lauantai 22. syyskuuta 2012

Lesley Lokko - Rikas rakas, köyhä rakas


Lesley Lokko ( Rich girl, poor girl) 2009. Kuva: Elina Warsta & Anna Makkonen. Suomentanut Marja Helanen.

Nic on zimbabwelaisen miljardöörin tytär, joka ei ole koskaan saanut tuntea isänsä rakkautta. Caryn taas ei ole koskaan tavannut isäänsä. Siinä missä Nic asuu hulppeasti, yrittää Caryn päästä Lontoon laitamilla olevasta vuokrakasarmin kurjuudesta pois. Tory puolestaan on kohdannut suuren menetyksen sisarensa kuoleman myötä ja kaipaa kipeästi omaa tilaa pois sisarensa varjosta.

Voiko näin erilaisista taustoista olevista nuorista naisista tulla ystäviä? Koulun käytävillä he huomaavat rentoutuvansa toistensa seurassa ja ystävyys on sinetöity. Näiden kolmen naisen menetyksiä, unelmia, elämää ja ystävyyttä seurataan vuosien edetessä melko paksun romaanin parissa. Ensimmäisenä herää kysymys, voiko näin suuren sivumäärän verran saada mielenkiintoista tekstiä aikaiseksi, vain kolmesta ystävyksestä? Kyllä muuten voi, ja lopuksi sitä haluaisi vielä ihan pikkiriikkisen verran lukea lisääkin..

Lokko ei ole minulle kirjailijana entuudestaan tuttu. Hänellä on kuitenkin taito kietoa lukija mukaan tarinaan, joka aluksi tuntuu kovin harmittomalta, mutta joka loppua kohden saa aina vain lisää ja lisää juonenkiemuroita niin, että lukijan on pakko saada tietää kuinka kaikessa lopulta käy.

Henkilöhahmoja on paljon, ja tuttuun tapaan aluksi ahdistuin tästä. Mietin, miksi näitä kaikkia tarvitaan, eikö vähemmälläkin selviäisi, mutta heistä jokaisella on oma paikkansa tarinan kulussa. Aluksi henkilö, joka ei tunnu istuvan tarinaan juuri millään tavalla, saakin muodon ja kasvot, ja lukija ymmärtää että kaikella on merkityksensä. Maailma ei aina olekaan niin suuri kuin sitä luulisi.

Kerronta etenee koukuttavan maltillisesti. Ainoa miinus mielestäni on näin suuren henkilömäärän vuoksi tarinan pirstaleisuus. Juuri kun pääset sisään Nicin maailmaan, on vuorossa joku toinen. Tämä vaatii aina hienoisen veronsa, mutta Lokko on onnistunut tässä yllättävän hyvin, enkä aina edes huomannut kiinnittää tähän huomiota. En tullut kaikkien henkilöiden kanssa "juttuun" ja jotkut kohtauksista tuntuivat hieman epäuskottavilta ja saivat toisinaan hieman ärtyneisyyttäkin aikaan.
Tässä tarinassa kuitenki kaikki liittyy ja kietoutuu kaikkeen, ja jokaisella asialla on merkityksensä. Monimutkaisen selkeää, sanoisin.

Rikas rakas, köyhä rakas on suhteellisen kevyttä luettavaa, mutta miksikään chic-litiksi tätä en kuvailisi. Teoksen parissa viihdyin sen verran hyvin, että kirjalijan aikaisempiinkin teoksiin tekee mieli hieman tutustua.

6 kommenttia:

 1. Lokko on yksi niitä kirjailijoita, joka löytyy tutustumislistaltani. Ehkä tästä olisi hyvä aloittaa, arviosi perusteella kirja vaikuttaa kiinnostavalta :).

  VastaaPoista
 2. Sanna, Lokko oli tosiaan minullekin ennestään tuntematon kirjailija, ja tämä oli ensimmäinen teos jonka häneltä luin. Mielelläni tartuin muihinkin hänen teoksiinsa :)

  VastaaPoista
 3. Minäkin olen miettinyt Lokkoon tutustumista, mutta olen arponut mielessäni, ovatko naisen kirjat minulle liian hömppää (suomalaisista kansikuvista saa vähän sellaisen vaikutelman). Kiitos hyvän arviosi, taidan uskaltaa kokeilla jossain vaiheessa. :)

  VastaaPoista
 4. Sara, olet oikeassa siinä että aluksi näistä saa sellaisen hömpän vaikutelman, mietin itsekseni takakantta lukiessa että voiko tälläisestä juonesta tulla mitään...
  Kuitenkin viihdyin oikein mukavasti kirjan parissa! :)

  VastaaPoista
 5. Minä olen tämän lisäksi lukenut Ystävyyden auringon Lokolta ja pidin molemmista. Kelpo lukuromaaneja. Ystävyyden auringossa on myös hiukan niin etnistä kuin poliittista aspektia kun päähenkilö, valkoihoinen tyttö Etelä-Afrikan tasavallasta ensin vihastuu ja sitten ihastuu tummaihoiseen, etelä-afrikkalaisen poliittisen vangin poikaan. Mutta samaan tapaan siinäkin kirjassa on tyttöporukka joka tutustuu toisiinsa tullessaan samaan englantilaiseen opinahjoon. Kannattaa lukea jos Lokko maistuu :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen itseasiassa jo hankkinut lisää Lokkoa hyllyyni, ja tarkoituksenani on ollut lukea kirjailijalta lisää. Kiitos vinkistä ja muistutuksesta! :)

   Poista

Lisääntyneen roskapostin vuoksi olen ottanut kommentinvalvonnan taas käyttööni. Kirjakirppu kiittää kommentistasi ja vastaa mahdollisimman pian! ♥