torstai 2. tammikuuta 2014

Kirjavuoteni 2013

On tullut taas se hetki, kun katsotaan kulunutta kirjavuotta tarkemmin ja pohditaan luettuja kirjoja. Olen pitänyt tarkoituksella nyt joulusta lähtien blogilomaa, jotta aikani kuluisi muuallakin kuin koneen ääressä. Nyt onkin taas paljon intoa uuteen kirjaisaan vuoteen!

Viimeksi kesäkuussa kirjoittelinkin teille Mitä kuuluu lukemiselle? -postauksessani kesän lukusuunnitelmista ja haasteestani lukea vuoden aikana 80 kirjaa. Samalla tarkoituksenani oli panostaa aiempia vuosia enemmän kotimaiseen kirjallisuuteen, sillä se tuppaa useimmiten jäämään käännetyn kaunokirjallisuuden jalkoihin. Loppuun aion vielä listata minulle tärkeitä kirjoja kuluneelta kirjavuodelta, mitkä sykähdyttivät ja nousivat ylitse muiden.

Reading Challenge 2013

Oikealta sivupalkista on voinut seurata luettujen kirjojen määrää tänä vuonna. Olen itse tykästynyt Goodreadsiin todella paljon, pysyn hyvin kartalla siinä missä mennään. Asettamani tavoite ei tällä kertaa täyttynyt, tiesin sen olevan hieman yläkanttiin mutta en pitänyt sitä täysin mahdottomana kuitenkaan. Olin asettanut itselleni 80 kirjan tavoitteen, ja 73 kirjaa sain luettua. Muutama kirja oli sellainen, ettei Goodreads niitä löytänyt. Mutta mielestäni aika hyvä tulos, kun ottaa huomioon että viime vuonna luin päälle 40 kirjaa.

Reading Challenge 2014 on myös tulossa, vielä en ole päättänyt tavoitettani mutta uskoisin että sellainen 60-70 kirjaa on hyvin sopiva tavoite.

Kotimainen kirjallisuus vs. käännöskirjallisuus

Vuoden aikan luin 16 kotimaista kaunokirjaa, sen lisäksi oli muutamia tietokirjoja sekä lasten- ja nuorten kirjoja. Tästäkin lukemasta olen tyytyväinen, sillä vuonna 2012 kotimaista kirjallisuutta luin yhdeksän kappaleen verran. Kotimaiseen kirjallisuuteen tutustuminen paremmin on on ollut hyvin antoisaa, tänä vuonna olen löytänyt esimerkiksi Joel Haahtelan ja Pasi Ilmari Jääskeläisen.

Käännettyä kirjallisuutta tulee silti luettua enemmän, niin myös tänäkin vuonna 40 kappaleen verran. Käännetyn kirjallisuuden puolelta nostaisin Haruki Murakamin ja Chimamanda Ngozi Adichien esiin, heidän tuotantoonsa tutustuminen on ollut yksi vuoden kirjallisista kohokohdista.

Mukavuusalueen ulkopuolelle

Vuoden aikana on hypätty myös mukavuusalueeni ulkopuolelle, kun olen lukenut tietokirjoja, novelleja ja dekkareita. Ihan oikea dekkarikärpänen pääsi puraisemaan kun tutustuin Karin Slaughteriin, hänen kirjojaan odottaa hyllyssäni nyt lisää. Vuonna 2012 en lukenut yhtä ainuttakaan dekkaria, vuonna 2013 innostuin lukemaan jopa 8 dekkaria! Minun mittapuullani se on jo melkoinen edistysaskel genren pariin.

Blogissa vuonna 2013

Kulunut vuosi toi uusia asioita myös blogiin, sillä uskaltauduin esittäytymään kuvan kera samalla kun blogini täytti kaksi vuotta. Vuoden aikana laittelin myös ulkoasua uuteen uskoon ja selkeytin tunnisteiden avulla mistä luettavat kirjat minulle tulevat. Samaa aion jatkaa tulevaisuudessakin, yritän jossain raossa tsempata vanhojen postauksien kanssa niin että niihinkin tulevat oikeat tunnisteet. Liityin myös Twitteriin jonka käytöstä olin aluksi aivan pihalla. Twitter on viime aikoina kieltämättä jäänyt hieman vähemmälle käytölle, sillä en tahdo muistaa twiitata uusista postauksistani. Että sellainen some-hirmu olen!

Muista yksittäisistä asioista nostaisin esiin myös kirjastohuoneeni esittelyn, joka on kiinnostanutkin teitä kovasti. Vuoden luetuin kirjapostaus on ollut Pauliina Rauhalan Taivaslaulu joka monien blogien kommenttibokseissa herätti kiivasta keskustelua. Lisäksi mieltäni on lämmittänyt kovasti uusien lukijoiden tuleminen blogiini, yli sadan lukijan raja meni rikki tänä vuonna!

