lauantai 4. helmikuuta 2012

Elif Shafak - Kirottu Istanbul


"Oliko ihmisille tosiaan parempi saada selville lisää menneisyydestään? Ja senkin jälkeen aina vain lisää? Vai oliko yksinkertaisesti parempi tietää menneisyydestä niin vähän kuin mahdollista ja jopa unohtaa se vähä, jonka muisti?"

Nuori ja pelkäämätön Istanbulilainen Asya asuu samassa talossa äitinsä, isoäitinsä, isoisoäitinsä ja tätiensä kanssa hyvinkin värikkäässä ja vahvassa ilmapiirissä. Miehiä ei tässä talossa näy perhettä vaivaavan sukukirouksen takia, jossa suvunmiehet eivät elä juurikaan neljääkymmentä ikävuotta vanhemmiksi. Ainoa elossa oleva miessukulainen Mustafa on paennut kiroutta kauas Amerikkaan ja asettunut Arizonaan yhdessä amerikkalaisen Rose -vaimonsa ja tämän tyttärensä Armanoushin kanssa asumaan.

Asyan elämä Istanbulissa on värikästä, eikä hän tavallinen nuori musliminainen olekaan lyhyiden hameidensa, alkoholinjuonninsa ja tupakoinninsa vuoksi. Myös Asyan äiti ei suostu täyttämään perinteisen musliminaisen piirteitä, onhan hänellä tytär, jonka isän henkilöllisyyttä ei kukaan tiedä.

Samaan aikaan Amerikassa Asyan amerikkalais-armenialainen serkku Armanoush uskoo, että hänen on kohdattava armenialaisen perheensä menneisyyden taakka, ennenkuin pystyy jatkamaan elämäänsä, ja päättää vastoin kaikkea matkustaa hänen äitinsä miehen, Mustafan perheen luokse Istanbuliin. Näin sekä Turkin että Armenian nykyisyys ja menneisyys törmäävät voimalla yhteen. Kauan sitten unohdetut sukutarinat muistuttavat olemassaolostaan, ja siitä, kuinka vaikeaa on elää menneisyyden kanssa, tai toisaalta siitä mitään tietämättä.

Kirottu Istanbul avaa oven makujen, hajujen ja kulttuurien maailmaan, jossa yksikään päivä Istanbulissa ei ole täysin samanlainen. Se raottaa ovea menneisyyteen ja osoittaa, että "elämä on sattumaa, vaikka toisinaan tarvitaan jinni sen käsittämiseen."

Kirottu Istanbul on vahva sukutarina, jossa yhdistyy sekä Turkkilaisten että Armenialaisten historia ja se sattumien kudelma, joka liittää uskomattomiakin tarinoita yhteen. Vaikka koin, että joitakin tarinoita ja ihmisiä oli juonen kannalta ehkä hieman turhaan mukana, annoin ne anteeksi tarinan edetessä ja totuuden pikkuhiljaa tullessa esiin. Shafakin kyky vangita lukija mukaan tarinaan on ilmiömäinen ja olin erittäin vaikuttunut kirjasta. Pelkästään sen keskeinen teema armenialaisten ja turkkilaisten verisestä menneisyydestä on omiaan kiinnittämään huomiota, myös se kuva, jonka Shafak antaa maailmalle hieman erilaisesta Turkista. Turkista, jossa ihmiset myös käyttävät alkoholia, tupakoivat ja käyttävät juuri sellaisia vaatteita kuin haluavat.

"Juuri sillä hetkellä Armanoush tunsi kaupungin sykkeen ensimmäsitä kertaa sen jälkeen kun oli saapunut Istanbuliin. Hänelle oli juuri valjennut, miksi ja kuinka ihmiset saattoivat rakastua Istanbuliin kaikesta siitä murheesta huolimatta, jota se saattoi aiheuttaa. Ei olisi helppoa lakata rakastamasta kaupunkia, joka oli niin sydäntä särkevän kaunis. 
Tämän oivalluksen myötä hän kohotti maljan: "Serefe!""

6 kommenttia:

 1. Hieno kirja, kerta kaikkiaan! Ja Istanbul tuli lähelle kaikkineen.

  Vähän siitä juonesta napisin, ei kuitenkaan ollut ihan parasta, mitä olen lukenut, mutta melkein.

  VastaaPoista
 2. Minun tammikuussa lukemistani kirjoista tämä oli Jonnekin pois -kirjan ohella paras. Loistavia hahmoja (vaikka niitä olikin paljon), loistava tunnelma ja loistava tarina :)

  VastaaPoista
 3. Mari A, Istanbul tuli hyvin lähelle kirjan sivujen kautta, hieno kirja :)

  Tuulia, tässä oli kyllä kieltämättä paljon henkilöhahmoja ja toisinaan mietin olivatko kaikki ehkä juonen kannalta niin oleellisia...mutta silti pidin kirjaa loistavana :)

  VastaaPoista
 4. Minä aloitin tätä juuri tänään, joten palaan lukemaan juttusi myöhemmin. Saas nähdä. Olin syksyllä ensi kertaa Istanbulissa ja sikälikin tämä kiinnostaa. Noin muuten olisi melkein tehnyt mieli lukea ensin Rakkauden aikakirja, joka on minulla yhä viime vuodelta lukematta. Nyt kuitenkin näin päin. :)

  VastaaPoista
 5. Jenni, henkilöhahmojen määrästä olen samaa mieltä, mutta minä osasin 'lentata' ns. turhat yli. Ja toisaalta minulle Shafak on kirjoittajana niin mieleinen, että tuollaista seikkaa tuskin huomasin.

  Kiva, että pidit!

  VastaaPoista
 6. Karoliina, mielelläni tulen lukemaan sitten sinunkin arviosi. Rakkauden aikakirjaan haluaisin tämän jälkeen tarttua kovastikin! :)

  Leena, vaikka hahmoja oli paljon ja osaa en ehkä pitänyt niin tarpeellisina, pystyin minäkin helposti antamaan sen "anteeksi", sen verran pidin kirjasta kuitenkin! :)

  VastaaPoista

Lisääntyneen roskapostin vuoksi olen ottanut kommentinvalvonnan taas käyttööni. Kirjakirppu kiittää kommentistasi ja vastaa mahdollisimman pian! ♥