keskiviikko 15. heinäkuuta 2015

Kirjabloggaajat kirjastojen puolesta

"Tänään 15.7.2015 kirjabloggaajat tempaisevat kirjastojen puolesta julkaisemalla itsestään kuvan valitsemansa kirjaston edessä. Tempauksella kirjabloggaajat tahtovat osoittaa tukensa kirjastoille, kannattaa kirjastojen ja kirjastolain säilyttämistä sekä tuoda näkyvyyttä kirjastoille. Enemmän aiheesta sekä linkkilista osallistujien blogeihin löytyy La petite lectrice –blogista."

Mistä on siis kyse?

Nykyinen hallitus on muuttamassa nykyistä kirjastolakia niin, että se antaa kunnille päätäntävallan kirjastojen palveluista. Aikaisemmin laki on velvoittanut kuntia järjestämään kirjastopalveluja kaikille, mutta nyt tämä suosittu julkinen kaikille maksuton kirjastojärjestelmä saattaa useissa kunnissa olla vaarassa. Uhkana voi olla jopa joidenkin kirjastojen lakkauttaminen, tai ainakin palvelujen karsiminen.

Minä olen blogillani mukana vastustamassa tätä lakimuutosta. Kunnan budjetista vain 1 % menee kirjastopalveluihin, joten on vaikeaa uskoa että lakimuutoksella edes huomattavasti saataisiin korjattua kuntien taloustilannetta. Sitä vastoin monen kansalaisen tilannetta se huonontaisi entisestään.

Kirjasto on suosittu julkinen palvelu. Se on meille jokaiselle maksuton, vapaa julkinen tila jossa voi paitsi lukea myös opiskella. Kirjasto on myös paljon kaikkea muuta, siellä voi vapaasti käyttää tietokonetta, osallistua tapahtumiin ja nauttia lukemisesta vaikka ei kirjastokorttia omistaisikaan.

Mitä tapahtuu, jos tällainen mahdollisuus poistetaan ihmisiltä? Kirjasto on yksi tasa-arvoisimmista paikoista ikään, sukupuoleen tai asemaan katsomatta.

Kaikilla ei ole varaa ostaa kirjoja.
Kaikilla ei ole kotonaan tietokonetta.
Monille kirjasto on paikka jossa rauhoittua, paikka jossa opiskella.

Kirjasto on tärkeä.

Minulle kirjasto on ollut tärkeä paikka siitä lähtien kun sain oman kirjastokorttini 7-vuotiaana. Se on innostanut minua lukemaan, se on vienyt minua lukuisiin paikkoihin omalta kotisohvaltani, se on ruokkinut mielikuvitustani.

Kirjasto on ollut minulle pakopaikka, seikkailumatka, rauhan tyyssija, lukunurkka ja opiskelupaikkakin. En voisi yksinkertaisesti kuvitellakaan eläväni ilman kirjastoa.

Tästä kirjastosta kaikki alkoi, kyseessä on Tikkurilan kirjasto Vantaalla. Näiden hyllyjen välissä seikkailen edelleen, ja tulen aina seikkailemaankin. Asiakkaana olen ollut yli 20 vuotta.

Tässä bloggaaja itse asianmukaisin varustein (iso kangaskassi kirjoille) varusteltuna ja mies kännykällä kuvaamassa. Kovasti ihmiset kummastelivat vieressä mitä ihmettä me siinä kuvaillaan. Tuossa tilanteessa huomasin varsin hyvin että ei meikäläisestä kyllä mitään muotibloggaajaa saisi, ei ihan luonnistu kuvattavana oleminen.

Mutta mitä vain kirjastojen puolesta ♥ 
Itse kävin allekirjoittamassa adressin kirjastojen puolesta, käy sinäkin!

9 kommenttia:

 1. Ehdottomasti mitä vain kirjastojen puolesta! Olisi järkyttävän rankkaa olla muotibloggaaja...;)

  Noustaan vaikka barrikadeille kirjastojen puolesta: Minä voin nousta ekana, on kokemusta kapinavuosilta!

