keskiviikko 23. marraskuuta 2011

Minä, Mauri Kunnas

"Jotenkin mää olen kai aina ollut kuviin kallellaan."

Kesällä ostamani lastenkirjailija Mauri Kunnaksesta kertova kirja tuli ajankohtaiseksi näin joulun alla, niin kuin Kunnaksen teokset elämässäni aina. Mauri Kunnas on lapsuuteni kirjasankari, joka piirsi hauskasti ja Herra Hakkaraista ja hämähäkkiä etsittiin jokaisista kuvista aina innokkaasti.

Kirjan alkupuolella kerrotaan Maurin lapsuudesta, suvun historiasta, opiskeluajasta Taideteollisessa korkeakoulussa sekä matkastaan Suomen suosituimmaksi lastenkirjailijaksi. Kirjan loppupuolella löytyy jokaisesta julkaistusta kirjasta taustatietoa ja mietteitä. Tiesitkö muuten kuinka paljon Kunnas tekee taustatyötä ennen kirjan aloittamista? Entä kuinka Kunnaksen kirja käytännössä tehdään? Tai oma suosikkini: mitä kirjailija itse on mieltä aikaansaannoksistaan?

Tuttuun Kunnas -tyyliin myös tämäkin kirja vilisee jos jonkilaista Kunnaksen piirtämää hahmoa ja se tekee teoksesta hauskan luettavan. Mukana on myös paljon valokuvia ja piirustuksia, joita Mauri on pienestä pitäen piirtänyt.

Kirja on mukava tarina aikamme suurimmasta lastenkirjailijasta, jota lukevat ihmiset vauvasta vaariin. Oma mumminikin lukee joka joulu uusimman Kunnaksen ennenkuin laittaa pakettiin! Mummini on kerännyt vuosia siskolleni ja minulle Kunnaksen kirjoja ja olen siitä erittäin iloinen.

Tämän luettuani tekee mieli lukaista muutkin omistamani teokset läpi, ja tarkistaa mitä kokoelmastani uupuu..

Muistan Kunnaksen kirjat (yllättäen) hyvin lapsuusajoista. Äitini oli opettanut meitä aina käsittelemään kirjoja varovaisesti ja yhdessä luettiin paljon Kunnasta. Erityisen tarkka äiti oli siitä, että Kunnaksen kirjoja käsiteltiin varovaisesti, ja Etusivun juttu -kirjassa ollut sanomalehtikin on kahden pienen lapsen jäljiltä edelleen täysin kunnossa!
Lisäksi yksi kirja oli ylitse muiden, jota lainasin toistuvasti kirjastosta ja se oli Vampyyrivaarin tarinoita. Se on edelleen lempikirjani ja löytyy tätä nykyä omasta kirjahyllystäni, ei siis tarvitse enää kirjastosta lainata ;)

Millaisia kokemuksia tai muistoja teillä on Kunnaksen kirjojen parista?

5 kommenttia:

 1. Voi, tämä kirja on ihastuttava! Minä kirjoitin siitä täällä: http://luenjakirjoitan.blogspot.com/2011/05/kirjallista-elamaa-mauri-kunnas.html

  Minulle lapsuudesta tuttu on oikeastaan Kunnaksen Tonttukirja ja siitä tehty tv-sarja. Omien lasten kanssa nyt luemme paljon Kunnasta, ja paitsi kirjat myös kirjailija on poikemme suosikki. Etenkin esikoinen katseli tätä Kunnaksen muistelmateostakin kiinnostuneena.

  VastaaPoista
 2. Paula, tulenkin pian lukemaan ajatuksesi kirjasta :)
  Nyt kun mainitsit tuon Tonttukirjan, muistui mieleeni se kuinka mummilassa luettiin sitä aina yhdessä :)

  VastaaPoista
 3. Herra Hakkarainen on ollut aina minun suosikkini Kunnaksen hahmoista.

  Meidän 3- ja 5-vuotiaat ovat vasta löytäneet Koiramäki -sarjan, luettiin sitä Koiramäen kirjojen yhteisnidettä ja tytöt tykkäsivät kovasti :) Satun myös tietämään, että isomman neidin joulupaketista löytyy Kunnasta, olikohan Hyvää yötä, Herra Hakkarainen ;)

  VastaaPoista
 4. Tämä on aivan ihana kirja ja muistan tämän liikkuneen blogeissa. Mutta Kunnaksesta emme saa ikinä kylläksemme. Minäkin olen tehnyt hänen kirjojaan, mutta en tämä omaelämänkertaa.

  VastaaPoista
 5. Hei Jenni,

  minä rakastan erityisesti Tonttukirjaa, joka on lapsuudesta tuttu. Nyt tyttäreni (5v) suosikki on Joulupukki-kirja. Herra Hakkarainen on hänen toinen suosikkinsa, ja hänestä lienee tehnyt ainutlaatuinen se, että kerran ikkunasta katsoessamme näimme Herra Hakkaraisen kävelevän puistossa unissaan! Olikohan matkalla läheiseen päiväkotiin, epäilee äiti, mutta tyttäreni yhtä kaikki riemastui, kuten kuvitella saattaa!

  VastaaPoista

Lisääntyneen roskapostin vuoksi olen ottanut kommentinvalvonnan taas käyttööni. Kirjakirppu kiittää kommentistasi ja vastaa mahdollisimman pian! ♥