keskiviikko 10. syyskuuta 2014

Kate Morton - Hylätty puutarha ja arvonta

Kate Morton: Hylätty Puutarha
Bazar 2014
Suomennos Hilkka Pekkanen
Englanninkielinen alkuteos The Forgotten Garden
Arvostelukappale kustantajalta

"Syysaurinko oli tullut esiin piilopaikastaan ja viskoi hopealaikkuja pitkin joen pintaa. Thamesin. Joki oli nähnyt niin kovin paljon: määräämättömän monet ihmiset olivat eläneet elämäänsä ja lukemattomat kuolleet sen rannoilla. Thamesilta oli kerran vuosia sitten lähtenyt laiva, jossa pikkuinen Nell oli matkustajana. Alus oli vienyt Nellin pois hänen tuntemastaan elämästä kohti epävarmaa tulevaisuutta. Kohti tulevaisuutta joka oli nyt mennyttä, kohti elämää joka oli nyt ohi. Siitä huolimatta se oli edelleen tärkeää, se oli ollu tärkeää Nellille, ja nyt se oli tärkeää Cassandralle. Tämä arvoitus oli hänen perintönsä. Ja enemmänkin, se oli hänen velvollisuutensa."

Vuonna 1913 Britanniasta saapuu Australiaan laiva, joka tuo mukanaan pienen Nell -tytön. Kukaan ei tiedä kuka tyttö on, eikä tyttö suostu kertomaan edes nimeään. Niin oli sovittu leikissä Kirjalijattaren kanssa: hän ei kertoisi kenellekään kuka on. Tyttöä kuitenkin huolettaa, kun Kirjailijatarta ei näy, sillä hän oli luvannut pitää hänestä huolta. Satamassa on kuitenkin hyväsydäminen mies, joka ottaa tytön kotiinsa ja kasvattaa kuin omanaan suurta rakkautta tuntien. 

Nuorena aikuisena, juuri kihloihin menneenä, Nell saa kuitenkin kuulla isältään ettei ole perheen biologinen lapsi ja koko hänen siihen astiselta elämältään menee pohja täysin. Hän ei tiedä kuka on, ja kärsii asiasta koko elämänsä ajan. Kuka hänet oikein hylkäsi laivaan?

Vuosia, vuosia myöhemmin nuori australialaisnainen Cassandra saa isoäidiltään yllättävän perinnön. Pieni rantatalo Cornwallissa, Englannissa nyt Cassandran. Miksi isoäidillä oli rantatalo, jonka olemassaolosta Cassandra ei tiennyt mitään? Cassandra matkustaa Englantiin tutustuakseen perintöönsä ja saamaan selville isoäitinsä Nellin mysteerisen menneisyyden.

Kate Mortonin aiemmin suomennettu Paluu Rivertoniin oli mukava lukukokemus, ja olinkin kiinnostunut kirjailijan uusimmasta suomennetusta teoksesta heti kun siitä kuulin. Hylätty puutarha on monen aikatason, ihmisen ja kohtalon kirja ja sen yli kuudellesadalle sivulle kätkeytyy melkoinen sukutarina ja perhesalaisuus. Kirjan alku ei täysin tempaissut mukaansa, mutta tarina kuitenkin onnistui kietoa minut pauloihinsa. Blackhurstin yllä leijuva salaisuus kiehtoi ja halu selvittää Nellin menneisyys oli vahva.

Kuten aina ennenkin, kun romaanissa hypitään ajallisesti siellä ja täällä, on itselleni haastavinta palata aina sieltä menneisyydestä nykyisyyteen. Menneet tapahtuvat jaksavat kiehtoa aina enemmän kuin nykyhetki! Mietin kyllä useaan kertaan, olisiko kerrontaa voinut tiivistää, sillä reippaasti yli 600 sivua on melkoinen järkäle. Varsinkin, kun ajallisesti sinkoillaan useassa paikassa. Tuollaiseen sivumäärään mahtuu toki menneisyyttä ja nykyhetkeä, mutta myös paljon ihmisiä ja tapahtumia. Jokaisella kirjassa esiintyneellä ihmisellä oli oma roolinsa menneisyyden verhojen raottamisessa, mutta olisiko vähempikin riittänyt? 

Kirjaa lukiessa en voinut olla miettimättä, kuinka hyvin tarina voisi toimia valkokankaalla. Samoja ajatuksia oli mielessäni myös Paluu Rivertoniin kohdalla. Morton kirjoittaa siis paitsi elokuvamaisesti myös kiehtovasti niin, että sitä uppoutuu väkisinkin kirjan maailmaan. Paljon juonenkäänteitä, perhesalaisuus, mysteeri ja Iso-Britannia, siitä on Hylätty puutarha ja hyvä lukuromaani tehty.

