköhän tähän tule luettua monta kirjaa melkein vahingossakin. Mukana siis ollaan täälläkin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin sitä viime vuoden haastetta seurasin sivusilmällä, enkä saanut kuin muutaman kohdan luettua. En kieltämättä erityisen tosissani mukana edes ollut, mutta tänä vuonna tilanne on nyt eri! Niin mielenkiintoisia kohtia listauksessa. Ja mahtavaa että niin moni ottaa tähän osaa! :)

   Poista
 5. En aio itse osallistua Helmet-haasteeseen, vaikka hyvin houkuttavalta kieltämättä kuulostaa eri kohdat. Mietin kuitenkin, että pitäisikö ihan kiinnostuksesta aina katsoa, että minkä kohdan milläkin luetulla kirjalla saisi ruksittua...Hmm...Viime vuonna luin 54 kirjaa, ehkä saattaisin tänäkin vuonna lukea noin 50...

  VastaaPoista

Lisääntyneen roskapostin vuoksi olen ottanut kommentinvalvonnan taas käyttööni. Kirjakirppu kiittää kommentistasi ja vastaa mahdollisimman pian! ♥