tiistai 5. maaliskuuta 2013

Philippa Gregory - Punainen kuningatar

Philippa Gregory (The Red Queen) Bazar kustannus 2012. Suomennos Natasha Vilokkinen. 
Kansi: Lene Stangebye Geving

"Jumalan nimeen, äiti", sanon ääni kyynelistä väristen,"minun on pakko uskoa, että minulla on elämässä muutakin virkaa kuin olla vaimona yhdelle miehelle toisensa perästä ja toivoa, etten kuole synnytykseen!"
Hän pudistaa päätään ja hymyilee minulle niin kuin tyrmistykseni olisi pelkkää pikkutytön kiukuttelua leluistaan. "Ei, kultaseni, sinulla ei todellakaan ole muuta virkaa,"hän sanoo."Joten hoida velvollisuutesi tottelevaisin sydämin."

Nuori Margaret Beaufort, Lancasterin suvun perijätär,ei missään vaiheessa tyydy kohtaloonsa, vaikka naitetaankin onnettomaa avioliittoon kahteen kertaan. Ensimmäisestä avioliitosta Edmund Tudorin kanssa Margaret saa pojan, Henrik Tudorin, ja jää pian leskeksi. Pojasta tulee Margaretin kunnianhimoisen ja määrätietoisen suunnitelmansa tärkein asia, ja Margaret uskoo voivansa kääntää kohtalon koettelemukset voitokseen ja ohjaamaan historian kulkua sukuperänsä ansiosta. Vuosia Margaret katsoo sivusta ja vannoo kostoa, hänellä on elämässään vain yksi tavoite: saada poikansa Henrik valtaistuimelle, jonne on syntymästään lähtien kuulunut ja olla Englannin kuninkaan äiti.

Ei ole kovinkaan pitkä aika, kun luin Valkoisen kuningattaren mutta muistini oli päässyt jo rapistumaan henkilöiden kohdalta, ja hankaloitti aluksi luku-urakkaa melkoisesti. Valkoista kuningatarta ei ole pakko lukea ennen tätä, mutta huomasin että minua se kyllä hieman helpotti pysymään ajantasalla henkilöiden ja tapahtumien osalta. Toisin kuin Valkoisessa kuningattaressa jossa Elisabetia kuvataan sanoinkuvaamattoman kauniiksi kunigattareksi, kuvailtiin Margaret tässä vain hurskaana ja määrätietoisena naisena. Jotenkin muistelen, ettei Elisabet kuvannut Margaretia kyllä mitenkään kauniisti Valkoisessa kuningattaressa...
Kirjan alussa Margaret saakin minut kuitenkin säälimään tätä, ensimmäisiin naimisiin Margaret meni vasta 12-vuotiaana. Kirjan edetessä saan Margaretista kuitenkin hyvin pakkomielteisen, kostonhimoisen ja sitä kautta hyvin säälittävänkin kuvan. Hänen poikansa Henrik on maanpaossa Ranskassa, eikä tunne enää maataan, mutta Margaret jaksaa uskoa vuosi toisensa jälkeen, että aika vielä koittaa, ja että Elisabet on pelkkä noituudella hallitseva huora. Margaretista tulee suorastaan hankala pitää, ymmärrystä on aina vaikea antaa tälle kylmälle naiselle.

Nämä serkusten väliset kuviot, ja Ruusujen sota, ovat monimutkaisia ja täynnä juonittelua. Kuka on kenenkin puolella, kuka on kenenkin kanssa naimisissa ja milloin on kenenkin vuoro hallita. Oli hyvä, että Gregory toi tähän romaaniin asioita myös edellisestä romaanistaan, jotta juonikuvio muistuu lukijalle mieleen. Toisaalta tapahtumat saavat myös toisenlaisen näkökulman, toisen naisen silmillä. Näin kaikki asiat näyttäytyvät hieman uudessa valossa, ja jokaisella on syynsä kostoon ja vihaan. 

Gregory kirjoittaa vangitsevasti ja värikkäästi, ja kiistatta hallitsee historiallisten romaanien kirjoittamisen mielenkiintoisine juonineen. Tapahtumat ja henkilöt heräävät kirjan sivuilla henkiin ja janoamaan lisää tietoa. Gregorylta ilmestyy tänä vuonna suomeksi The Lady Of the Rivers, joka tulee ehdottomasti olemaan lukulistallani suomennoksen ilmestyttyä. Viihdyin Punaisen kuningattaren parissa oikein hyvin, mutta nyt vaihdan historialliset romaanit muuhun kirjallisuuteen!
4 kommenttia:

 1. Minulla tämä kirja odottelee vuoroa lukupinossa. :)

  VastaaPoista
 2. Tämäkin on tarkoitus lukea :) Uusi suomennos! Onko The Lady Of the Rivers tätä samaa sarjaa?

  VastaaPoista
 3. Tämänkin aion lukea. Uusi suomennos! Onko The Lady Of the Rivers samaa sarjaa?

  VastaaPoista
 4. Aletheia, Olin ensin miettinyt lukevani tämän vähän myöhemmin mutta en sitten malttanutkaan :)

  Mari, tuleva suomennos kuuluu tähän samaan sarjaan ja kertoo Jacquetasta, Elisabet Woodvillen äidistä. Suomennoksen ajankohdasta en kyllä osaa sanoa...

  VastaaPoista

Lisääntyneen roskapostin vuoksi olen ottanut kommentinvalvonnan taas käyttööni. Kirjakirppu kiittää kommentistasi ja vastaa mahdollisimman pian! ♥