keskiviikko 5. marraskuuta 2014

Tove Jansson - Taikurin hattuTove Jansson: Taikurin hattu
Ensimmäinen suomenkielinen painos ilmestyi vuonna 1958
Alkuteos Trollkarlens hat
WSOY 2010
Suomennos Laila Järvinen

"Kevättuuli tanssi huipulla vapaana, ja joka puolella siinsi sininen taivaanranta. Lännessä levisi meri ja idässä kiemurteli joki Yksinäisten Vuorten väliin, pohjoisessa levisi suurten metsien keväinen matto, ja etelässä nousi savu muumitalon savupiipusta, sillä Muumipeikon äiti keitti aamukahvia. Mutta Nipsu ei nähnyt mitään tästä kaikesta. Sillä vuoren huipulla oli hattu, korkea musta hattu."

Muumipeikko, Nuuskamuikkunen ja Nipsu löytävät retkellään vuoren huipulta mustan hatun. Hattu on hyvin erikoinen ja he vievät sen mukanaan muumitaloon. Hattu ei sovi papalle, joten se jää roskakoriksi. Tuossa vaiheessa he eivät vielä tiedä, että hattu osaa muuttaa asioita toiseksi. Yllättäen viisi pientä pilveä ilmestyy muumeille ja niiden kanssa voi leijailla taivaalla. Alussa kaikki on hauskaa, mutta kun he tajuavat hatun voimat, alkaa sen olemassaolo talossa olla jo hieman vaarallistakin.

Yllättäen taloon muuttaa myös erikoinen parivaljakko, Tiuhti ja Viuhti, jotka puhuvat hyvin erikoisella tavalla. Vain Hemuli on ainoa, joka osaa aluksi puhua heidän kanssaan. Tiuhdilla ja Viuhdilla on mukanaan salaisuus, jota he kätkevät matkalaukkuunsa. Mitä matkalaukkuun kätkeytyy, ja kenen hattu on?

Pitkästä aikaa lukemiseksi valikoitui muumeja. Tarkoituksenani oli lukea Muumilaakson marraskuu, mutta eihän sitä löytynytkään kokoelmastani. Asia täytyy näin marraskuussa korjata seuraavalla kirjakauppa vierailulla.

Taikurin hattu on toinen koskaan lukemani muumikirja. Aikaisemmin tänä vuonna luin Muumipappa ja meri, josta pidin kovasti. Siinä missä muumiperheessä oltiin hieman synkemmissä ja vakavemmissa tunnelmissa karun meren ympäröimänä, oli Taikurin hattu huomattavasti riehakkaampi ja humoristisempikin. Tarina eteni melkoisella vauhdilla ja siinä oli paljon tapahtumia. Ainoa selkeä ihmetyksen aihe oli Pikku Myyn uupuminen tarinasta. En ole ihan täysin kartalla kirjojen järjestyksestä, ja taidan lukea näitä nyt hieman nurinkurisesti, mutta jännä että Pikku Myy on kuitenkin mukana muumipiirretyssä tässä kyseisessä jaksossa.

Taikurin hattua oli kiva lukea. Se oli hauska, nopeatempoinen ja jännittäväkin. Taustalla vaikutti vahvasti pienenä katsomani muumipiirretty, jonka muistan hieman turhankin hyvin... Olin pienenä suuri muumianimaation fani, ja äitini antoi meidän tyttöjen katsoa kyseistä Taikurin hattu -jaksoa kahdestaan samalla kun teki ruokaa. Jossain vaiheessa aloimme hysteerisesti itkemään ja huutamaan että "Apua! Missä Muumipeikko!". Kyseessä oli siis juurikin se kohtaus, jossa Muumipeikko piiloutuu Taikurin hattuun ja muuttuu ihan kamalaksi otukseksi. Tuo kohtaus on piirtynyt voimakkaasti mieleeni, ja saattaisin vieläkin olla hieman kauhuissani jos katsoisin kyseisen jakson uudestaan! Aina välillä tapaus tulee keskusteluun ja äitini kertoi ettei uskaltanut antaa meidän enää katsoa yksinään muumeja jos vastaavia yhtä pelottavia jaksoja oli ollut tulossa :)

Tällä kirjalla osallistun mukaan haasteeseen jossa luetaan juhlavuoden kunniaksi Toven kirjoja.


Bilde/Kuva: © Moomin Characters™ / http://tove100.fi
http://www.tove100.fi/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Lisääntyneen roskapostin vuoksi olen ottanut kommentinvalvonnan taas käyttööni. Kirjakirppu kiittää kommentistasi ja vastaa mahdollisimman pian! ♥