lauantai 2. maaliskuuta 2013

Kate Furnivall - Pietarin jalokivi

 Kate Furnivall (The Jewel of St Petersburg), Helsinki-kirjat 2010. 
Suomennos Riie Heikkilä,
 kannen kuvat: Yolanda de Kort / Trevillion Images / Larry Dale Gordon / Getty Images

Aina välillä on ihana tarttua historiallisiin romaaneihin, ja historian sekä romantiikan nälkääni Pietarin jalokivi sopikin vallan mainiosti. Furnivall ei ole minulle entuudestaan tuttu kirjailija, kansiliepeistä kuitenkin selviää että historiallisia romaaneja on kirjoitettu aikaisemminkin. Olen taas viime päivinä sairastellut flunssaa toistamiseen, ja olotilaani tällainen mukavan kevyt, viihdyttävä ja historiallinen rakkausromaani oli omiaan.

Eletään vuotta 1910, jossa nuori Valentina Ivanova kuuluu Pietarin aatelistoon isänsä kautta, palveleehan hän itse Venäjän tsaaria. Valentina on kaunis ja määrätietoinen nuori nainen, joka soittaa satumaisesti pianoa hurmaten esityksellään paitsi tsaarin, myös erään punertavatukkaisen tanskalaisen insinöörin. Valentinan vanhemmat eivät ole tyytyväisiä tyttärensä rakkauden kohteeseen, ja painostavat tätä avioliittoon venäläisen kreivin kanssa jota Valentina ei rakasta vähimmässäkään määrin.

Heti kirjan alussa lukija saa maistiaisen ajan levottomuuksista ja muutoksista, joita Venäjällä tuohon aikaan ilmeni, ja romaani alkaakin varsin vauhdikkaasti josta yllätyin vain positiivisesti. Koko romaanin ajan Valentinan ja insinööri Jensin rakkaustarinan yllä leijailee levottomuuksien ja bolsevikkien aalto, jonka keskellä nuorenparin rakkaus vain vahvistuu. Furnivall kuvaa myös työläisten oloja ja sitä kautta eroja aatelistoon, ja kuilu on ollut suuri. Kirja etenee ajallisesti kohti väistämätöntä ja Valentinan elämä muuttuu totaalisesti kun tsaarin valta vihdoin alkaa horjua bolsevikkien ryhtyessä taistoon uuden ajan Venäjästä.

Valentina on henkilönä määrätietoinen taistelija, joka taistelee rakkaittensa puolesta viimeiseen asti. Varsinkin Valentinan rakkaus sisartaan Katjaa kohtaan on voimakasta ja hän joutuukin suojelemaan tätä ympäröivältä maailmalta raivokkaasti. Valentinalla on unelmia, mutta hän ajattelee aina ensin sisarensa parasta.

Kirja tarjosi minulle yllätyksiä, ja piti kuumeisen lukijan otteessaan. Nämä historialliset romaanit ovat minulle parasta välipala -viihdettä, näissä on pitkälti aika sama kaava mutta aina ne jaksavat juuri historiansa takia viihdyttää. Kerronta ei ollut pirstaleista, vaikka välillä ääni oli muillakin kuin Valentinalla. Myöskään hankalia (venäläisiä)nimiä ja useita henkilöhahmoja joista olisi mennyt sekaisin, ei kirjasta onneksi löytynyt.

Kaiken kaikkiaan ihan mukava tuttavuus, jota voin suositella historiallisista romaaneista pitäville. Otan itseasiassa seuraavaksikin lukuun erään historiallisen romaanin, josta olen jo yhden osan lukenut, ja siirryn nyt Venäjältä 1400-luvun Englantiin ja toivon että flunssa pian hellittäisi.

1 kommentti:

  1. Tykkäsin tosi paljon...romantiikkaa, rakkautta ja historiaa...

    VastaaPoista

Lisääntyneen roskapostin vuoksi olen ottanut kommentinvalvonnan taas käyttööni. Kirjakirppu kiittää kommentistasi ja vastaa mahdollisimman pian! ♥