Kirjakohokohdat vuonna 2013

Kulunut kirjavuosi on ollut hyvä, muutamaa kirjaa en saanut enää vuoteen mahdutettua, siispä Kjell Westön Kangastus 38 ja Haruki Murakamin IQ84 jäävät nyt tähän alkuvuoteen. Kirjat eivät ole paremmuusjärjestyksessä (kuka sellaiseen pystyisi!), yhteistä niillä on kuitenkin se, että ne ovat tehneet minuun vaikutuksen kukin omalla tavallaan.

Elif Shafak - Rakkauden aikakirja
Hélène Grémillon - Uskottuni
Haruki Murakami - Norwegian Wood
Pauliina Rauhala - Taivaslaulu
Joel Haahtela - Tähtikirkas, lumivalkea
Chimamanda Ngozi Adichie - Kotiinpalaajat
Riikka Pelo - Jokapäiväinen elämämme

Löytyykö muiden listoilta samoja kirjoja? :)

Uusi vuosi ja uudet kujeet eli lukusuunnitelmat

Tulevana vuotena jättäydyn edelleen haasteiden ulkopuolelle, vaikka ne välillä kovasti kiehtovatkin. Tunnen itseni, tuppaavat kuitenkin jäämään pahasti kesken. Sen sijaan aion aina välillä repäistä joillakin teemoilla, esimerkiksi dekkariviikko voisi olla jotain sellaista mistä pitäisin. Lukumaratoniakaan en ole vielä kertaakaan tehnyt, ehkä kesälomalla olisi ensimmäistä kertaa mahdollista toteuttaa sekin hauskuus.

Kaiken kaikkiaan uskon että vuodesta 2014 tulee taas hieno ja kirjaisa, sitä samaa toivon teillekin! Siispä onnea ja iloa vuodelle 2014!


8 kommenttia:

 1. Kivalta näyttää mennyt lukuvuotesi. Norwegian woodin minäkin luin viime vuonna, mutta se ei yltänyt silti top 10. Luin niiiiiin hurjasti hyviä kirjoja, että listasta jäi tai jää uupumaan monta hyvää. En ole vielä ehtinyt saada kokonaan valmiiksi omaa vuosikoostettani.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vuosi oli kyllä todella hyvä, toivottavasti myös tästä tulee yhtä hyvä ellei parempikin. Jään odottamaan listaasi:)

   Poista
 2. Uskottuni löytyi minunkin vuoden parhaiden listalta. Jokapäiväisen elämämme luin kans viime vuonna, mutta se ei vakuuttunut minua ihan. :) Hyvältä vaikuttaa sinun mennyt lukuvuotesi. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uskottuni oli todella hyvä ja myös Jokapäiväinen elämämme ansaitsi paikkansa vuoden parhaimmissa. Todella vaikuttava lukukokemus!

   Poista
 3. Lukulistallani on kolme sellaista kirjaa, jotka löytyvät sinun tämän vuoden parhaimmistasi :) ( Uskottoni, Taivaslaulu ja Jokapäiväinen elämämme). Uskottoni on tällä hetkellä kirjaston pinossa yöpöydällä. Taivaslaulu majailee omassa hyllyssä. (Miksi oman hyllyn kirjoihin on paljon vaikeampi tarttua kuin kirjaston?) Ja Jokapäiväinen elämämme kiinnostaa sen saaman huomion takia.

  Käyn jatkossakin blogiasi lukemassa. Ja jos saisin omanikin henkiin... Ihanaa kirjavuotta. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen noita kaikkia kolmea kirjaa lämpimästi! Jokapäiväinen elämämme ei päästä helpolla, mutta vaikuttavaa luettavaa ehdottomasti.
   Minä yritän taas edetä tänä vuonna omien lukemattomien kirjojeni kanssa, mikä ihme siinä tosiaan on että jäävät herkästi hyllyyn pölyttymään..
   Kiitos, ihanaa kirjavuotta myös sinulle!:)

   Poista
 4. Minusta Slaughter ylitti itsensä! Tosin saman tekivät Holt ja Theorin.

  Uskottuni olisi voinut saada enemmänkin blogisavuja. Rakkauden aikakirja ei unohdu. Kerran pidät Shafakista, pidät varmasti myös kirjasta Jakarandapuun lapset. Älä anna alun rankkuuden häiritä, vaan jatka reippasti eteenpäin: Kirja palkitsee.

  Niin...upea Pelon teos, joka on kuin kruununa koko kirjavuoden yllä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullehan Slaughter oli täysin uusi tuttavuus, lisää hänen kirjojaan odottaa hyllyssä. Slaughter sai aikaan dekkarikipinän!

   Shafakista tykkään, ja Rakkauden aikakirja on hänen parhaimpansa. Tämän haluaisin lukea vielä joskus uudestaan! Kiitos kirjasuosituksesta, laitan korvan taakse.

   Pelon kirja kruunasi hienosti kuluneen kirjavuoteni, kirjassa oli haasteensa mutta olen iloinen että uskaltauduin mukaan.

   Mukavaa loppuviikkoa ♥

   Poista

Lisääntyneen roskapostin vuoksi olen ottanut kommentinvalvonnan taas käyttööni. Kirjakirppu kiittää kommentistasi ja vastaa mahdollisimman pian! ♥