sunnuntai 13. elokuuta 2017

Ben Kalland: Vien sinut kotiin

Ben Kalland: Vien sinut kotiin
Atena 2017
Kansi Anna Makkonen
Arvostelukappale kustantajalta


"En osaa antaa selitystä tapahtuneelle. En voi enää muistaa tai edes kuvitella, mitkä tunteet ohjasivat meitä. Joskus vain teemme valintoja, jotka lukitsevat kohtalomme ikuisiksi ajoiksi. Voimme myöhemmin tutkia näitä päätöksiä joka puolelta kuin meripihkaan juuttunutta kärpästä, mutta emme voi koskaan perua niitä."

Markus kasvaa kolmen siskonsa kanssa uskonnollisessa perheessä jossa likapyykki pestään aina kotona perheen kesken, ja jossa yhteisön säännöt ovat selkeät ja ankarat. Vain sääntöjä noudattamalla pääsee ikuiseen paratiisiin, kaikki muut joutuvat ikuiseen kadotukseen. Joukosta erotetut pyyhitään pois, heitä ei ole koskaan ollut olemassakaan. Kun yksi sisaruksista karkotetaan yhteisöstä, äiti ei jaksa nousta ylös sängystään ja viattoman mutta luonteeltaan pippurisen Ellen -siskon viulu vaimenee, onkin varsin osuvaa, että kirjan sivuilta löytää lauseen Anna Kareninasta; "kaikki onnelliset perheet ovat toistensa kaltaisia, mutta jokainen onneton perhe on onneton omalla tavallaan". Perhe hajoaa ja Markus lähtee Yhdysvaltoihin kymmeniksi vuosiksi, mutta tulee tulee ymmärtämään, ettei totuutta voi koskaan paeta täysin.

Sain juuri päätökseen yhden syksyn uutuuskirjoista, enkä voi muuta kuin todeta että kirjasyksyni on alkanut mitä vaikuttavimmalla tavalla. Kävi niin että kun aloitin, en voinut lopettaa, vaan tarina vangitsi minut otteeseensa kuin taikaviulu soittaen välillä vimmaisesti ja välillä rauhallisemmin. Kalland on luonut vahvan, vaikuttavan ja herkän romaanin joka soi siskon viulun lailla.

Vien sinut kotiin on tarina perhesuhteista, elämästä uskonnollisessa lahkossa, perheen sisäisestä rakkaudesta, sivullisuudesta sekä vallasta, viulun soidessa taustalla. Kalland ei sorru kritisoimaan, mutta tuo esiin uskonlahkon henkisesti julmia käytäntöjä. Valta, vastuu ja etuoikeudet veljille, sisarille vain se minkä voivat antaa myös lapsille tehtäväksi. Naisen heikko asema yhteisössä nousee kirjassa esiin myös useasti, sillä naisen paikka on aina ensisijaisesti kotona perheensä kanssa jota johtaa mies. Naisen kuuluu olla lojaali ja siveä, miehillä säännöt eivät suinkaan ole näin tiukat. Kalland on itse syntynyt Jehovan todistajien -perheeseen mutta eronnut liikkeestä nuorena, joten aiheesta on hänellä omakohtaista kokemusta. Omalle ajattelulle liikkeessä ei ole tilaa.

Vien sinut kotiin on Kallandin esikoisteos, ja erittäin vahva sellainen. Kalland onkin kirjoittanut juuri sellaisen romaanin joista pidän: jo sen ensimmäisestä lauseesta alkaen olen kiinni tarinassa joka ei missään vaiheessa notkahda tai kompastu omiin nokkeluuksiinsa, ja joka ottaa kantaa alleviivamatta tai syyttämättä ketään vaikka puhutaan isoista aiheista. Kalland ei myöskään tarjoile tapahtumia auliisti valmiina heti, vaan raottaa tapahtumia auki vähitellen. Ja teksti soljuu niin vaivattomasti!

Paikoitellen kirja on raadollinen - juuri niskakarvoja nostattavan uskonjärjestön sääntöjen vuoksi - mutta tummista sävyistään huolimatta pidin sitä herkkänä ja kauniisti kerrottuna. Aina kun kirjoitetaan uskonnosta, ollaan vaarassa kirjoittaa siitä mässäilevästi, mutta vaikka Kalland antaakin tapahtumille välillä dramaattisen loppusilauksen, se antaa tekstille vain lisää vaikuttavuutta.


Helmet-lukuhaaste: 44. Kirjassa käsitellään uskontoa tai uskonnollisuutta

8 kommenttia:

 1. Jenni, tässä varmaan yksi vuoden parhaista!

  <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Takakannen perusteella arvioin että tästä pidän, mutta tämä oli enemmänkin! Todella vahva aloitus kirjalliselle syksylle ja toivonkin että tämän mahdollisimman moni löytää luettavakseen.


   Poista
  2. Samaa toivon täällä, että sitten kun tulee tammikuun alku ja äänestykset, malkein kaikki olisivat tämän lukeneet.

   Poista
 2. Kiitos hienosta tekstistä! Yritin etukäteen arvata mihin lukuhaasteeseen kirjani lokeroidaan ja mietin että se saattaa sopia aika monelle paitsi uskontokohtaan myös kohtaan 48. "Aihe, josta tiedän hyvin vähän". Nyt alkaa näyttää sitä että kohta kaksikin "Kirjablogissa kehuttu kirja" on ajankohtainen... Kiitos siitä! Ben Kalland

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi, Ben! Tämä on aina yhtä ilahduttavaa kun kirjailija käy kommentoimassa. Lukukokemus oli hieno ja toivon että mahdollisimman moni löytää teoksesi luettavakseen!

   Poista
 3. Tämän listasinkin yhdeksi odottamistani syksyn uutuuskirjoista ja nyt taidan odottaa taas hieman enemmän, että pääsen tähän tarttumaan. Uskonto aiheena kiinnostaa kovasti, mutta vielä odotan kirjaa jossa aihetta on käsitelty oikeasti onnistuneesti. Toivottavasti tästä tulisi sellainen kirja minulle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uskonto aiheena on haastava: aina joku suuttuu, ja monesti sillä myös tavallaan mässäillään ja ylikorostetaan tapahtumia tarpeettomasti. Tässä ei sellaista ollut, eli oikein onnistuneesti on Kalland aihetta käsitellyt. Suosittelen!

   Poista
 4. Oh, kuulostaapa kauniilta kirjalta! Kiinnostuin tästä nyt vain entistä enemmän, täytyy naputella kirjaston varauslistalle :) Uskonnot ylipäätään kiinnostavat, ja vasta luettu Törmälehdon Vaikka vuoret järkkyisivät jätti entistä enemmän tunteen, että näistä tahdon lukea lisää.

  VastaaPoista

Lisääntyneen roskapostin vuoksi olen ottanut kommentinvalvonnan taas käyttööni. Kirjakirppu kiittää kommentistasi ja vastaa mahdollisimman pian! ♥