sunnuntai 21. kesäkuuta 2015

Mitä kuuluu lukusuunnitelmalle?

Haastoin itseni alkuvuodesta lukemaan oman kirjahyllyni lukemattomia. Uskomatonta, että joskus aikoinaan oli sellainenkin aika elämässäni, että pystyin käsi sydämellä kertomaan kaikille että jokainen kirja joka hyllyssäni on, on luettu. Vastaavaa tilannetta ei ole ollut enää vuosiin, sillä minkäs kirjahullu itsellensä voi...

Melkein yhtä uskomatonta on se tosiasia, että ollaan puolessa välissä vuotta. Tuosta alkuvuoden haasteesta itselleni on kulunut jo kuusi kuukautta ja toiset mokomat on vielä edessä aikaa haastetta suorittaa. On siis aika tarkastella missä mennään!


Haaste lähti etenemään hyvällä tahdilla heti alkuvuodesta, ja luin peräti neljä kirjaa heti kättelyssä. Luetut kirjat löydät alla olevasta listasta, ja niitä klikkaamalla pääset lukemaan arvioita. Tällä hetkellä tilanne on se, että olen lukenut 4½ kymmenestä kirjasta. No mutta mikä ihmeen puolikas? Kyseessä on Ingo Schulzen Adam ja Evelyn jota jaksoin lukea sadan sivun verran hampaat irvessä vaikka en pitänyt kirjasta ollenkaan. Lopulta päätin että tämä kirja saa nyt jäädä, me emme nyt kohtaa millään tavalla.

Joyce Carol Oates: Sisareni, rakkaani
Joyce Carol Oates: Kosto: rakkaustarina

Geert Kimpen: Kabbalisti

L.M. Montgomery: Pieni runotyttö

Pasi Ilmari Jääskeläinen: Harjukaupungin salakäytävät

Sofi Oksanen: Kun kyyhkyset katosivat

Ingo Schulze: Adam ja Evelyn
Tämä kirja jäi, ja tulee jäämään kesken!

Irene Nemirovsky: Veren polte

Haruki Murakami: Mistä puhun kun puhun juoksemisesta

Judith Lennox: Taivaanranta tummuu


Syksyyn olen ajatellut ujuttaa Jääskeläisen Harjukaupungin, sillä mielestäni sen vuodenaika on juuri silloin. Lisäksi tartun Murakamin juoksukirjaan myös tuolloin. Ajatuksenani ja toiveenani on inspiroitua kirjasta sen verran että se toisi vauhtia omiinkin tassuihini (hah, voihan sitä aina haaveilla!).

Hassua, että jos nyt saisin päättää, olisi tuo ylläoleva kirjapino aivan erilainen kuin mitä alussa mietin. Juuri nyt minua ei houkuttele Nemirovskyn tai Lennoxin teokset ollenkaan, joten saas nähdä jäävätkö edelleen hyllyyn odottamaan lukuvuoroaan... Sen sijaan moni muu kirja hyllyssäni kiinnostaisi enemmän. Näin ne lukusuunnitelmat muuttuvat hetkessä!

Olen joka tapauksessa tyytyväinen itseeni vuoden lopussa, jos saan edes puolet tuosta kymmenestä ajatellusta kirjasta luettua. Tarkoittaahan se nimittäin sitä, että en vain hanki kirjoja hyllyyn pölyttymään.

10 kommenttia:

 1. En edes tohdi kirjahamsterina tunnustaa kuinka monta lukematonta kirjaa hyllyssä on... Niiden selvittämiseen menisi aika tovi. :) Hyvä idea onkin aloittaa omasta hyllystä, eikä kirjakaupasta ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä niitä Tiia löytyy minunkin hyllyistäni melkoinen määrä...minkäs sitä kirjahamsterina itsellensä tosiaan voi ;) Ihan hyvä haastaa itseään vähän katsomaan mitä omistakin hyllyistä löytyy ennen kuin hankkii uusia. Tulee ainakin yritettyä lukea niitä edellisiäkin ;)

   Poista
 2. Juu, aika paljon noita kirjoja jotenkin aina kertyy ja varsinkin kun lukutahti on paljon hitaampi kuin ostotahti, niin pulassa ollaan :D Mutta itsestäni on ainakin mielenkiintoista katsella niitä kirjatäysiä hyllyjä ja miettiä mitä seuraavana haluaisin lukea.

