tiistai 14. marraskuuta 2017

Haruki Murakami: Rajasta etelään, auringosta länteen


Haruki Murakami: Rajasta etelään, auringosta länteen
Tammi 2017
Keltainen kirjasto
Suomennos Juha Mylläri
Kansi Jussi Kaakinen
Japaninkielinen alkuteos Kokkyo no Minami, Taiyo no Nishi
Englanniksi South of the Border, West of the Sun, ilmestyi 1992
Arvostelukappale kustantajalta

Hajime on perheensä ainoa lapsi, ja kärsii siitä koko lapsuusajan. Eläminen ilman sisarusta oli vajavaista, kunnes Hajime kohtaa toisen yhtä yksinäisen lapsen, Shimamoton. Heistä tulee läheiset ystävät, jotka puhuivat toisilleen kaikesta ja kuuntelevat iltapäivisin koulun jälkeen klassista musiikkia levyiltä. Läheisyys ja ymmärrys kasvaa rakkaudeksi - sellaiseksi mitä se voi 12-vuotiaana vastakkaista sukupuolta kohtaan olla. Hajimen perhe kuitenkin muuttaa toiseen kaupunkiin, ja he päätyvät eri yläkouluihin. Vielä hetken aikaa he tapaavat toisiaan kunnes tapaamiset jäävät, mutta Hajimen muistot Shimamotosta eivät haalistu vielä keski-iässäkään.

Murakami kirjoittaakin romaanin keski-ikäisen miehen perhe-elämän, kaipuun ja halun maailmasta. Siitä, missä kaikki on näennäisesti paremmin kuin hyvin, mutta joku tietty palanen elämästä puuttuu jotta voisi olla onnellinen kokonaan. Kun Shimamoto palaakin useiden vuosien jälkeen Hajimen elämään, on tämän mietittävä elääkö nostalgiassa vaiko tässä hetkessä.

Siinä missä Hajimella on elämässään ulkopuolisen silmin kaikki paremmin kuin hyvin; kaksi lasta, vaimo ja kaksi menestyvää ravintolaa, on Rajasta etelään, auringosta länteen minulle kaikinpuolin taitava romaani siitä jotain kuitenkin puuttuen. Siinä on Murakamille kirjasta toiseen tyypilliset toistot miesnäkökulmineen ja klassisen musiikiin kuunteluineen, ja se alkaa rehellisesti sanottuna jo väsyttämään.

Luin kirjaa lähes kuukauden verran, mikä on suhteettoman paljon ajateltuna kirjan sivumäärää. Murakamin tarina vain ei ottanut lähteäkseen, enkä osannut samaistua keski-ikäisen miehen elämäntilanteeseen. Tämä olikin ehkä suurin ongelmani kirjan suhteen ja huomaan, että minun on aika pitää taukoa Murakamin kanssa. IQ84 sekä Kafka rannalla -teoksien jälkeen Murakami ei ole onnistunut säväyttämään uudemman kerran, mikä on todella harmi. Murakami on kuitenkin ollut yksi lempikirjailijoistani kuten tämän blogin banneristakin voi tehdä johtopäätöksen.

Rajasta etelään, auringosta länteen ei valitettavasti ollut minulle lukukokemuksena vaikuttava vaikka sitä niin kovasti odotin. Me pidämme nyt herra Murakamin kanssa pienen tauon, ja palaamme kun hän kirjoittaa jälleen sitä ihanan vinksahtanutta maagisen realismin maailmaansa.

Helmet-lukuhaaste: 23. Käännöskirja

4 kommenttia:

 1. Ei yltänyt minunkaan mielestäni Murakamin aiempien teosten kiehtovalle tasolle. Hajimen ja Shimamoton lovestoori ei ruusunpunaisiin pilvenhattaroihin temmannut, vaikka kerronta ja verbaliikka ihastusta herättivätkin. Miesten rakkauden puutarha on minulle tuntematon ja siksi myös tämänkin jälkeen jäi. Siellä kukkivat erilaiset kukat, kenties ikikukatkin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "Miesten rakkauden puutarha on minulle tuntematon ja siksi myös tämänkin jälkeen jäi. Siellä kukkivat erilaiset kukat, kenties ikikukatkin..."

   Hyvin kirjoitettu, sillä Hajimen ajatusmaailmaan oli vaikea samaistua. Minä kyllä kaipaisin Murakamilta jo jotain vähän päräyttävämpää kuin miespäähenkilön rakkausongelmineen ja klassisine musiikkeineen, siksi tauko onkin tässä kohtaa nyt aiheellinen.

   Poista
 2. Minä ohitin tämän tosiaan myös ihan suosiolla, luulen, että aika kauan menee ennen kuin tuon Miehiä ilman naisia -kokoelman jälkeen enää Murakamin seuraan palaan. TOSIN, mullahan on vielä 1Q84-trilogia lukematta, joten ehkä jotain toivoa vielä on, mutta haluan palata senkin pariin vasta kun olen onnellisesti unohtanut koko kirjailijan vähäksi aikaa. Kaikella rakkaudella Murakamia kohtaan, omaksi parhaakseen tämä nyt :D <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. IQ84 lukematta! Oijoi. <3

   Tosin sen jälkeen on ollutkin Murakamin kanssa vähän tahmeaa. Ja sen vuoksi tauko Murakamin kanssa on nyt paikallaan. Tosin sen verran on sanottava että mikäli Miehiä ilman naisia nyt sattuisi edullisesti tulemaan vastaan niin hyllyyn se on ostettava lukuhetkeään odottamaan ;)

   Poista

Lisääntyneen roskapostin vuoksi olen ottanut kommentinvalvonnan taas käyttööni. Kirjakirppu kiittää kommentistasi ja vastaa mahdollisimman pian! ♥