  <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana Leena, barrikadit pystyyn! ❤

   Ja kyllä tämä kirjabloggaaminen tuntuu enemmän omalta jutulta kuin muotibloggaaminen... Sen verran puupökkelönä tulee valokuvissa oltua! ;)

   Poista
 2. Tuttu kirjasto! Tikkurilassa käyn usein, koska lapset rakastavat kirjaston lastenosastoa, joka onkin huippuluokkaa. Muita suosikkejani ovat Lumo ja Keravan kirjasto, joissa käyn eniten.

  Kirjastojen tärkeyttä ei voi kylliksi korostaa.

  <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin rakastin minäkin pienenä sitä lastenosastoa, onkohan siellä vielä se puinen maja...

   Lumossa tulee käytyä paljon. Kaikki varaukset noudan sieltä kun on sen verran lähempänä. Tikkurilassa vietän aikaa ja fiilistelen :) Keravallakin olen käynyt kun se oli samalla myös AMK:n kirjastoni, hyvin viihtyisä!

   Kirjastot ❤

   Poista
 3. Kiva postaus ja kiitos, että olet mukana!

  Oli muuten vähän vaikeaa itsellekin tuo kameran edessä oleminen. Runosmäen kirjaston edessä 15 vuotta nuoremmat pojat huutelivat "selfie selfie" ja kuvaajani teki mieli huutaa takaisin, että "silloin se kuva pitäisi ottaa itse!", mutta jätti huutamatta ja keskittyi kuvaamaan. Valitettavasti en ollut keskittynyt yhtä hyvin kuvattavana olemiseen ja ainoa julkaisukelpoinen kuva oli sellainen, jossa ei näy kasvot :D

  Sinun kuvasi on oikein hyvä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sinulle että järjestit! Aivan mahtava tempaus.

   Kauhean vaikeaa olla normaali ja rento kameran edessä varsinkin kun tuntuu että kaikki katsoo, heh. Yritin huutaa miehelle ohjeita missä kulmassa ottaa kuvan ja unohdin hymyillä. Ollaan me oltu varmaan aika hupaisa näky kun oon pomppinut välillä kameran luokse katsomaan kelpuutanko kuvan :D

   Poista
 4. Onpa hauska nähdä Tikkurilan kirjasto tässä haasteessa (tähän mennessä lukemistani postauksista ensimmäinen, jossa siitä on kuva)! Tiksi oli oma lähikirjastoni pitkälle teini-ikään ja edelleen asun sen verran lähellä, että siellä tulee käytyä silloin tällöin. Tikkurilan lastenosasto on paras ja rakas, tuntuu että mieluummin käyn siellä kuin yläkerrassa.

  Meidän lähikirjaston edessä ei ollut sivustakatsojia kuvattaessa, mutta julkaisukelpoisia kuvia niistä noin viidestäkymmenestä oli ehkä kaksi.. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä itseasiassa hieman yllätyin että Tikkurila ei ollut enempää edustettuna, luulin että en ole ainoa joka itsensä sen edessä kuvauttaa. Oli se silti aika jäätävää seistää siinä mukamas normaalina kun tuntui että kaikki katsoo, heh...

   Tikkurila on edelleen itselleni se rakkain kirjasto koska sieltä kaikki alkoi. Olin siinä vieressä yläasteellakin niin tuli käytyä todella usein asioimassa ;) Lastenosastolla en ole käynyt kyllä vuosiin, nykyään pyrhällän suoraan yläkertaan. Pitäisi käydä kyllä fiilistelemässä nuorten kirjahyllyllä!

   Poista
 5. Hih, kuvaustilanne herätti kyllä kummastuneita katseita. :-D Onneksi omalla kohdallani ohikulkijoita oli tavallista vähemmän, koska kirjasto oli kuvaushetkellä suljettuna lattioiden lakkauksen vuoksi. Ei tulisi minustakaan muotibloggaajaa, huh huh! :-D

  Näistä postauksista on kyllä mukavaa katsella, millaisia erilaisia kirjastoja sitä Suomessa onkaan. Itse olen vielä alkutekijöissäni lukemassa läpi näitä -juuri sopivaa tekemistä, kun ulkona on harmaata.

  Pst, blogistani löytyy sinulle haaste! :-)

  VastaaPoista

Lisääntyneen roskapostin vuoksi olen ottanut kommentinvalvonnan taas käyttööni. Kirjakirppu kiittää kommentistasi ja vastaa mahdollisimman pian! ♥