  Harjukaupungin salakäytävät minuakin odottaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja eilen vielä mietin että jokohan se kirja-ale kohta alkaisi... :D Minustakin on toisaalta kiva katsoa omaa hyllyä ja miettiä mitä seuraavaksi lukisi, mutta toisaalta taas ahdistaa jos on liikaa lukemattomia. Minulla nimittäin ihan oikeasti on joskus ollut sellainen tilanne että kaikki kirjat mitä omistin, olivat luettuja.

   Poista
 3. En ole oikein koskaan mieltänyt tavoitteeksi sitä, että hyllyssäni olisi ainoastaan "luettuja" kirjoja. Haahuilen säännöllisesti kaikenlaisissa paikoissa mistä mukaan voi tarttua kirjoja, kaupoissa, divareissa, kirjastoissa, kirpputoreilla tai sukulaisissa :). Kun hyvän ja kiinnostavan kirjan löytää, on se juuri silloin otettava mukaan, muutoin sitä ei ehkä enää saa tai se unohtuu... Tällä hetkellä minulla on ehkä noin 60 kirjaa, lähinnä pokkaria odottamassa vuoroaan -- näistä pinoista käyn aina tarpeen ja tunnelman mukaan ottamassa uutta lukemista. Paljon on myös kirjoja, joita tulee vain selanneeksi tai ne odottavat vuosia, ennen kuin etsii jotain tietoa ja/tai kuvia jotain varten ja sitten ilahtuneena ymmärtää, että tämä opus on kotona, käden ulottuvilla. Elias Canetti oli hieman samantapainen, saattoi 20 vuottakin kuljettaa jotain kirjaa mukanaan ennen kuin sen hetki koitti. Tai niin hän ainakin asiasta kirjoitti :). Älä siis ota stressiä, lukemattomat kirjat ovat positiivinen voimavara!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä se kuulostaa hieman oudolta, mutta oikeasti minulla on ollut sellainen vaihe että kaikki omistamani kirjat olivat luettuja. Tuolloin tein myös sitä, että luin lempikirjojani uudestaan. Nyt ei jotenkin malta. Kirjablogin myötä tulee luettua niin paljon enemmän.
   Jos jokin asia on tosi niin se, ettei lukeminen tule loppumaan kesken :) Se on totta että jokaiselle kirjalle on oma lukuhetkensä!

   Poista
 4. Lukemattomat kirjat tekevät minusta turvallisen olon. En haluaisi edes, että olisin lukenut kaikki. Minusta on ihana istua ja miettiä seuraavaa kirjaa. Kabbalistin haluaisin lukea pian.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä haaveilen siitä että hyllyssäni kaikki kirjat olisi luettuja. Koska ennen oli niin, pääsin ihan todella etsimään ja miettimään mitä seuraavaksi lukisi. Kirjablogin myötä kirjakasoja on koko ajan koska lukusuosituksia on niin paljon.
   Kabbalisti yllätti positiivisesti!

   Poista
 5. Minun piti palata kommentoimaan. Silmäilin viikonloppuna tuota pinoasi ja tuo Veren polte jäi vaivaamaan minua. Löysin sen eilen kirpparilta ja luin heti. Se oli vain pöydällä tarjolla.... Tuo kirja on mahtava, hullaannuin täysin siihen. En voi muuta kuin sanoa, lue ihmeessä tuo kirja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ulla, ihanko totta! Kiva kuulla, nyt en vierasta sen lukemista niin enää. Tulenkin blogiisi lukemaan kirjasta lisää (jos olet arvion ehtinyt jo tekemään). :)

   Poista

Lisääntyneen roskapostin vuoksi olen ottanut kommentinvalvonnan taas käyttööni. Kirjakirppu kiittää kommentistasi ja vastaa mahdollisimman pian! ♥