keskiviikko 22. toukokuuta 2013

Johan Bargum - Syyspurjehdus

Johan Bargum (Seglats i september) Tammi 2012. Suomennos Marja Kyrö.

"Lähteä merelle, irrottaa köydet, nostaa purjeet, ottaa suunta, luovia kohti horisonttia, laskea satamaan, istua joutilaana istuinkaukalossa hiljaisella lahdella hämärän laskeutuessa ja tähtien syttyessä, nukahtaa veden liplatukseen veneen runkoa vasten, herätä kalalokkien pajatukseen, nostaa purjeet ja palata kotiin."

Kun ulkona on kevätmyrsky ja vettä sataa, tartun Syyspurjehdukseen joka vie minut viimeiselle purjehdusmatkalle ennen talvea Olofin ja Haraldin kanssa. Pinnan alla kuohuu, sillä yhteinen purjehdusreissu ei ole kahden ystävän, vaan kahden miehen joita yhdistää sama nainen, Elin. Toinen entinen, toinen nykyinen. Kun syyskuinen purjehdusreissu päättyy, saapuu satamaan vain toinen miehistä.

Mitä tapahtui purjehduksen aikana? Kumpi otti ensin yhteyttä sopiakseen reissusta? Bargum ei anna vastauksia, ja ilmaan jää paljon kysymyksiä, paljon sellaista mistä haluaisi lukea vielä enemmän, esimerkiksi Elin. Mitä mietti tuo kaunis ja ilmeisen syvästi uskonnollinen nainen? Bargum antaa äänivuoron molemmille miehille ja jättää lukijan päätettäväksi kumman miehen tarinaa uskoo. Toinen kertoo sen poliisille, toinen jättämässään kirjeessä.

Syyspurjehdus ei ole pelkästään mustasukkaista kolmiodraamaa, kuten voisi aluksi päätellä. Uskomatonta kuinka monisyinen voikaan olla näin lyhyt kirja. Kirjassa nostetaan esiin niin 90-luvun lama, katolilainen uskonto kuin kreikkalaiset tarut, rakkautta ja kostoa unohtamatta. Ja uskon myös siihen että kirjassa on paljon muutakin sellaista jota en ensimmäisellä lukukerralla saanut irti, tämä on juuri niitä kirjoja jotka täytyy lukea uudestaan.

Viime vuonna ilmestynyttä Syyspurjehdusta on luettu ahkerasti kirjablogeissa, meidän kahden tiet kohtasivat kuitenkin vasta nyt kun tämä oli nostettu kirjaston hyllylle esiin paremmin. Epäilin maltanko näillä hellekeleillä tarttua tähän tummanpuhuvaan kirjaan, mutta sadepäivä sattui sopivasti kohdalle. Ei tämä auringonpaisteessa luettavaksi olisi sopinut. Mikähän siinä on että kirjat jotka liittyvät mereen, liitän aina aikaiseen kevääseen tai syksyyn...

Hieman nolona olen siitä, etten maantieteellisesti ollut kovin kartalla, sillä minulle tuli melkoisena yllätyksenä lukea tapahtumista näiltä leveysasteilta. Ja oli siellä kirjan sivuilla mainittu eräs ravintolakin Helsingissä jossa muutama viikko sitten kävin. Selvisi että kirjoittaja on Espoossa asuva suomenruotsalainen kirjailija, jonka tuotantoon tutustuin vasta nyt Syyspurjehduksen merkeissä.

Olennaisinta ei ole aina ratkaisu vaan matka jonka kulkee. Syyspurjehdus ei keskity tarjoamaan lukijalle vastauksia, tunnelma ja pienet irralliset ajatukset johdattavat lukijaa kohti omia päätelmiä totuudesta, kuinka kaikki lopulta tapahtui.

Loppuun vielä kirjan hienoin lause:

"On jotain, mikä ylittää kaiken järjen, se jopa minunkin on myönnettävä: että kaksi ihmistä kohtaa. Että rakkautta on."

4 kommenttia:


 1. "Olennaisinta ei ole aina ratkaisu vaan matka jonka kulkee." - Hyvin sanottu, juuri sellainen kirja tämä oli :) Ja mulle kävi sama "nolous", hetki meni hämmästellessä, että tämä tapahtuu noinkin lähellä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huh, en ollut siis ainoa joka oli mielessään ennakkoon sijoittanut tapahtumat aivan muualle :)

   Poista
 2. Tämä kirja taisi olla minulla viime vuonna paras kotimainen...Bargum on nero ja tiivistyksen mestari.

  Graham Greene on kirjoittanut kirjan Jutun loppu, jossa on kolmiodraama, katolisuus ja sitten aviorikos, jonka jälkeen nainen tekee peruuttamattoman ratkaisunsa ja lopulta jäljellä on vain kaksi hämmentynyttä miestä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on kyllä ollut kovin tykätty monissa blogeissa!
   Mainitsemasi kirja vaikuttaa kovin mielenkiintoiselta, siihen voisikin tutustua. Hetki kyllä menee, kevät on niin kovin kiireistä aikaa puutarhatöineen ;)

   Poista

Lisääntyneen roskapostin vuoksi olen ottanut kommentinvalvonnan taas käyttööni. Kirjakirppu kiittää kommentistasi ja vastaa mahdollisimman pian! ♥