tiistai 8. syyskuuta 2015

Mamen Sánchez: On ilo juoda teetä kanssasi

Mamen Sánchez: On ilo juoda teetä kanssasi
Bazar 2015
Suomennos Satu Ekman
Kansi Eevaliina Rusanen
Espanjankielinen alkuteos La felicidad es un té contigo
Arvostelukappale kustantajaltaEnglantilaisen mahtisuvun nuorin poika Atticus Craftsman on saanut isältään Marlow Craftsmanilta tehtävän. Suvun omistuksessa olevalla kustantamolla on Madridissa oma Librarte -kirjallisuuslehtensä, joka on tarkoitus lakkauttaa. Atticusin on määrä pakata laukkunsa, Earl Greynsä ja matkustaa lehden toimitukseen. Kyseessä on vastuullinen tehtävä, mutta Atticus uskoo selviävänsä. Eihän se voisi olla kovin vaikeaa, eihän?

Lehteä toimittavat viisi naista: Berta, Soleá, María, Asunción ja Gabriela, jotka eivät kuitenkaan hevillä suostu lehden lakkauttamiseen. Onhan työpaikasta muodostunut heille jo toinen koti. Nämä persoonalliset naiset päättävät yksissä tuumin punoa juonen jolla pelastaa työpaikkansa. Atticus siis astuu Libraraten toimitukseen, eikä tiedä laisinkaan mitä hänen päänsä menoksi on suunniteltu.

On ilo juoda teetä kanssasi on hauska, älytön ja hieman sekopäinenkin kirja joka viihdytti. Sánchez vie juonta jouhevasti eteenpäin, eikä mihinkään kohtaukseen turhaan keskitytä liiaksi. Monet tapahtumat kerrotaan parissa lauseessa, ja taas ollaan seuraavassa kohtauksessa. Tämä toimi. Mukana on melkoisen värikäs määrä useita henkilöitä, joten turha pulina onkin hyvä jättää pois.

Nauroin monessa kohdassa ääneen, sen verran järjetöntä meininkiä kirjassa oli! Ja Sánchez kirjoittaa kohtaukset vielä niin hyvin, toteavasti, että pistää väkisinkin naurattamaan. Espanjalainen kulttuuri ja tavat kun poikkeavat jonkin verran meidän pohjoisen asukkaiden elämästä.

Espanjalaista kirjallisuutta tulee luettua todella vähän (suomennetaanko sitä liian vähän?), vaikka tämäkin oli todella hyvä. Oikea väriläiskä keskellä syksyn pimeyttä. Kirjan kansikin on ihanan värikäs.

Kirjan loppu alkoi olla jo melkoista hulabaloota, että väkisinkin mietti mopon karanneen käsistä totaalisesti. Mutta toisaalta jotenkin se kaikki älyttömyys sopi tähän, onhan se espanjalainen meno ylipäänsäkin vähän vauhdikkaampaa, äänekkäämpää ja värikkäämpää kuin mihin on tottunut. Tällä kirjalla on hyvä nollata, oli se sitten lukujumi tai muu, sen verran mukavaa ja kepeää luettavaa tämä on.

4 kommenttia:

 1. Tämä kirjaa tuntuu vaikuttavan moniin samalla tavalla. Eli tuo hyvän mielen. Että pidin kannesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sopi oikein hyvin hetkeen. Mukava kirja! Ja kansi on ihanan värikäs.

   Poista
 2. Nyt kolahti tämä esittely! Espanjalainen värikäs ja puhelias elämäntyyli on tähän asti viihdyttänyt Serranon perhe -sarjassa, mutta tämä täytyy ehdottomasti katsastaa. Kiitos tämän piristyksen vinkkaamisesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana kuulla! Suosittelen kyllä kovasti jos espanjalainen meno ja meininki kiinnostaa :) Teokseen tuo kivaa kontrastia kankea englantilaisen varakkaan perheen tavat. Espanjalainen meno heihin verrattuna on todellista hulabaloota!

   Poista

Lisääntyneen roskapostin vuoksi olen ottanut kommentinvalvonnan taas käyttööni. Kirjakirppu kiittää kommentistasi ja vastaa mahdollisimman pian! ♥