Järjestän tähän loppuun myös pienen arvonnan. Mikäli olet kiinnostunut lukemaan tämän Kate Mortonin kirjan, osallistu kommentoimalla postaukseen mikä on kirjasyksysi odotetuin teos? Toki postaukseen saa kommentoida muutenkin, mutta ilmoitathan mikäli et osallistu arvontaan :) Aikaa osallistua on tämä loppuviikko, sunnuntaihin saakka. Maanantaina 15.9 julkistan voittajan.


12 kommenttia:

 1. Osallistun :) Onpas vaikea kysymys, kun on niin monta kivaa kirjaa vielä lukematta.
  Odotin kovasti Kissani Jugoslaviaa, joka on kyllä vielä kesken ja todella yllätyksiä täynnä...siispä sanon sen :)

  VastaaPoista
 2. Odotin syksyltä ainakin kovasti Nina Hurman Hatuntekijän kuolemaa, jonka sain jo itse asiassa luettuakin. Lisäksi Elina Rouhiaisen Susiraja - sarjan kolmattakin osaa odottelen oikein innolla :D

  Arvonnassa mukana ollaan :)

  VastaaPoista
 3. En osallistu arvontaan, mutta olisikoha se Murakamin tai Cunninghamin uusi. Saa nähdä, odotan niiden lukemista jännityksellä. :)

  Minäkin nautin Hylätyn puutarhan lukemisesta. Olen samaa mieltä, että kirjaa olisi voinut tiivistää ja paikoin ennalta-arvattavakin se on, mutta silti nautittavaa luettavaa.

  VastaaPoista
 4. No kyllä se syksyn odotetuin kirja on juurikin tämä Hylätty puutarha! Toinen mielenkiintoinen ehdoton TBR-listan täydennys on Alan Bradleyn Kuolema ei ole lastenleikkiä.
  Mukana arvonnassa siis.
  flight(at)luukku(piste)com

  VastaaPoista
 5. Minä olen vähän harkinnut tämän lukemista, mutta toisaalta sitten en tiedä. Siksi osallistun arvontaan ja toivon parasta, haha!

  Odotetuin syksyn kirja on ehkäpä Murakamin uusin, joka itseasiassa odotteleekin jo yöpöydällä. Etenkin Kafka rannalla -kirjan jälkeen odotukseni kimposivat kattoon!

  VastaaPoista
 6. Osallistun arvontaan. :) Yksi odottamani jo ilmestyikin eli Stephen Fryn muistelmien toinen osa (oli huippu!). Odottelen innolla myös Goliarda Spazienzan Elämän iloa ja Christina de Stefanon Oriana Fallacia. Toivottavasti ovat odotuksen arvoisia. :)

  VastaaPoista
 7. Voisin osallistua, sillä en ole vielä lukenut Kate Mortonilta mitään, vaikka hän on paljon esillä blogeissa. :) Minua houkuttelee eniten Per Pettersonin En suostu ja Haruki Murakamin uusin teos. Molemmat odottavat jo hyllyssä lukuvuoroaan. Koska Pettersonin lukemisesta on jo enemmän aikaa, aion tarttua hänen teokseensa ensimmäisenä.

  VastaaPoista
 8. Osallistun. Mmm... Ikuisuusvuonojen profeetat, Kiinalainen kehtolaulu ja Ihmeiden laakso.

  VastaaPoista
 9. Mukana arvonnassa! :) itse odotan kieli pitkänä Murakamin uusinta :)

  VastaaPoista
 10. En itselle, mutta lahjaksi hankittavaksi odotan kovasti uutta Remeksen Hornaa. Itsekin sen kyllä varmaan luen, ihan vaikka ajankohtaisuutensa tähden, vaikken mikään Remes-fani olekaan. Mukana arvonnassa, tämä on ehdottomasti omalla tbr-listalla.
  teija(dot)lento(at)elisanet(dot)fi

  VastaaPoista
 11. Syksyllä lukulistalla on vaikka kuinka monta kiinnostavaa uutuutta, ensimmäisenä tulee mieleen Antti Hautalehto -sarjan kolmas osa Rakennus 31.
  Mukana arvonnassa tietysti.
  ahlfors(at)suomi24(piste)fi

  VastaaPoista
 12. Olisikin muuten mielenkiintoista, jos tämä tarina vietäisiin valkokankaalle. Ehdottomasti menisin katsomaan, sen verran paljon kirjasta pidin.

  VastaaPoista

Lisääntyneen roskapostin vuoksi olen ottanut kommentinvalvonnan taas käyttööni. Kirjakirppu kiittää kommentistasi ja vastaa mahdollisimman pian! ♥