sunnuntai 30. marraskuuta 2014

Lene Kaaberbøll & Agnete Friis: Hiljainen, huomaamaton murha

Lene Kaaberbøll & Agnete Friis: Hiljainen, huomaamaton murha
Siltala 2014
Suomennos Aino Ahonen
Kansi iStockphoto ja Mika Tuominen

Viime syksynä ilmestyi tältä tanskalaiselta dekkariparilta kirja Poika matkalaukussa, joka aloitti uuden Nina Borg -sarjan. Sarjan aloitus oli todella vahva, räjähtävä ja ehdottoman koukuttava. Tältä kirjailijakaksikolta halusin lukea lisää, ja henkilönä Nina vaikutti mielenkiintoiselta mutta toisaalta niin ristiriitaiselta. Nina Borg -sarja saa siis nyt jatkoa, sillä Ninan työt yhteiskunnan heikompiosaisten auttajana eivät todellakaan ole loppumaan päin.

Kaikki alkaa siitä, kun köyhät romanipojat etsivät Pohjois-Unkarissa sijaitsevan hylätyn sotilassairaalan tiloista jotain myytäväksi kelpaavaa, mutta löytävätkin sen sijaan jotain hyvin merkittävää, ja omien sanojensa mukaan jotain paljon parempaa kuin olisivat koskaan voineet odottaa. Kyseessä on kuitenkin jotakin hyvin vaarallista, ja kun löytö alkaa herättää kiinnostusta, matkustaa toinen pojista Tanskaan rahan toivossa, mutta samalla vaara kasvaa vielä suuremaksi. Katastrofi on lähellä ja poliisi askeleen jäljessä.

Samaan aikaan Nina yrittää auttaa Tanskaan tulleita romaneja, jotka asuvat vanhassa autokorjaamossa ja kärsivät rajuista pahoinvoinneista. Nina on luvannut miehelleen, ettei sekaannu tämän työmatkan aikana mihinkään mikä vaarantaisi perheen, vaan yrittäisi olla ja elää aivan tavallisesti. Luonteelleen Nina ei kuitenkaan mitään mahda, ja pian Nina huomaa olevansa syvemmällä tapahtumien ketjussa, jossa hänen ei todellakaan pitäisi olla.

Tartuin kirjaan innoissani, mutta huomasin että sen lukeminen kesti yllättävän kauan. Vastaavaa välitöntä koukuttumista ei tällä kertaa tapahtunut kuten aloitusosassa. Henkilöitä tuntui alussa olevan liikaa, vaikka tiesi että jokaisella on oma hetkensä ja paikkansa tarinan edetessä. Silti usean henkilön esiintyminen kirjan alussa vaikutti kohdallani kirjan alun koukuttavuuteen. Kun pääsin kirjan puoleen väliin, olikin se sitten jo menoa ja ahmin kirjan lopun hetkessä. Ja kävi kuten tiesinkin, niillä alussa esiintyneillä useilla henkilöillä tosiaan oli paikkansa tarinassa, mutta selkeästi malttamaton minäni antoi sen vaikuttaa lukutahtiin.

Hiljainen, huomaamaton murha on hyvä ja jännittävä. Nina Borg -sarja tuntuu erottuvan joukostaan, sillä jännittävät juonenkäänteet eivät ole ainoa kirjan ominaisuus. Lukija miettii tapahtumien keskellä henkilöiden kautta myös omaa ajatusmaailmaansa sorrettujen ja vähäosaisten suhteen, sillä nämä kirjailijattaret haluavat tuoda äänen myös heille, jotka eivät sitä muuten saa kuuluviin. Ja Nina tekee kaikkensa auttaakseen kaikkia, mutta oma perhe... Se on Ninalle kaikkein vaikeinta.

Nina näyttäytyi minulle tällä kertaa vähemmän paremmassa valossa kuin ensimmäisessä osassa. Välillä Nina tuntui todella itsekkäältä ja ajattelemattomalta. Toisaalta Ninaa ajaa takaa koko ajan jatkuva syyllisyys, kun maailma tarvitsee lisää hänen kaltaisiaan jotka auttavat hädässä olevia, toisaalta Ninalla on myös äitinä velvollisuutensa. Kuinka hoitaa molemmat tärkeät tehtävät hyvin? Ninan perhekuviot näyttäytyvät kirjassa melkoisina sekasotkuina, jotka eivät tunnu ratkeavan täysin kerralla. Kuinka sitten työn ja perheen yhdistäminen lopulta käy, se tulee varmasti selviämään sarjan edetessä.2 kommenttia:

  1. Minusta tuli myös Nina Borg-fani :) Näissä dekkareissa on yllättävän kansainvälisiä aiheita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehdottomasti haluan lukea lisää sarjan kirjoja, erottuvat aiheidensa vuoksi hyvin dekkarimaailmasta :)

      Poista

Lisääntyneen roskapostin vuoksi olen ottanut kommentinvalvonnan taas käyttööni. Kirjakirppu kiittää kommentistasi ja vastaa mahdollisimman pian! ♥